Provincie Flevoland




Jonge rijbewijsbezitters in spotlight

Het Vervoerberaad Flevoland, onder voorzitterschap van gedeputeerde Wubbo de Raad (Wegen en Verkeer), organiseert op dinsdag 26 oktober een themabijeenkomst verkeersveiligheid over jonge rijbewijsbezitters. Een thema dat plotseling weer erg actueel geworden is na het veelbesproken ongeval waarbij 5 jongeren uit Zeewolde, in de buurt van Almelo om het leven zijn gekomen. Dit ongeval staat helaas niet op zichzelf. Jaarlijks vallen veel verkeersslachtoffers onder jonge rijbewijsbezitters.

Uit de cijfers blijkt dat in Flevoland zelf jaarlijks meer dan helft van de verkeersslachtoffers valt onder passagiers en bestuurders van autos. Ook blijkt dat de ongevalbetrokkenheid van Flevolanders in de leeftijdsgroep 16-27 jaar, de bromfietsers en de beginnende automobilisten, erg hoog is. Dit betekent dat Flevolanders in deze leeftijdsgroep een groter risico lopen om bij een verkeersongeval betrokken te raken dan andere inwoners van de provincie. De zorgelijke cijfers zijn voor het Vervoerberaad aanleiding geweest om jonge rijbewijsbezitters tot thema te kiezen.

Hoe komt het nu dat juist deze leeftijdsgroep zo vaak bij ongevallen betrokken is? Komt dat door onervarenheid, roekeloosheid, onbezonnenheid of is het gewoon toeval?. En wat kunnen we er nu aan doen om deze ongevalbetrokkenheid naar beneden te brengen? Deze vragen komen aan de orde tijdens de bijeenkomst als met betrokkenen uit de politiek, verkeersveiligheidsorganisaties en vertegenwoordigers uit de rijschoolwereld wordt nagedacht over de mogelijkheden om de verkeersveiligheid juist voor deze groep jonge rijbewijsbezitters te verbeteren. Voorbeelden van instrumenten die kunnen worden ingezet zijn het verbeteren van de rij-opleiding, het verbeteren van de handhaving, het aanscherpen van het puntenrijbewijs voor beginnen de bestuurders of

Een mogelijk instrument dat kan bijdragen is de Rijopleiding In Stappen. Tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt op het provinciehuis, wordt deze rijopleiding toegelicht, zowel door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) als door een rij-instructeur en leerlingen die het in de praktijk hebben ervaren. De vernieuwde rijopleiding wordt door het CBR landelijk ingevoerd nadat het in Gelderland uitgebreid is getest. Ook Flevoland kent inmiddels rijscholen die deze nieuwe rijopleiding verzorgen. Het voordeel van de RIS, vergeleken met de traditionele rijopleiding, is dat volgens een vast schema, stapsgewijs alle handelingen en vaardigheden worden geoefend. Dit geeft houvast zowel voor de rij-instructeur als voor de leerlingen. De bijeenkomst is bedoeld bij te dragen aan een verdere implementatie van deze rijopleiding in Flevoland.