Gemeente Dordrecht


---

Plan van aanpak geluidsproblematiek Zeehavengebied

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een plan van aanpak vastgesteld voor de aanpak van de geluidsproblematiek in het Zeehavengebied. Dit plan van aanpak werkt langs twee sporen. Het eerste spoor is gericht op het verbeteren van de vergunningverlening en zonebeheer. Het tweede spoor brengt de gevolgen voor geluid in beeld van de gewenste ontwikkeling van het Zeehavengebied. Dit plan van aanpak wordt het komend half jaar uitgewerkt.

Uitwerking plan van aanpak
Het eerste spoor
Gemeente en provincie, die beide milieuvergunningen verlenen, kijken naar de geluidsaspecten van de huidige vergunningverlening. Daarbij wordt onderzocht of het mogelijk is om de geluidsproductie van de zittende bedrijven te verminderen. Het doel daarvan is het teniet doen van de overschrijdingen en het creëren van geluidsruimte om nieuwe bedrijvigheid mogelijk te maken.

Het tweede spoor
De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om meer geluidsruimte te krijgen door de geluidsgrens op te schuiven. Die extra geluidsruimte is nodig om de gewenste revitalisering van het Zeehavengebied een kans te geven. Tegelijkertijd heeft het verschuiven van de geluidsgrens gevolgen voor omwonenden van het industrieterrein en plannen voor woningbouw in de omgeving. Dat geldt zowel voor Dordrecht, Zwijndrecht als 's-Gravendeel. Deze gevolgen zijn op dit moment nog niet bekend. Het college van burgemeester en wethouders wil die samenhang en de consequenties van het verschuiven van de geluidsgrens in beeld brengen voor zij een besluit neemt over het al dan niet verschuiven van de geluidsgrens.

Revitalisering
Naast de geluidsproblematiek heeft het college ook gesproken over de startnotitie programmafase revitalisering zeehavengebied tot medio 2005.
Daarin wordt de stand van zaken weer gegeven en wordt een doorkijk gegeven hoe het college de revitalisering gaat uitwerken. Burgemeester en wethouders stellen hiervoor in totaal EUR 367.000 beschikbaar.

Geluidszonering
Het Zeehavengebied maakt onderdeel uit van het voor geluid gezoneerde industrieterrein Dordt West / Groote Lindt. Rondom het industrieterrein ligt een bij wet vastgestelde geluidsgrens. De geluidsbelasting van alle bedrijven samen mag ter plaatse van de geluidsgrens niet meer bedragen dan 50 dB(A). Op dit moment wordt deze geluidsgrens echter op meerdere plaatsen overschreden.

Geen nieuwe geluidsruimte
De overschrijding van de geluidsgrens heeft directe gevolgen voor de bedrijven binnen het gezoneerde terrein Dordt-West, met name voor de bedrijven met een milieuvergunning. Tot nog toe verleenden gemeente en provincie nog vergunningen als er sprake was van slechts een zeer geringe toename van geluid. De Raad van State heeft in een recente uitspraak aangegeven dat elke aanvraag voor een milieuvergunning die leidt tot een toename van de overschrijdingen op de geluidsgrens, hoe gering ook, moet worden geweigerd. Er is dus geen nieuwe geluidsruimte beschikbaar. Dit geldt niet voor bedrijven die vallen onder een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Bedrijven die een milieuvergunningsprocedure bij de Milieudienst Zuid-Holland Zuid hebben lopen zijn inmiddels door de Milieudienst apart geïnformeerd.