Gemeente Bedum


26 oktober 2004

Geld Vrij somber is het financiële beeld dat het college van burgemeester en wethouders (b&w) schetst in zijn concept-begroting voor 2005. In de voorjaarsnota waren al een aantal plannen versoberd of uitgesteld. De voornaamste reden hiervoor was dat een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de gemeente, de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds, als gevolg van door het Rijk doorgevoerde bezuinigingen, aanzienlijk minder uitkeert.

In totaal is er voor de periode 2005-2009 een bedrag van 468.890,-- aan ombuigingen in de begroting 2005 en de meerjarenraming 2006-2009 verwerkt. De meeste van deze ombuigingen zijn beleidsarm en hebben daarmee weinig invloed op al uitgezet beleid-, en waren al in de voorjaarsnota 2004 opgenomen. Dit maakt de begroting van 2005 en 2006 nog niet sluitend. Dat moet uiteraard wel op verantwoorde wijze worden nagestreefd. Bovendien wil het college het voorzieningenniveau in de gemeente zo goed mogelijk op peil houden. Daarom stellen b&w voor de OZB -naast de prijsinflatie van 1,75%- extra te verhogen met 2,55%. De begroting is daarmee nagenoeg sluitend. Door het inzetten van de algemene reserve is zowel de begroting 2005 als ook de begroting 2006 voor de rest sluitend gemaakt. Dat is verantwoord omdat de meerjarenbegroting vanaf 2007 structureel sluitend is.

De gemeenteraad bestuurt op hoofdlijnen, en bepaalt op 9 en 11 november in hoeverre de plannen van b&w worden uitgevoerd. Veel van deze plannen zijn afkomstig uit het raadsprogramma dat is samengesteld aan het begin van de raadsperiode 2002-2006, sommige plannen zijn nieuw. Een greep uit de voorstellen van het college:

Algemeen bestuur
Voor het einde van 2005 hoopt de gemeente de bouw van het nieuwe gemeentehuis te hebben afgerond. Bovendien wordt de dienstverlening van Bedum verder gedigitaliseerd. De huidige website die in april 2004 is gelanceerd geldt hiervoor als vertrekpunt. In het vernieuwde gemeentehuis kunnen bezoekers de website in de centrale hal raadplegen.

Openbare orde en veiligheid
In verband met nieuwe wettelijke bepalingen wordt het gemeentelijk rampenplan herzien. Deze herziening vindt in regionaal verband plaats. Halverwege 2005 wordt het plan vastgesteld. Voor versterking van de brandweerzorg stelt het college voor een bedrag van 30.000,- uit te trekken.

Verkeer, vervoer en waterstaat
In Onderdendam worden plannen opgesteld om het dorp in te richten als gebied waar een maximumsnelheid van 30 km/u geldt. Deze plannen worden ontwikkeld door een werkgroep bestaande uit een vertegenwoordiging van de provincie Groningen, gemeente Bedum en vertegenwoordigers uit Onderdendam. Er wordt naar gestreefd in 2005 het achterstallig wegenonderhoud binnen de gemeente aan te pakken. Bovendien wordt in 2005 gestart met het vervangen van lichtmasten in Zuidwolde. De vervanging van lichtmasten in Onderdendam wordt meegenomen bij de inrichting van Onderdendam tot verblijfsgebied.

Economische zaken

Aan de realisering van het Bedrijvenpark Boterdiep inclusief de nieuwe brug over het Boterdiep bij de Waldadrift wordt hard gewerkt. Wanneer het bouwrijp maken volgens planning verloopt kan de uitgifte van kavels in het voorjaar van 2005 starten. Door de gemeenteraad is besloten tot concentratie van winkelvoorzieningen in de kern van het dorp Bedum. Vanwege de beperkte financiële armslag moet die concentratie gefaseerd plaatsvinden.

Onderwijs
Het Waddenmodel, -een regionaal project om voortijdig schoolverlaters te stimuleren toch hun opleiding te voltooien-, werpt zijn vruchten af. Dit project wordt dan ook voortgezet. De interne administratieve verwerking van gegevens krijgt extra aandacht, zo wordt een nieuw leerplichtpakket ingevoerd. Met dit pakket wordt de interne gegevenshuishouding verder gedigitaliseerd. Voorheen droeg het Rijk de helft van de kosten aan schoolbegeleiding bij ( 40.000,-). De andere helft was verplicht afkomstig van de gemeente. Met ingang van 2005 vervalt deze verplichting. Aan de raad wordt voorgesteld om 4.000,- te korten op de bekostiging van schoolbegeleiding.

Cultuur en recreatie
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de speel(tuin)voorziening in Onderdendam in 2005 vervangen. Op dit moment worden hiervoor gelden geworven van externe financiers. In Noordwolde moet voor een speeltuin grond worden verworven van de Nederduitsche Hervormde Gemeente. Het lokale kerkbestuur is hiermee akkoord, van het provinciale bestuur is nog geen akkoord ontvangen. Alle speelterreinen in de gemeente zijn geïnspecteerd. Er is sprake van achterstallig onderhoud. Voor dit onderhoud en het op peil brengen van de speelvoorzieningen wordt een bedrag van bijna 50.000,- uitgetrokken. Een plan voor het aanleggen van een skatevoorziening in Bedum is in voorbereiding. De gemeente is in gesprek met mogelijke gebruikers en sponsoren.

Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening Met de komst van de Wet Werk en Bijstand (WWB) is de regeling duurzame gebruiksgoederen vervallen. Dit is (was) een steunregeling voor de aanschaf van bijvoorbeeld grotere huishoudelijke apparaten. In 2005 wordt het bijzondere bijstandsbeleid tegen het licht gehouden. Dit is nodig omdat meer nog dan in de Algemene BijstandsWet- het accent in de WWB bij verlening van bijzondere bijstand ligt op individueel maatwerk. Ook intensivering van bijzondere bijstand aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen moet hierbij worden betrokken. De gemeente is hierbij sterk afhankelijk van de financiële middelen die het rijk hiervoor beschikbaar stelt. Voorlichting over gemeentelijke regelingen zoals reïntegratiemogelijkheden, bijzondere bijstand, etc. wordt geïntensiveerd. Zowel schriftelijk als middels de website worden deze regelingen meer onder de aandacht gebracht. Ook neemt de gemeente maatregelen om informatieverstrekking aan individuele cliënten te verbeteren. Het belang van een jongerenwerker in Bedum is door het college onderkend. Op dit moment vindt de werving plaats. In de meerjarenbegroting is vanaf 2007 rekening gehouden met eventuele reguliere bekostiging van deze functie.

Volksgezondheid en milieu
Ons huisvuil wordt verwerkt via de Afvalverwijdering Regio Centraal Groningen (ARCG) waarin Bedum deelneemt. Bij Arcg draait alles naar behoren. Verschillende bezuinigingsmaatregelen zijn doorgevoerd zoals bijvoorbeeld de inperking van de openingstijden. Omdat de huisvuilauto in 2005 aan vervanging toe is, is onderzoek verricht naar de wijze van inzameling van huishoudelijk afval. Uit dit onderzoek blijkt het dat niet alleen om financiële, maar ook om organisatorische redenen beter is om huisvuilinzameling in de gemeente uit te besteden. Hoewel een definitieve keuze van de wijze waarop de inzameling plaats gaat vinden nog niet gemaakt is, verwacht het college in de loop van 2005 de huisvuilinzameling anders uit te laten voeren. Vooruitlopend op de gewijzigde huisvuilinzameling vindt b&w het verantwoord de tariefstijging van de afvalstoffenheffing, die eigenlijk met het oog op de huidige kosten noodzakelijk is, voor 2005 achterwege te laten. Daarbij is overwogen dat onze inwoners al extra getroffen worden doordat de Regering de zogenaamde Zalmsnip niet langer beschikbaar stelt.

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
Volop wordt gewerkt aan het voorontwerp van het bestemmingsplan voor Bedum. Dit moet het eerste bestemmingsplan worden dat volledig digitaal is vervaardigd en (later) ook digitaal te raadplegen is. Voor het buitengebied is een nieuw bestemmingsplan nodig. Eind 2004 zijn de eerste voorbereidingen hiervoor van start gegaan. Bovendien is voor de Professorenbuurt een modellenstudie opgesteld. Een aantal mogelijke invullingen voor het gebied wordt hiermee aangegeven. Met betrokken partijen wordt overleg gevoerd over concrete mogelijkheden voor herstructurering van het gebied. De voorbereidingen voor een nieuwe woningbouwlocatie bij Ter Laan worden voortgezet.

Financiën
In 2004 is de hertaxatie WOZ 2005-2008 zo goed als afgerond. Van vrijwel alle panden is daarmee de waarde vastgesteld. Zoals in Bedum gebruikelijk worden de belastingtarieven afgestemd op de nieuwe waarden. Alle ingezetenen krijgen dus per 2005 met nieuwe tarieven te maken. Landelijk wordt voor de toekomst gekoerst op het eens per twee jaar of wellicht zelfs jaarlijks opnieuw waarderen van de objecten. De laatste controle op hondenbezit en daarmee het betalen van hondenbelasting heeft twee jaar geleden plaatsgevonden. Binnenkort vinden nieuwe controles plaats. Een aantal kleinere subsidies is afgeschaft(o.a. Ned. Hartstichting, Noord-Nederlands Orkest, Bond tegen het vloeken, etc.). Dit geldt ook voor de Bedumer zangkoren. Voor andere instellingen (o.a. bibliotheek en muziekschool) is afgesproken de subsidies twee jaar lang niet te laten stijgen.

Lokale heffingen
Voor het uitvoeren van gemeentelijke taken is de gemeente voor een belangrijk deel aangewezen op inkomsten uit lokale heffingen. Het college is bij het opstellen van de begroting uitgegaan van de volgende uitgangspunten;

* Onroerende-zaakbelastingen (OZB)
Het tarief OZB en belasting op roerende woon- en bedrijfsruimten wordt verhoogd met 4,3%

* Afvalstoffenheffing
Het college stelt dat inwoners al extra worden getroffen worden doordat de Regering de Zalmsnip niet langer beschikbaar stelt. Het tarief voor afvalstoffenheffing wordt in het voorstel van het college dan ook niet verhoogd (238,01).

* Rioolrecht
Het tarief voor het rioolrecht wordt met 9,- verhoogd van 134 naar 144,-. De gemeente wendt deze inkomsten aan om onderhoud, vervanging en nieuwe aanleg uit te voeren aan het rioleringsstelsel.

* Hondenbelasting
Het tarief voor de hondenbelasting wordt verhoogd met 1,75%. Voor een hond bedraagt de belasting dan 49,45.

* Marktgelden
Het tarief voor de marktgelden wordt met 26,75% verhoogd. Het college streeft er naar dat de inkomsten vanaf 2007 gelijkwaardig zijn aan de uitgaven op dit gebied.

* Overige tarieven
De overige tarieven zoals leges, huur sportaccommodaties en begraafrechten worden met 3,75% verhoogd. Doel van deze verhoging is om de levering van producten meer kostendekkend te maken.