Gemeente Zwolle

Zwolse raad zegt ja tegen eerste deel visie op samenwerking Zwolle en Kampen

Na de raad van Kampen heeft maandagavond 25 oktober 2004 ook de Zwolse gemeenteraad formeel ja gezegd tegen het eerste deel van de Netwerkstadvisie. Dit betekent een eerste stap naar de toekomstvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van de netwerkregio Kampen en Zwolle. De Netwerkstadvisie wordt momenteel door de betrokken gemeenten en de Provincie Overijssel voorbereid, in samenwerking met bureau BVR.

Het eerste deel van de Netwerkstadvisie bevat een aantal kaderstellende uitspraken. Met de positieve uitspraak van de raad van Zwolle en die van de raad van Kampen op 23 september 2004, zijn de kaders voor de visie nu formeel vastgelegd.

Bestuurlijke kaders, deel 1

"Netwerkstad Zwolle - Kampen kiest vanuit haar veranderende concurrentiepositie voor een pro-actieve houding waarbij zij ontwikkelingen die op het gebied afkomen accommodeert en gewenste nieuwe ontwikkelingen stimuleert. Indien functioneel organiseert Zwolle - Kampen samenwerkingsverbanden met andere overheden"

"Netwerkstad Zwolle - Kampen kiest ervoor om vanuit haar nationale positie de toekomstige verstedelijkingsopgaven gezamenlijk op te pakken, passend bij circa 200.000 inwoners in 2030 en rekening houdend met een veel groter regionaal verzorgingsgebied. Uitgangspunt is een goede balans tussen leefklimaat, bereikbaarheid en economie"

"Netwerkstad Zwolle-Kampen kiest voor het versterken en uitbreiden van een(inter-)nationaal wegen-, spoorwegen- en waterwegennetwerk met daaraan gekoppeld een uitgebreid regionaal netwerk voor openbaar vervoer, langzaam verkeer, gemotoriseerd verkeer en transport over water (recreatief en zakelijk)"

"Netwerkstad Zwolle - Kampen kiest voor behoud en versterken van haar kwalitatieve compleetheid door o.a. het stimuleren van synergie tussen bedrijfsleven, onderwijs, logistiek en zorg"

"Netwerkstad Zwolle - Kampen kiest voor het positioneren van grootschalige regionale voorzieningen langs de hoofdinfrastructuur en voor maatschappelijke en zorgvoorzieningen in de directe nabijheid van de verschillende woongebieden"

"Netwerkstad Zwolle - Kampen kiest voor het ontwikkelen van een toeristisch recreatief profiel van nationaal formaat waarbij wordt ingezet op het uitbreiden van het verblijfstoerisme, het versterken van de samenhang tussen beide binnensteden en het uit werken van het thema water tot toeristisch recreatief profiel"

Vervolgtraject
De bestuurlijke kaders vormen de basis voor deel 2: de integrale visie. Hierin worden de fysieke, economische en sociale dimensies van de netwerkstad uitgewerkt. Parallel aan de visie worden zogenaamde boegbeeldprojecten ontwikkeld: mogelijke publiek private samenwerkingsprojecten in de netwerkregio. Met betrokkenheid van raden en Staten en bedrijven en instellingen in de regio wordt een voorlopig ontwerp opgesteld. Dit wordt halverwege volgend jaar aan de raden en Staten voorgelegd. In het najaar van 2005 is de formele besluitvorming.


---