'Concurrentie drijft ANP in het nauw'

AMSTERDAM, 26 oktober _ Novum nodigt journalistiek Nederland uit zelf een oordeel te vormen over de journalistieke waarden en normen van Novum Nieuws.



Het ANP beschuldigt Novum van oneerlijke concurrentie, onrechtmatig handelen, inbreuk op auteurs- en databankrechten en wanprestatie. De zaak dient op 28 oktober 2004 voor de rechtbank in Amsterdam. Novum heeft een officiële verklaring uitgegeven in reactie op de aantijgingen van het ANP. Deze verklaring is bijgevoegd.

Novum wordt als concurrent van monopoliehouder ANP, geconfronteerd met een vooropgezet juridisch plan, waarbij het ANP moedwillig tot doel heeft de goede reputatie die Novum de afgelopen 5 jaar heeft opgebouwd onherstelbaar te beschadigen. Wij kunnen niet meer doen dan ons op een oprechte wijze verdedigen tegen de valse aantijgingen waar het ANP Novum van beticht.

Novum heeft in de acht dagen die zij heeft gekregen om zich op het kort geding voor te bereiden hedenmorgen al haar vrijpleitende bewijs bij de rechtbank ingeleverd. Helaas voor Novum wilde het ANP blijkens haar persbericht het onafhankelijke oordeel van de rechter niet afwachten.

Novum heeft nimmer de intentie gehad om op de wijze zoals het ANP die beschrijft te concurreren. Het kort geding verbaast managing director Bram Bloemberg niet. "Blijkbaar wordt de positie van het ANP door de opkomst van Novum ernstig bedreigd. Het lijkt erop dat het ANP probeert zijn monopoliepositie in Nederland juridisch te verankeren door exclusiviteit op nieuwsfeiten te claimen. Het kort geding is ons inziens een poging het tij te keren, wij zien dat met vertrouwen tegemoet."

Hoofdredacteur Marcel van de Hoef benadrukt dat Novum juist is opgericht om een ander geluid te laten horen, en dat het onzinnig is om te stellen dat ANP-verhalen worden overgeschreven. "Als het ANP claimt de exclusieve rechten op nieuwsfeiten te hebben, dan is het bestaansrecht van Novum nog groter dan wij al dachten."

Novum heeft de NMa eerder dit jaar verzocht overtreding van de mededingingswet te onderzoeken. De kopers van het ANP hebben bedongen dat de uitgevers van de dagbladen (91% van de Nederlandse krantenmarkt) zich verplicht stellen het ANP-product nog tenminste vier jaar af te nemen. Dat betekent dat Novum de komende vier jaar geen toegang heeft tot dit voornaamste deel van de Nederlandse markt. De NMa heeft het verzoek van Novum vooralsnog niet gehonoreerd op grond van de prioriteitscriteria die de NMa hanteert. Volgens de NMa heeft het ANP gesteld dat een afnameverplichting noodzakelijk was om de NPM bereid te vinden noodzakelijke investeringen in het ANP te doen.

"Onbegrijpelijk", aldus Bloemberg. "De NMa geeft een monopolist de ruimte noodzakelijke investeringen te doen om monopolist te kunnen blijven. Blijkbaar vindt de NMa het geoorloofd dat een particuliere investeringsmaatschappij als de NPM de markt mag blijven monopoliseren. Dat staat mijns inziens haaks op de functie van de NMa, uitvoering en toezicht op de Mededingingswet."

EINDE BERICHT

------------------------------------------------
------------------------------------------------

HIERONDER VOLGT DE OFFICIËLE VERKLARING VAN NOVUM

Verklaring Novum Nederlands Nieuws B.V.


Novum Nederlands Nieuws B.V. (Novum) laat hierbij weten kennis te hebben genomen van het kort geding dat het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) tegen zijn enige concurrent heeft aangespannen. De aanklacht van het ANP in de dagvaarding spitst zich toe op 3 punten te weten, zonder toestemming en betaling toegang verschaffen tot de ARTOS-Nieuwsserver, schending van de databankenwet en schending van de auteurswet. De verklaring is een officiële reactie van Novum op de aantijgingen van het ANP.

Naar aanleiding van de correspondentie ter zake van het ANP, welke voor het eerst heeft plaatsgevonden op 4 oktober 2004, is de directie van Novum een intern onderzoek gestart om op de aantijgingen van het ANP te kunnen reageren. Uit dit onderzoek is gebleken dat:

Eén van de Novum redacties gedurende enige tijd toegang blijkt te hebben gehad tot de ARTOS-Nieuwsserver. Gebleken is dat een nieuwe medewerker, waarvan het dienstverband is aangevangen op 1 april 2004, zonder medeweten van de directie en hoofdredactie van Novum gebruik heeft gemaakt van username en password van vorige werkgevers. De bewuste werknemer heeft username en password ook aan andere redacteuren binnen Novum ter beschikking gesteld, wederom zonder medeweten en/of toestemming van directie en hoofdredactie. De betreffende medewerker is inmiddels uit dienst getreden.
Onaangenaam verrast door dit feit heeft Novum inmiddels alle maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo zijn, niet limitatief, reeds op 13 oktober 2004 om 16.15uur technische beveiligingen aangebracht zodat niet meer op servers van het ANP kan worden ingelogd en is ook de redacteuren medegedeeld op straffe van ontslag op staande voet dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt.

ECHTER:

Het meelezen met het ANP had uitsluitend en alleen tot doel het benchmarken van ons product.
Novum spreekt uitdrukkelijk tegen dat zij enig voordeel heeft gehad (overtreding Databankenwet) zoals het ANP beweert. Novum heeft daarom zowel een kwalitatief als kwantitatief onderzoek gedaan waaruit blijkt dat:
o Alle door het ANP geselecteerde en als bewijs opgevoerde berichten zonder uitzondering volledig gebaseerd waren op Novum's eigen bronnen dan wel broninformatie;
o ANP en Novum stuivertje wisselden wie het eerste berichtte over een bepaald nieuwsfeit;

EN VERDER:

Novum spreekt uitdrukkelijk tegen dat zij artikelen in zijn geheel of zelfs maar delen heeft hergebruikt (overtreding Auteurswet) zoals het ANP beweert. Uit hetzelfde onderzoek van Novum blijkt dat:
o Novum andere informatie heeft over dezelfde nieuwsfeiten in vergelijking met het ANP;
o De Novum berichten bij met het ANP overlappende feiten en tekstdelen over haar eigen bronmateriaal beschikte; "157 plakjes cake zijn nu eenmaal 157 plakjes cake";
o Novum haar bronnen aanmerkelijk zorgvuldiger verwerkt in haar berichtgeving dan het ANP pleegt te doen;

Directie Novum Nederlands Nieuws B.V.

26 oktober 2004