Ingezonden persbericht


Persbijeenkomst: Derde Kamer zet landbouwbeleid op scherp

Woensdagmiddag 27 oktober om 16.00 uur maakt De Derde Kamer de uitkomsten bekend van een landelijke opiniepeiling naar de meningen over het Europese landbouwbeleid en de effecten daarvan op de portemonnee van de Nederlander én op ontwikkelingslanden. De Derde Kamerleden plaatsen met dit onderzoek het debat over 'het verdwijnen van de boeren' in een nieuw perspectief. De Europese Unie geeft ieder jaar 46 miljard uit aan landbouwsubsidies, op een totaal begroting van ongeveer 100 miljard. Deze 46 miljard komt grotendeels ten goede aan ongeveer 2.7 miljoen - meestal grootschalige - boeren die gemiddeld een bijdrage van 17.000 euro ontvangen. Ter vergelijking, een bijstandsuitkering voor een Nederlands gezin is ongeveer 14.000 euro per jaar.

Om de uitkomsten van het onderzoek kracht bij te zetten delen de Derde Kamerleden woensdagmiddag voor de deur van de Europese Commissie in Nederland biljetten van 300 euro uit. Hiermee geven ze het geld terug dat iedere Nederlander per jaar kwijt is aan het Europees landbouwbeleid. Direct aansluitend zal gelegenheid worden geboden aan voor- en tegenstanders van het standpunt van De Derde Kamer om te reageren.

Voor meer informatie of om u aan te melden voor de persbijeenkomst en het aansluitende debat:

Maurits Blok
Pleon
020-4874000
maurits.blok@pleon.com

Over het onderzoek
Interview/NSS heeft een representatieve groep Nederlanders onder andere gevraagd naar de aanwezige kennis over het Europese landbouwbeleid en de effecten daarvan. Nadat in het onderzoek is uitgelegd dat het Europese landbouwbeleid iedere Nederlander per jaar 300 euro kost is de respondenten gevraagd te reageren op een aantal stellingen zoals:
* Europese boeren moeten minder subsidie krijgen om boeren in ontwikkelingslanden een kans te geven.
* De Nederlandse consument heeft recht op lagere prijzen, ook als dit betekent dat Europese boeren minder inkomsten hebben. Het programma

Om 15.00 uur
Worden de onderzoeksgegevens én een stapel van 300 grote euromunten door De Derde Kamer aangeboden aan de Vertegenwoordiger van de Europese Commissie directeur Nico Wegter. (Locatie: Korte Vijverberg 6, Den Haag)

Om 16.00 uur
Maken de Derde Kamerleden de uitkomsten van het onderzoek bekend aan politici, pers, belangengroepen en belangstellenden in Café Het Binnenhof, Den Haag. (Locatie: Café Het Binnenhof, Lange Houtstraat 15, Den Haag)

Direct aansluitend zal gelegenheid worden geboden aan voor- en tegenstanders van het standpunt van De Derde Kamer om te reageren. Deelnemers zijn:
* Kees Blokland, directeur van Agriterra,

* zal mede namens de Nederlandse Land- en Tuinbouworganisaties (LTO) kritische noten kraken.
* Stefan Verwer, Stichting Both Ends,

* zal inhoudelijk ingaan op het Europees landbouwbeleid en de kansen voor ontwikkelingssamenwerking.
* Nico Wegter Vertegenwoordiger van de Europese Commissie,
* zal namens de Commissie én als voormalig woordvoerder Landbouw van de Commissie reageren.
* Dertig 'zuidelijke leden' van De Derde Kamer
* zullen aanwezig om het onderzoek en hun standpunten nader toe te lichten.

Over De Derde Kamer
Sinds 2003 kent Nederland naast de Eerste en de Tweede Kamer ook een Derde Kamer. De Derde Kamer is een initiatief van de NCDO (Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Internationale Samenwerking). De Derde Kamer is een schaduw-parlement dat zich bezig houdt met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. 150 vrijwilligers, waarvan dertig uit ontwikkelingslanden, zetten zich in voor een beter Nederlands beleid op dit gebied.

De Derde Kamer heeft ten doel om aandacht te vragen voor internationale samenwerking, zowel onder Nederlandse politici als onder het brede publiek. De Derde Kamer is er voor betrokken burgers met een uitgesproken mening over internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. De 150 leden maken vernieuwende voorstellen die tevens uitvoerbaar zijn. De Derde Kamer weet zich gesteund door een aantal ambassadeurs, onder meer door de heer Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Ook de Europese politiek speelt een grote rol in Derde Wereldlanden. Veel beslissingen die in Brussel worden genomen hebben rechtstreeks impact op de economie in die landen. Veel Nederlanders hebben echter weinig zicht op de Europese politiek of de invloed daarvan op de wereldpolitiek.