Gemeente Barneveld


De fractievoorzitters over de programmabegroting 2005

Politiek is het niet zonder meer eens met de bezuinigingsvoorstellen Een paar weken geleden heeft het college op de gemeentelijke pagina het begrotingsvoorstel toegelicht. Ambities bijstellen en pas op de plaats maken, dat is kort samengevat de inzet van het college. Dit betekent: bezuinigen op bestaand beleid en op de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie. Ook is er de komende jaren weinig ruimte is voor nieuw beleid.

Op 28 oktober komt het voorstel aan de orde tijdens de begrotingsraad. Dan wordt duidelijk of en in welke mate de politieke partijen het voorstel van het college ondersteunen. Voortuitlopend op die discussie, lichten de fractievoorzitters alvast een tip van de sluier op. De partijen zijn het niet zonder meer eens met de voorgestelde bezuiningingsmaatregelen van het college.

Bent u geïnteresseerd hoe de discussie verloopt en wat de uitkomst, wordt? U bent van harte welkom op de raadsvergadering van 28 oktober in de raadzaal van 9.00 uur tot 17.00 uur. De programmabegroting ligt onder meer ter inzage op het gemeentehuis en is ook opgenomen op de website. Onderaan deze pagina vindt u de link.

post Jan Post (CDA):

"Ook bij tegenwind zijn strakke knieën onmisbaar!" Het CDA is de vorige verkiezingen ingegaan met de mededeling dat we als fractie de daad bij het woord willen voegen. Waarmaken wat je gezegd hebt, daar gaat het volgens het CDA om. Speerpunten van ons beleid zijn onder meer:


* inwoners staan centraal;

* communicatie;

* veiligheid;

* goede voorzieningen.

Dat is uiteraard eenvoudiger wanneer het economisch meezit, dan bij fikse tegenwind. Omdat het geld dat de gemeente uit Den Haag ontvangt, gekoppeld is aan de rijksuitgaven en die uitgaven aanzienlijk teruglopen, heeft dit ook directe gevolgen voor Barneveld. Barneveld is door Den Haag 1,5 miljoen gekort. Daarom heeft het college in de gepresenteerde begroting keuzes gemaakt.

Zoveel mogelijk punten realiseren
Het CDA gaat daar op haar eigen duale manier mee om. Dat wordt ons wel eens verweten, maar volgens ons is het de enige gezonde manier van politiek bedrijven. Als CDA-fractie gaan wij proberen toch zo veel mogelijk van de punten te realiseren, waar wij bij de kaderstelling in juni dit jaar op hebben ingezet. Dat kan alleen als samen met andere partijen meerderheden in de raad kunnen worden gevormd. Want dan blijkt er meer mogelijk dan wat aanvankelijk gedacht werd. De begrotingsbehandeling van vorig jaar vormt daarvan een treffend bewijs. Het CDA wil die lijn doortrekken. Het CDA gaat onder meer inzetten op:

* Gemeentelijke belastingen: Als het aan het CDA ligt, wordt de OZB-verhoging beperkt tot de inflatiecorrectie (0,7%).
* Christiaan Huygensschool: Het CDA wil dat de nieuwbouw voor deze school nu op korte termijn kan starten.

* Vrijwilligerscentrale: Als het aan het CDA ligt, krijgt de Vrijwilligerscentrale komend jaar 25.000 om haar gewaardeerde werk te blijven doen.

* Bibliobus: Het bibliotheekbestuur heeft haar deel van de financiering rond gemaakt. Als het aan het CDA ligt, wordt ook de andere helft de komende jaren structureel gefinancierd.
* Skatebaan: Als het aan het CDA ligt, komt er in 2005 een nieuwe skatebaan.

* Sporthal Voorthuizen: Als het aan het CDA ligt, blijft het voor 2005 ter beschikking gestelde geld daar gewoon staan en wordt de hal vóór 2008 gerealiseerd.

Lukt dat allemaal? Dat kunt u zien op 28 oktober a.s.

schotanus Gerard Schotanus (SGP):

"Minder welvaart, dus minder welzijn? "
In vergelijking met voorgaande jaren gaat Barneveld een financieel moeilijke periode tegemoet. Mede door kortingen vanuit de Rijksoverheid zal de gemeente de broekriem aan moeten halen. Dit heeft ongetwijfeld zijn weerslag op een aantal voorzieningen voor de bevolking van Barneveld. De vele plannen die er zijn, zullen gedeeltelijk bijgesteld moeten worden. Zaken die gerealiseerd zouden worden zullen later in de tijd, of helemaal niet worden uitgevoerd. Dat vraagt om afwegingen. De SGP wil en zal haar verantwoordelijkheid nemen om keuzes niet uit de weg te gaan.

Keuzes


* De komst van een nevenvestiging van het Van Lodenstein College is niet opgenomen in de meerjarenbegroting. De SGP zal met voorstellen komen om realisatie in 2005 mogelijk te maken.
* Maar ook betreffende de Christiaan Huygens School zullen in 2005 spijkers met koppen moeten worden geslagen. Verder doorschuiven van de nieuwbouw is onverantwoord en staat in schril contrast met eerder gemaakte beloftes en afspraken.

* De SGP is van mening dat net als vorig jaar geld gevonden moet worden voor de instandhouding van de bibliobus. De bibliobus is uitermate belangrijk voor de leefbaarheid van de kleine kernen.
* Ook de aanleg van een fietspad langs de Hoevelakenseweg in Terschuur kan en mag niet langer uitgesteld worden. Deze weg wordt steeds meer gebruikt als sluiproute waardoor het voor fietsers steeds gevaarlijker wordt. Ook zijn over het fietspad beloftes gedaan naar de burgers.

* Juist in deze economisch moeilijke tijden moet de overheid er voor zorgen dat de hulp aan ouderen en zwakkeren in stand blijft. Het vrijwilligerswerk is daarbij van groot belang. Daarom zal de Vrijwilligers Centrale Barneveld op een bijdrage moeten kunnen blijven rekenen vanuit het gemeentebestuur. De SGP zal zich inspannen voor de subsidie aan de Vrijwilligers Centrale.
* De schoolbegeleidingsdienst ontkomt volgens het college niet aan bezuinigingen. De SGP vindt dit onverstandig, zeker in een tijd waarin de hulpvraag onder de scholieren toeneemt. Hulp dient in een zo vroeg mogelijk stadium onderkend en verleend te worden.
* De SGP heeft bij de behandeling van de kadernota aangegeven dat de gemeentelijke belastingen niet verder mogen stijgen omdat onze burgers geconfronteerd worden met een economische recessie. De SGP zal met voorstellen komen om de lastenverhoging te beperken. De voorgestelde begroting biedt hier naar de mening van de SGP nog ruimte voor.

Welzijn belangrijker dan welvaart
Als SGP zijn wij van mening dat de overheid niet alleen uit mag gaan van de welvaart maar dat het welzijn van de burgers belangrijker is. Het is erg belangrijk dat, vooral in een tijd waarin de onverdraagzaamheid toeneemt en het individualisme hoogtij viert, meer aandacht wordt gegeven aan wat ons bindt dan aan wat ons scheidt. Daar dient zowel de raad als het college alert op te zijn. De SGP staat voor een gezamenlijke terugkeer naar de normen en waarden van de Bijbel. Dan komt God aan Zijn eer en wordt het echte welzijn gevonden.

rosbergen Monique Rosbergen (Pro '98):

"Kiezen voor nu, maar vooral voor later!"
Barneveld moet de broekriem aantrekken. Uit Den Haag komt veel minder geld dan we al jaren gewoon waren te ontvangen. De uitgave van iedere cent, maar ook iedere bezuiniging, moet worden gewogen. Met alleen het kil wegstrepen van bedragen kom je er niet. Voor PRO98 is vooral de reikwijdte van dergelijke maatregelen van belang. Waar we nu voor kiezen om wel of niet te doen, heeft effect op de lange termijn. PRO98 kiest voor de toekomst.

Vrijwilligers
Vrijwilligerswerk is in tijden van bezuinigingen van levensbelang. Iedereen kent voorbeelden genoeg uit zijn of haar eigen omgeving. Daar waar professionals niet betaald kunnen worden, doet de vrijwilliger goud werk. PRO98 vindt dat er eenmalig extra moet worden geïnvesteerd in de Vrijwilligers Centrale Barneveld voor het vinden van een oplossing om het vrijwilligerswerk voor de toekomst veilig te stellen.

Onderwijs
Wel een nieuwe middelbare school stichten, waar er in onze visie al voldoende van zijn, maar niet op tijd bestaande scholen kunnen helpen, is niet onze keuze. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat kinderen wegens gezondheidsproblemen niet meer naar school kunnen. Bezuinigen op het project om spijbelen te voorkomen, vindt PRO98 een slecht plan. Juist in deze tijd moet schooluitval voorkomen worden. Een diploma van de middelbare school maakt de kans op werk voor een jongere veel groter.

Bibliobus
PRO98 vindt dat de bibliobus moet blijven rijden. De leefbaarheid in kleine kernen staat te veel onder druk. Even een boek vasthouden, voordat je besluit het te willen lezen, moet mogelijk blijven.

Jongeren en senioren
PRO98 is blij dat na jarenlang aandringen, senioren weer op de politieke agenda staan. Hoewel onze gemeente verhoudingsgewijs veel jonge mensen telt, zal ook Barneveld vergrijzen. Het is goed om daar op in te spelen. Maar PRO98 wil ook blijven investeren in jeugdbeleid.

Verkeer
Het realiseren van een transferium bij Barneveld-Noord is van groot economisch belang voor Barneveld. PRO98 vindt dat dit project tot stand gebracht moet worden door te proberen zoveel mogelijk subsidie te verkrijgen: een moeilijke, maar niet onmogelijke opdracht.

Naast deze harde belangen vindt PRO98 dat er geïnvesteerd moet worden in verkeersvoorzieningen voor minder validen.

Kan dit nu allemaal, zult u zich afvragen? Volgens PRO98 is het een kwestie van kiezen: kiezen voor nu, maar vooral voor later.

appelman Frits Appelman (ChristenUnie):

"Meer in eigen vlees snijden"
Barneveld bruist van de activiteiten en toch moet er worden bezuinigd. Straks gaan de belastingen omhoog, neemt de dienstverlening af, wordt er op subsidies gekort, wordt onderhoud uitgesteld en worden noodzakelijke investeringen naar de toekomst verschoven.

Tegelijkertijd echter wordt er een nieuw gemeentehuis gebouwd, komt er een transferium, een muziekcentrum, zijn er dure ruimte-voor-ruimte-woningen besteld en wordt het centrum van Barneveld vernieuwd.

Dat roept het beeld op van een overheid die de ene hand krampachtig op de knip houdt en met de andere hand het geld over de balk smijt.

De burger denkt er het zijne van. Er is de ChristenUnie veel aangelegen dit beeld te veranderen. Dat is bijvoorbeeld mogelijk door meer in eigen vlees te snijden.

Meer bezuinigen ín het gemeentehuis
De bezuinigingen lijken evenwichtig en indrukwekkend. Helaas zijn ze dat niet.

Voor een sluitende meerjarenbegroting zijn pijnlijke keuzes nodig. Daarbij moet volgens de ChristenUnie de burger, en dan vooral de zwakke inwoner, centraal staan. Hij zal zo veel als maar mogelijk is moeten worden ontzien. Maar hij wordt dubbel getroffen: rechtstreeks door de belastingen en indirect door de bezuinigingen.

Veel instellingen worden gekort. Maar waarom past de gemeente de korting niet toe in haar eigen huis? Daar is veel te besparen. Dan geven we bovendien een goed signaal af naar de burgers en wordt de beeldvorming positief beïnvloed. Als het onontkoombaar is de lasten voor de burgers te verzwaren, dan is dat alleen goed te verkopen als er ook in eigen vlees gesneden is.

Voor de ChristenUnie betekent dat meer bezuinigen ín het gemeentehuis en deels andere keuzes.

Voorstel veranderingen
Een geloofwaardige overheid die opkomt voor de zwakken, zich inzet voor optimale veiligheid en de leefomgeving, en dan niet in de laatste plaats in de kleine kernen, is bij de ChristenUnie het uitgangspunt.

Daarom willen we o.a. de volgende zaken veranderd hebben:
* terugbrengen van het aantal ambtenaren met 3 per jaar;
* uitvoering van het verkeersveiligheidsplan;
* verzachting van de verhoging van de afvalstoffenheffing door het gratis verstrekken van pasjes voor het storten van grof vuilnis;
* optimale instandhouding van de Vrijwilligers Centrale Barneveld;
* behoud van de bibliobus voor de kleine kernen.

Gerard van den Hengel (VVD):

"Harde financiële ingrepen onafwendbaar"

College neemt onvoldoende verantwoordelijkheid
De VVD is van mening dat de financiële situatie, ondanks herhaaldelijk waarschuwen, finaal uit de hand is gelopen. De tarieven voor verschillende producten gaan fors omhoog terwijl er geen echte bezuinigingsmaatregelen zijn getroffen. Hierdoor is er geen ruimte meer voor noodzakelijke investeringen voor bijvoorbeeld scholen, fietspaden, sporthallen, enzovoorts.

Het college wil op een vreemde manier bezuinigen, namelijk op het wegnemen van het achterstallig onderhoud, het onderhoud aan wegen beperken en door verkoop van onroerend goed. Allemaal voorstellen waarmee de pijn een paar jaar weggenomen kan worden, het liefst over de verkiezingen heen, maar die geen basis bieden voor een financieel gezonde bedrijfsvoering op langere termijn.

Terugdringen personeelsbestand
De VVD pleit voor harde financiële maatregelen waarbij we het ambtelijk apparaat niet ongemoeid laten. De VVD streeft naar het terugdringen van het personeelsbestand met maar liefst 40 mensen. Hiermee wil de VVD blijvend 2 miljoen financiële ruimte scheppen opdat nieuwe noodzakelijke investeringen niet langer vooruitgeschoven hoeven te worden. De VVD wil dat B&W de huidige openstaande vacatures bevriest en de vrijkomende vacatures vanaf heden niet opnieuw invult. Naast deze bezuinigingen wil de VVD stoppen met het uitvoeren van zaken waar geen burger op zit te wachten.

Echt belangrijke zaken uitvoeren
Met het geheel van de bezuinigingsvoorstellen wil de VVD het mogelijk maken om de echt belangrijke zaken voor onze samenleving uit te voeren. Op ons wensenlijstje voor 2005 staat onder andere de nieuwbouw van het Christiaan Huygens College. Dus deze bouw niet doorschuiven naar 2007 zoals het college wil. Van uitstel komt meestal afstel. Dit geldt ook voor het fietspad aan de Hoevelakenseweg en de sporthal in Voorthuizen.

De gemeente weer financieel gezond maken
Het vertrouwen in het Barneveldse College is bij de VVD tot een dieptepunt gedaald. De politiek van de VVD is er de afgelopen jaren juist op gericht geweest om de nu ontstane situatie te voorkomen. De verkiezingsleus van de VVD was Het roer moet om! Inmiddels is het geen vrije keuze meer om het roer om te gooien omdat de wal het schip heeft gekeerd. De VVD zal haar uiterste best doen om van de gemeente Barneveld weer een gezond financiële gemeente te maken waar met een sterk economisch beleid het goed wonen, studeren, werken, recreëren en sporten is.

essen Willem van Essen (lijst 6):

"Grote projecten zuigen de kas leeg"
Om de kas van de gemeente Barneveld op peil te houden kunnen en moeten volgens lijst 6 de onderstaande projecten geld opbrengen in plaats van kosten:


* de gekochte grond van de niet gerealiseerde Harselaar-Zuid kost de gemeente jaarlijks 500.000,- aan rente;
voor de wijk Veller betaalt de gemeente 11 miljoen teveel;
* het centrumplan kost 20 miljoen;

* het Hulpverleningcentrum van 7,9 miljoen was voor de helft realiseerbaar


* het transferium (Barneveld-Noord) kost de gemeente 4,5 miljoen.

Projecten in eigen beheer en gefaseerd uitvoeren Maar de burgemeester en de wethouders (B&W), gesteund door het CDA, SGP en Pro 98, hebben alle grote projecten verkocht aan het grootkapitaal, te weten Van de Mheen, Vink, Amstelland, Hevo en BAM. De winst vloeit in de zakken van de projectontwikkelaars en de gemeente Barneveld komt hierdoor in geldnood.

Om de kas weer op peil te brengen willen B&W bezuinigen op maatschappelijke voorzieningen: de bibliobus, de vrijwilligerscentrale, de bouw van scholen en sporthallen en op het jeugdwerk in het algemeen.

Men wil de burger weer meer laten betalen, onder meer door het verhogen van de OZB en door het verhogen van allerlei heffingen op bijvoorbeeld afvalstoffen.

B&W moeten hun geld zelf weer gaan verdienen en het niet bij de burgers halen.

Daarom moet de belangenverstrengeling, gegoten in de vorm van PPS-constructies, met Amstelland, Vink, BAM en Van de Mheen van tafel. Volgens lijst 6 werken B&W met het Politieke Potverteer Systeem. (ook een PPS-constructie)

Als de gemeentebestuurders hun projecten in eigen beheer en in fases uitvoeren, kan het maatschappelijk voorzieningenniveau gehandhaafd blijven en hoeft de burger niet telkens het gelag te betalen.

Meer lezen Programmabegroting 2005