Ingezonden persbericht


Felix Meritis

en

Forum voor Democratische Ontwikkeling presenteren:

T U R K I J E B I J D E E U ?

NEDERLANDSE TURKEN AAN HET WOORD

Felix Meritis

donderdag 28 oktober a.s., aanvang 20.00 uur

toegang gratis

reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl

Turkije bij de EU? Nederlandse Turken aan het woord De Europese Commissie heeft haar advies uitgebracht: de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie kunnen van start gaan. Op 17 december nemen de regeringsleiders een definitieve beslissing, maar algemeen wordt aangenomen dat zij het advies zullen volgen.

Als de Nederlandse bevolking wordt gevraagd of Turkije mag toetreden, blijkt dat 60% van de Nederlanders vóór is, mits het land voldoet aan de gestelde criteria betreffende mensenrechten en democratie. Voorstanders wijzen op het feit dat Turkije al decennia lang in de wachtkamer zit. In 1963 is immers al toetreding in het vooruitzicht gesteld. Turkije vormt geografisch gezien een strategische brug tussen Oost en West. Ook de grootte van het land wordt vaak aangevoerd als een pré voor toetreding, hoewel tegenstanders dit argument gebruiken om aan te geven dat juist zo'n groot land duidelijke ideeën heeft over zijn eigen buitenlandse belangen en steeds zal trachten de EU daarvoor te gebruiken. Verder baren de islamitische grondslag, mensenrechten en politieke en economische ontwikkelingen de tegenstanders zorgen.

Aan het begin van het Nederlands voorzitterschap riep premier Balkenende zijn collega-lidstaten op aan het eind van het jaar een eerlijk oordeel te geven over Turkije. Hij nam daarbij overigens afstand van de discussie in landen als Duitsland en Frankrijk waar het vooral gaat over Turkije als overwegend moslimland. "We mogen ons niet laten leiden door angst, bijvoorbeeld voor de islam. Drempels opwerpen tegen een bepaalde godsdienst past de Europese waardengemeenschap niet. Het probleem is niet de godsdienst, maar het misbruik van godsdienst om haat en overderdraagzaamheid te zaaien en vrouwen te onderdrukken," aldus Balkenende.

Hoe denken Turken zelf over toetreding tot de Europese Unie? En waardoor wordt hun standpunt bepaald? Identiteit of achtergrond? Of de politieke partij waartoe men behoort? Onder leiding van Froukje Santing (NRC Handelsblad) gaan de volgende personen over deze kwesties met elkaar in gesprek: Aynur Polat (raadslid GroenLinks, Hilversum), Nese Dogan (media watcher EU Turk.org) en Haci Karacaer (voorzitter Milli Görüs Nederland). Joost Lagendijk (Europees Parlement, GroenLinks; voorzitter EU-Turkije delegatie) verzorgt een inleiding over de stand van zaken op dat moment en over zijn verwachting voor de toekomst.

Tijdens het debat zijn beelden te zien van Typical Turkey, een project van The Moment Company. De foto's en collages zijn een resultaat van een zoektocht naar betekenisvolle details van de hedendaagse Turkse cultuur.

Dit debat wordt mede mogelijk gemaakt door het Forum voor Democratische Ontwikkeling en is een samenwerking met één van zijn ambassadeurs Tineke van den Klinkenberg.

donderdag 28 oktober, aanvang 20.00 uur, reserveren 020 623 13 11 of via receptie@felix.meritis.nl Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam, www.felix.meritis.nl

Felix Meritis geeft tweemaandelijks een gratis publicatie uit met programma-informatie en achtergronden. Als u deze wenst te ontvangen, kunt u contact opnemen via bovenstaand.