Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
- Directie Sub-Sahara Afrika
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
- 28 oktober 2004
Behandeld
Stella Kloth
Kenmerk
- DAF-1049/04
Telefoon
- 070-3485045
Blad
1/1
Fax
- 070-3486607
Bijlage(n)
- 1
- - Stella.Kloth@minbuza.nl
Betreft
- Beantwoording vragen van de leden Szábo en Van Baalen over een ernstige verslechtering van de situatie in Zuid-Soedan
Graag - biedenwij u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden - Száboen Van Baalen (beiden VVD) over - een ernstige verslechtering van de situatie in Zuid-Soedan. Deze vragen werden ingezonden op - 24 september 2004met kenmerk 2040500310.
-
De Minister De Minister
van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking,
Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Szábo en Van Baalen (beiden VVD) over een verslechtering van de situatie in Zuid-Soedan.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van berichten dat de Soedanese regering de internationale gemeenschap onder druk probeert te zetten (met alle mogelijke effecten die dat op de ontwikkelingen in Darfur kan hebben) door het vredesoverleg over Zuid-Soedan stil te leggen? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Hoe beoordeelt u het excuus van de Soedanese regering voor deze stillegging, zijnde het bestaan van contacten tussen de Sudan People's Liberation Army (SPLA) en opstandelingen in Darfur? Wenst de SPLA juist dat het vredesoverleg over Zuid-Soedan niet wordt belast met de problematiek van Darfur en blijft het SPLA bereid zo spoedig mogelijk een vredesovereenkomst over Zuid-Soedan te sluiten?
Antwoord
De onderhandelingen over een alomvattend vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan zijn op 7 oktober jl. hervat. Dr. J. Garang, SPLM-leider, gaf tijdens zijn bezoek aan Nederland op 21 en 22 september jl. aan dat een spoedige afronding van de vredesonderhandelingen over Zuid-Soedan in het belang is van de SPLM en van Darfur. Volgens Dr. J. Garang is een alomvattend vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan een belangrijke voorwaarde voor de totstandkoming van vreedzame verhoudingen in Darfur.
Vraag 3
Is de Soedanese regering er, in het kader van de hernieuwde confrontatiepolitiek, toe overgegaan de strijd in Zuid-Soedan weer aan te wakkeren?
Antwoord
Er zijn aanwijzingen dat de regering van Soedan troepen naar het zuiden verplaatst. Dit betekent echter niet dat de Soedanese regering een hernieuwde confrontatiepolitiek voert. Zoals vermeldt zijn op 7 oktober jl. de vredesbesprekingen met de SPLM hervat. Tijdens de ministeriële EU-Troika heeft de regering van Soedan aangegeven te streven naar een spoedige afronding hiervan.
Vraag 4
Hebben de Soedanese militaire veiligheidsdiensten rond de zuidelijke stad Malakal tribale milities opgezet tegen de SPLA?
Antwoord
Er zijn incidenten geweest rond Malakal, waarbij de regering van Soedan en de SPLA betrokken waren.
Vraag 5
Wordt inmiddels in Zuid-Soedan op instigatie van Khartoem weer de tactiek van de verschroeide aarde toegepast? Is het waar dat daar in de afgelopen maanden duizenden dorpen zijn platgebrand en tienduizenden Zuid-Soedanezen ontheemd zijn?
Antwoord
Er zijn geen aanwijzingen dat dergelijke gebeurtenissen plaatsvinden.
Vraag 6
Welke consequenties heeft dit gedrag van de Soedanese regering voor de positie van de Nederlandse regering? Welke maatregelen zal de Nederlandse regering als Voorzitter van de Europese Unie initiëren als reactie op dat gedrag?
Antwoord
De Nederlandse regering oefent tezamen met de EU partners, de AU en de VN grote druk uit op zowel de regering van Soedan als op de SPLM om het staakt het vuren in Zuid-Soedan na te leven en tot een spoedige afronding te komen van de onderhandelingen over een alomvattend vredesakkoord voor Zuid-Soedan. Deze boodschap is ook tijdens het bezoek van de ministeriële EU-Troika op 13 oktober jl. overgebracht.
Vraag 7
Wordt de Nederlandse regering door de partijen in Soedan nog steeds als een neutrale onderhandelaar beschouwd? Waar blijkt dit uit? 2)
Antwoord
Nederland is geen onderhandelaar bij de vredesbesprekingen over Zuid-Soedan in Naivasha, Kenia. Bij de besprekingen over Darfur, in Abuja, Nigeria, is Nederland als voorzitter van de Europese Unie onafhankelijk waarnemer.
Vraag 8
Bij welke minister ligt de eerste verantwoordelijkheid voor de Nederlandse betrokkenheid bij het vredesproces in Soedan? Is dat de minister voor Ontwikkelingssamenwerking of de minister van Buitenlandse Zaken?
Antwoord
Eindverantwoordelijkheid voor het buitenlands beleid ligt bij de minister van Buitenlandse Zaken. Een belangrijk deel van het Nederlands beleid met betrekking tot Soedan is gelegen op het werkterrein van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Tussen de ministers is er overeenstemming over een samenhangende inzet van middelen van ontwikkelingssamenwerking en diplomatieke instrumenten.
1) NRC Handelsblad, 21 september jl., 'Soedan is kampioen verdeel-en-heers'
2) Vgl. Ook het interview met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking in Nieuwe Revu van 12 mei jl.
===
Ministerie van Buitenlandse Zaken