ARTSEN ZONDER GRENZEN



Nieuwe aanpak nodig tbc-bestrijding ontwikkelingslanden

Amsterdam/Parijs, 26 oktober 2004 - Een radicale verandering is nodig om tuberculose effectief te bestrijden. Daarvoor pleit Artsen zonder Grenzen (AzG) aan de vooravond van een belangrijke internationale conferentie over tuberculose in Parijs. Nog altijd sterven er onnodig miljoenen mensen in ontwikkelinglanden aan deze ziekte, die op zich te genezen is.

'Tuberculose is een van onze grootste frustraties als medische professionals',zegt Jean Hervé Bradol, voorzitter van Artsen zonder Grenzen in Frankrijk. 'In de landen waar Artsen zonder Grenzen werkt, sterven er duizenden mensen omdat we niet in staat zijn de ziekte op te sporen of patiënten op de juiste manier of op tijd te behandelen'.

'Het wordt tijd om openlijk toe te geven dat we er nooit in zullen slagen tuberculose onder controle te brengen als we geen aangepaste strategieën ontwikkelen en steeds maar hetzelfde voorschrijven. Ontwikkelingslanden hebben investeringen in nieuwe diagnostiek en medicijnen nodig om de diagnose en de behandeling van de ziekte te vergemakkelijken en te versnellen', aldus Dr. Francine Matthys, een tbc-specialist van Artsen zonder Grenzen.

De meeste programma's tegen tuberculose zijn nog altijd afhankelijk van zogenaamde sputum microscopie om de ziekte aan te tonen. Deze methode stamt uit 1882 en spoort slechts bij de helft van het aantal besmette personen de bacil op. Dit percentage is nog lager bij kinderen en mensen met HIV.

De behandeling van tuberculose duurt lang en is afhankelijk van medicijnen die 40 tot 60 jaar geleden zijn uitgevonden. 'In veel ontwikkelingslanden, zoals Guinea, zien we veel voormalig tuberculosepatiënten binnen een jaar na de behandeling terugkeren met nieuwe symptomen van de ziekte',zegt dokter Ilse Ramboer van het AzG-tuberculoseprogramma in Guinea. 'Deze mensen kunnen een nieuwe infectie hebben, maar ook een vorm van resistentie tegen medicijnen hebben ontwikkeld. We kunnen dat niet bepalen omdat het in landen als Guinea niet mogelijk is de resistentie te meten'. In Afrika is de combinatie van HIV/aids en tuberculose die resistent is tegen diverse medicijnen een tijdbom die elk moment kan afgaan.

Artsen zonder Grenzen is blij dat er verschillende initiatieven zijn ondernomen om nieuwe medicijnen en tests te ontwikkelen, zoals door de Global TB Alliance'en de Foundation for Innovative New Diagnostics (FIND). Maar meer onderzoek en nieuwe behandelmethodes zijn nodig om tuberculose te kunnen bestrijden. Daarnaast moeten die nieuwe methodes samen met medicijnen beschikbaar worden gemaakt in ontwikkelingslanden, zodat elke patiiënt de behandeling kan krijgen die hij of zij nodig heeft.

Artsen zonder Grenzen behandelt ongeveer 20.000 tuberculose patienten in 30 projecten. Deze projecten bevinden zich in conflictgebieden, gevangenissen en in gebieden waar meer dan 20 procent van de bevolking is besmet met HIV/Aids. Ook heeft de organisatie projecten waarbij ze de zogenaamde multiresistente tbs behandelt ,de vorm van tuberculose die resistent is tegen verschillende medicijnen. AzG werkt in klinieken en ziekenhuizen doorgaans met partners binnen nationale programma's ter bestrijding van de ziekte.

35e Union World Conference on Lung Health, Parijs, 28 October - 1 November 2004
Meer over het werk van AzG ter bestrijding van tuberculose op www.accessmed-msf.org (engels)
Meer informatie te verkrijgen bij de afdeling communicatie 020-520 8776

26 okt 04 12:05