Gemeente Utrecht


Verplaatsen van de bomen in het Rheyngaerdepark


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
101 Vragen van de heer mr C.J.P. Huijsman
(ingekomen 26 oktober 2004)

Het College heeft onlangs ingestemd met een velvergunning voor 572 bomen rond de Parkflat "De Rheyngaerde" aan de Rijksstraatweg. De bomen moeten wijken voor de verbreding van de A2. Volgens de Dienst Stadsbeheer zijn de bomen weliswaar gezond, maar niet verplaatsbaar. Ze zouden te oud zijn en te lang in de grond staan.
In maart 2001 opende wethouder Lenting een "bomenbank", waarin bomen die elders weg moeten tijdelijk geparkeerd kunnen worden, om vervolgens met name herplaatst te worden in het Leidsche Rijn Park. Nadien is daar weinig meer van vernomen. Naar verluidt zou het in vele gevallen te duur zijn bomen daarheen tijdelijk te verplaatsen, in afwachting van definitieve plaatsing.
In De Brug van 20 oktober jl. staat een artikel van de hand van Wouter de Heus die naar aanleiding van het bovenvermelde collegebesluit een onderzoekje heeft gedaan naar de effectuering van het gemeentelijk voornemen om bomen niet te kappen, maar te verplaatsen. Hij liet zich informeren door deskundigen over de mogelijkheid van verplaatsing van de bomen rond "De Rheyngaerde".

De uitkomst was voor mij schokkend. Een uitvoerder van het bedrijf Copijn is van oordeel dat bij boomsoorten als de beuk, eik, kastanje, plataan, linde en meidoorn verplaatsing erg zinvol kan zijn. De leeftijd van de boom maakt daarbij niet veel uit. Gezonde bomen met een diameter van 20 tot 50 centimeter zijn vaak prima te verplaatsen. De kosten per boom berekent deze man op ruwweg EUR 450,- per boom, bij een verplaatsing van een paar honderd bomen over enkele kilometers. Ter vergelijking: Een nieuwe vergelijkbare boom kost EUR 1200,-. De gemeentelijk voorlichter geeft aan uit te gaan van 4000 euro voor verplaatsing van een boom.
Vervolgens heeft de heer Tietema, ecoloog en bestuurder van Landschapsbeheer Vleuten en vorig jaar genomineerd voor de Utrechtse milieuprijs, de bomen in het Rheyngaerde-park bekeken. Hij constateert ter plaatse dat er veel bomen staan die direct naar het Leidsche Rijn Park kunnen worden overgeplaatst, zelfs op een alternatieve manier, zonder een duur bedrijf in te huren. Hij constateert eveneens dat de inventarisatie van de gemeente niet compleet is geweest.

Gezien dit artikel, dat naar mijn mening wel degelijk hout snijdt, kom ik tot de volgende vragen, waarvan ik uw College verzoek deze vóór aanvang van de kap te beantwoorden:

1. Is uw College bekend met het artikel uit De Brug?
2. Is het juist dat de "bomenbank" niet gebruikt wordt zoals bedoeld? Zo ja, wat is daarvan de reden?
3. Kan het College uitleggen wat de motivering is van het besluit een velvergunning te geven voor, naar ik vermoed, alle bomen in het Rheyngaerde-park?
4. Is het College bereid het besluit tot een velvergunning te heroverwegen naar aanleiding van dit artikel, eventueel na inwinning van advies bij de heer Tietema? Zo nee, waarom niet?
5. Hoe is het mogelijk dat er zo'n verschil in inschatting van verplaatsingskosten van bomen zit tussen de vertegenwoordiger van Copijn en de voorlichter van de gemeente?
6. Is het College het met mij eens dat de gemeente er naar moet blijven streven om bomen, als die in de weg staan bij bouwontwikkelingen, te verplaatsen in plaats van te kappen?
7. Is het College het met mij eens dat er een degelijk onderzoek vooraf moet gaan aan het besluit tot verplaatsing, dan wel het besluit tot kappen van een aanzienlijk aantal bomen?
8. Is het College bereid voor zo'n onderzoek een deskundige in te schakelen? (bijvoorbeeld uit eigen gemeente; goedkoop én goed !).


---- --