Universiteit van Tilburg

'Keurmerkenrage' brengt ambachtelijke bedrijven in problemen

Onderzoek Wetenschapswinkel leidt tot klacht bij NMa

Steeds meer kleine en ambachtelijke bedrijven komen door de keurmerkenrage serieus in de problemen. Europese richtlijnen en Nederlandse wetgeving dwingen deze bedrijven tot het laten uitvoeren van kostbare keuringen of certificeringen van producten die zij zelf ontwikkelen. Zo wordt het weinig draagkrachtige uitvinders vrijwel onmogelijk gemaakt hun vindingen op de markt brengen.

Dit is een van de conclusies uit het onderzoek naar de juridische betekenis van keurmerken van mr. Freyja van den Boom. Het onderzoek is verschenen bij de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg. De studie van Van den Boom maakt duidelijk hoe in toenemende mate het kleinschalig opererende deel van onze economie buiten spel wordt gezet.
De Wetenschapswinkel heeft het onderzoek laten uitvoeren na vragen van de Stichting De Twaalf Ambachten, centrum voor ecologische technieken in Boxtel. Deze stichting voelt zich ernstig benadeeld door de keurmerkenrage en spreekt van concurrentievervalsing. Europese richtlijnen bepalen immers uitdrukkelijk dat marktwerking niet mag worden verstoord door regels en afspraken die de concurrentie belemmeren. Keurmerken en certificeringen bieden vooral kansen voor het grootbedrijf, en vormen voor kleinere bedrijven een zwaar obstakel. Inmiddels heeft de stichting besloten naar aanleiding van het onderzoek een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Een voorbeeld van onredelijke keuringseisen betreft een energiezuinige en milieuvriendelijke infraroodgasbrander, die de stichting in de jaren tachtig ontwikkelde voor gebruik in gaskachels en fornuizen. Deze brander moet zijn voorzien van een zogenoemde CE-markering (CE = Conformité Européenne), die weer een serie keuringen vereist. Voor elk type brander kost een complete keuring 12.000 euro. Deze kosten zijn niet op te brengen voor de niet-gesubsidieerde stichting en evenmin voor het bedrijfje dat deze branders mede heeft ontwikkeld en in productie genomen. De infraroodbranders mogen zonder CE-markering en bijbehorende keurmerken niet op de markt worden gebracht.

In 2003 is Stichting De Twaalf Ambachten, als reactie op de toenemende stroom van dure keurmerken, gestart met het kosteloos uitreiken van eigen certificaten aan kleine ondernemers. Zij krijgen deze certificaten als zij voldoen aan criteria die De Twaalf Ambachten zelf heeft opgesteld. Deze betreffen kleinschaligheid, mens- en milieuvriendelijkheid en vakmanschap.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met mr. Freyja van den Boom (e-mail: F.vdnboom@uvt.nl), Wetenschapswinkel, tel. 013 - 466 2645 (e-mail: wetenschapswinkel@uvt.nl). Ook kunt u terecht bij Sietz Leeflang, Stichting De Twaalf Ambachten, tel. 0411 - 672621, e-mail: leeflang@antenna.nl. Voor meer informatie over Stichting De Twaalf Ambachten: www.de12ambachten.nl. Het onderzoek van Freyja van den Boom is verkrijgbaar op www.uvt.nl/wetenschapswinkel.

De Wetenschapswinkel is een dienst van de Universiteit van Tilburg die tot doel heeft om de aanwezige kennis op de Universiteit open te stellen voor non-profit organisaties. Zij kunnen voor een gering bedrag onderzoek laten uitvoeren door studenten, die hiermee de kans krijgen om hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. Laatst gewijzigd: dinsdag 19 oktober 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers