ChristenUnie


Blokland en Belder ongelukkig met uitstel stemming Woensdag 27 Oktober 2004 - 15:00

Beoogd voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Durão Barroso, heeft vanochtend in het Europees Parlement zijn team teruggetrokken voor nader beraad. In de loop van gisteren was het waarschijnlijk geworden dat een meerderheid van het Parlement tegen zou stemmen. Barroso heeft het daarom niet op een stemming aan laten komen. De eurofractie ChristenUnie-SGP zou vanmorgen bij de stemming in het Europees Parlement de Commissie-Barroso hebben gesteund.

De vraag naar de kwaliteit van de voorgestelde Europese Commissie als geheel is de afgelopen dagen volledig overschaduwd door de ophef rond enkele individuele commissarissen.

Vooral Buttiglione moest het ontgelden. De ophef over zijn uitspraken is echter onterecht en hypocriet. Iemand op voorhand het vertrouwen onthouden vanwege conservatieve en katholieke opvattingen heet in juridische termen gewoon discriminatie. En daar had het Europees Parlement zich niet aan mogen bezondigen.

Het blijkt wederom dat waarden als vrijheid van godsdienst in de handen van de bestrijders van Buttiglione niet veilig zijn. Onder het hanteren van vrome frasen als tolerantie en verdraagzaamheid wordt een stuitende onverdraagzaamheid tegenover andersdenkenden aan de dag gelegd. En dat in een democratische instelling als het Europees Parlement!
De linkse en liberale fracties in het Europees Parlement hebben zich laten leiden door machtspolitiek, persoonlijke vetes en de uitvoering van een anti-godsdienstige agenda.

Ondertussen ging het ook niet meer om een afgewogen oordeel over de kwaliteiten van de voorgestelde Europese Commissie. Het draait om de macht van het Europees Parlement. Het EP wil zijn tanden laten zien en wil een actieve en directe rol spelen bij de samenstelling van de Europese Commissie op het niveau van individuele commissarissen. Dat Barroso het niet op een stemming heeft laten aankomen is begrijpelijk. Toch heeft de machtsstrijd er toe geleid dat het Parlement in de toekomst een veel sterkere positie zal hebben bij de samenstelling van de Europese Commissie, en dit zal ten koste gaan van de invloed van de Europese Raad en daarmee van de nationale regeringen. Federalisten zullen de gebeurtenissen van vandaag beschrijven als een klinkende overwinning voor Europa. Maar de overwinning zal behaald worden over de ruggen van de burgers en de lidstaten, die aan invloed zullen verliezen. In een Europese Unie die is gebaseerd op vrijwillige samenwerking tussen soevereine nationale staten is dat een bijzonder slechte ontwikkeling.

De eurofractie ChristenUnie-SGP heeft zich gericht op een inhoudelijke afweging van de kwaliteiten van de Commissie-Barroso. Het beleid van Barroso staat voor solide betrekkingen met de VS, ziet het gezin als hoeksteen van de samenleving en richt zich op een verantwoord financieel-economisch beleid in de Unie. Aangezien wij dit beleid als positief beoordelen, betreuren wij de het dat de Commissie-Barroso vandaag niet van start heeft kunnen gaan.

Voor méér informatie:

Dick Jan Diepenbroek
Beleidsmedewerker Constitutionele Zaken
djdiepenbroek@eurofractie.nl
010 414 0534

Of bel voor een onderhoud met de parlementsleden naar de fractieassistentie in Straatsburg:

+33 388 173 563 / 564

www.eurofractie.nl
www.europarl.eu.int

---