Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 27oktober 2004


Bijdrage van Staf Depla (PvdA) aan het Algemeen Overleg over het Besluit Beheer Sociale Huursector


om de woningbouwcorporaties gedeeltelijk Vennootschapsbelastingplichtig te maken


Minister vindt eerlijke concurrentie voor projectontwikkelaars belangrijker dan vergroting woningbouwproductie, voortgangherstructurering en het stimuleren van een sociale koopsector.


Voorzitter


Kern van de discussie is: welke activiteiten van corporaties zijn marktactiviteiten en welke activiteiten behoren tot de kernactiviteiten van corporaties. Hiermee raakt u de kern van de discussie over de taken en toekomst van corporaties. Hierover gaat het parlement onderzoek doen. De Minister gaat er een commissie voor in het leven roepen. En nu gaat de minister hierop vooruitlopend, op een achternamiddag, en als het aan u had gelegen zonder kamerdebat, deze discussie beslechten door corporaties terug te dringen tot het verhuren van woningen. De PvdA vindt deze ouderwetse opvatting over de taken van corporaties ongewenst en onverantwoord.


Voorzitter


De PvdA vindt het voorliggende voorstel onverantwoord omdat het:


· het bevorderen van het eigen woningbezit en keuzevrijheid huur/koop frustreert
Corporaties mogen van u alleen nog maar woningen verhuren. Het bevorderen van eigen woningbezit voor mensen met lagere en midden inkomens (sociale koopsector) wordt door deze minister niet als kernactiviteit van corporaties gezien. Corporaties moeten deze activiteiten van het verkopen en terugkopen van woningen en aanbieden als koop of huurwoning buiten de corporatie uitvoeren. Hiermee wordt de kernactiviteit van een moderne corporatie tot nevenactiviteit gebombardeerd. Dit leidt tot hogere kosten. Bovendien zal de fiscus niet accepteren als een commerciële BV woningen onder de marktprijs levert aan de corporatie of een koper. Huurinkomsten komen in BV terecht en worden dus belastingplichtig. Of woning wordt weer teruggeleverd aan corporatie. Kost weer overdrachtsbelasting etc.


· ondersteunen VVE s is volgens Minister geen kernactiviteit van corporatie.
In de toekomst met meer gemengde koop-huurcomplexen en in de toekomst met meer particulier eigendom is het voor de leefbaarheid van buurten cq het voorkomen van verloedering door slecht beheer van groot belang dat vereniging van eigenaren goed functioneren. Ik vind het ondersteunen van deze vve s een belangrijke taak voor corporaties. Dat wordt door deze minister als marktactiviteit geoormerkt.


· Tijd en geld voor interne organisatie corporaties ipv opknappen buurten en bouwen woningen: meer ipv minder administratieve lasten
iedereen is druk bezig met opknappen van oude wijken. Door deze tussenaanpassing van het BBSH gaan corporaties tijd besteden aan oprichten BV s, opstellen van statuten, transactiekosten tussen BV s en corporatie, extra accountant, het uiteenrafelen van projecten ipv het opknappen van buurten. Voor een corporatie als Vestia kost het al 7 ton eenmalige uitgave en structureel 4 Fte. Terugdringen administratieve lasten. Nu even niet, want we moeten de projectontwikkelaars te vriend houden.


· Belemmering gemengde projecten huur/koop en woonzorg
Gros herstructurering en nieuwbouw bestaan uit gemengde huur/koop projecten. Met opbrengsten koopsector wordt onrendabele top huurwoning gefinancierd. Dit gaat u een stuk moeilijker en een stuk duurder maken. Woningbouwproductie en herstructurering zal verder stagneren. Hoe werkt dat in de praktijk: de koopwoningen moet door een aparte BV gebouwd worden en de huurwoningen bouwt de corporatie. Moet dan al in het begin duidelijk zijn welke woning huur en welke koop wordt. Wat als de plannen tussentijds veranderen? En alles voor het gemak door de BV gebouwd wordt. Vindt de belastingsdienst het goed dat de huurwoningen onder de kostprijs aan corporatie wordt verkocht? En moet er dan een keer extra overdrachtsbelasting betaald worden? Een goede prikkel om minder goedkope woningen te bouwen. Is dat uw agenda?


Huurwoningen met stichtingskosten boven 2 ton (plafond groeit niet mee met inflatie!) zijn marktactiviteiten. Wat betekent dit voor woonzorg en bouwen met kwaliteit die over 50 jaar ook nog voldoet?


· Minister vindt vrije concurrentie belangrijker dan leefbare buurten en vergroting woningbouwproductie
In brief van juli stelt minister dat zowel vanuit Europees perspectief als eerlijke concurrentie en fiscaal perspectief het wenselijk is zoveel mogelijk activiteiten van corporaties onder VB te brengen. Minister vindt dat blijkbaar belangrijker dan leefbare buurten, betaalbare woningen en vergroting bouwproductie.


· Belemmeren aanleg glasvezelkabels in buurten door corporaties te verbieden deel te nemen aan BV die in een buurt ook glasvezel aanlegt bij niet-corporatiewoningen.


· Invoeringdatum na 1 januari leidt tot veel administratieve lasten
In brief van 13 juli lezen we dat Minister aanpassing per 1 januari wil ivm administratieve problemen bij corporaties bij gesplitst jaar. Nu wordt aanpassing na 1 januari ingevoerd. Nu horen we niets meer over deze problemen.


· Toezicht

We hebben in de Kamer conclusies getrokken over het toezicht nav de woonzorg-affaire. In hoeverre worden deze conclusies gerespecteerd in dit voorstel? Bij voorstellen over de financiële markten krijgen we als Kamer altijd de toets van de PvK of AFM (den toezichthouders) te zien. Ook hier willen we zorgvuldige besluitvorming. Waarom stuurt u de uitvoeringstoets van het Centraal Fonds niet op?.


Tot slot voorzitter


De PvdA-fractie wil uitstel van de aanpassing van het BBSH tot dit voorjaar. De fundamentele discussie over taken corporaties wordt gevoerd. Aan tussentijds vluggertje zitten teveel nadelen (zie boven) en is onverantwoord. Het leidt tot vertraging in de herstructurering en nieuwbouw; het getuigt van ouderwetse opvatting over taken corporaties en het leidt tot hogere (administratieve) lasten. Lasten die ten koste gaan van de investeringen in leefbare buurten en bestrijding woningnood.
De 25 miljoen euro die deze operatie op moet leveren kan anders opgevangen worden. Dan moet de minister wel ophouden haar meevallers zoals bij de huursubsidie aan Zalm te geven.
De PvdA sluit zich aan bij de opmerkingen van Groen Links over de aanpassing van verhuiskostenvergoeding. We zijn blij dat de Minister Ineke v Gent en de huurders blij maakt met fatsoenlijke verhuiskostenvergoeding.


Inhoud voorstel


Nav MDW-rapport eind jaren negentig wordt onder het motto level playing field tussen corporaties en marktpartijen geconcludeerd dat marktactiviteiten corporaties in aparte BV VB-plichtig moeten worden. Dit is vastgelegd in belastingplan 2004. In deze AMvB wordt vastgelegd welke activiteiten van corporaties in aparte BV s uitgevoerd moeten worden. Alle koopwoningen maar ook duurdere huurwoningen zijn marktactiviteiten en moeten in aparte BV. Daarnaast wordt verhuiskostenvergoeding in BBSH geregeld.
AO is op ons initiatief samen met CDA aangevraagd. Want woningwet zit zo in elkaar dat parlement in principe niets te zeggen heeft over deze AMvB.