Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

CG-Raad: Wet Maatschappelijke Ondersteuning onaanvaardbaar


1.700.000 mensen raken recht op zorg kwijt

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad stelt dat alle plannen voor de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van tafel moeten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft CG-Raad voorzitter Jan Troost dat 1.700.000 mensen hun recht op zorg kwijtraken. Verzorgingshuizen en activiteitencentra dreigen te verdwijnen. De CG-Raad vindt de voorstellen van staatssecretaris Ross-van Dorp onacceptabel.

Als de plannen worden doorgevoerd verdwijnt per 1 januari 2006 de structurele AWBZ-financiering voor verzorgingshuizen, woonvormen, activiteitencentra, gezinsvervangende tehuizen, eigen kleinschalige wooninitiatieven met Persoonsgebonden Budget (PGB), zorgboerderijen en doventolken. Daarmee is het voortbestaan van deze voorzieningen in groot gevaar. Voor blindengeleidehonden, ADL-honden en persoonlijke verzorging dreigt beëindiging van AWBZ-financiering. Alleen mensen met een zware indicatie, ongeveer 14%, hebben nog recht op zorg uit de AWBZ. Dat betekent dat 1.700.000 mensen (86% van de mensen) met een minder zware indicatie en/of een Wvg-voorziening, geen enkele zekerheid meer hebben over de beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de voorzieningen.

De staatssecretaris legt de uitvoering van de WMO bij de gemeenten. De CG-Raad is ervan overtuigd dat gemeenten onvoldoende middelen krijgen om de WMO uit te voeren. De CG-Raad wil dat de uitkering die gemeenten ontvangen, gekoppeld is aan de zorg of voorziening (doeluitkering) die zij verstrekt. De CG-Raad wil dat mensen in alle gemeenten gelijk behandeld worden.

De CG-Raad wil de WMO in zijn huidige vorm niet. Mensen met een beperking kunnen met deze wet niet deelnemen aan de samenleving. De voorstellen van de staatssecretaris voor de WMO vormen een grote, fundamentele bedreiging voor iedereen die is aangewezen op voorzieningen om zelfstandig te kunnen deelnemen aan de samenleving.

(Geplaatst: 27 oktober 2004)
---