WILLEM KOLFF STICHTING

Uitvinder kunstnier (93) voor Kolff Festival naar Nederland

De 93-jarige Nederlands-Amerikaanse professor Willem Johan Kolff, onlangs nog gekozen als 47ste in de lijst van de Grootste Nederlander Aller Tijden, komt volgende week naar Nederland voor het bijwonen van het tweede Kolff Festival. Het festival stelt de verdiensten van Kolff centraal als uitvinder van de kunstnier en wereldwijd pionier op het gebied van kunstmatige organen. Het festival wordt van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 oktober gehouden in Kampen, de plaats waar Kolff in 1943 de kunstnier uitvond. Dit feit wordt beschouwd als de start van het tijdperk der biomedische techniek, één van de belangrijkste omwentelingen in de moderne medische wetenschap, die sinds 1943 miljoenen mensen over de hele wereld het leven heeft gered of verbeterd.

Het Kolff Festival wordt georganiseerd door de Willem Kolff Stichting die streeft naar een permanent eerbetoon aan het leven en werk van professor Kolff in de vorm van een jaarlijks te organiseren festival, het uitreiken van prijzen en het opzetten van een internationaal museum, gewijd aan de ontwikkeling van kunstorganen. Het museum wordt gevestigd in Kampen, omdat die plaats met het ontwikkelen van de kunstnier door Kolff de geboorteplaats van de moderne biomedische techniek. Het eerste Kolff Festival dat vorig jaar ter gelegenheid van 60 jaar nierdialyse voor het eerst werd gehouden, trok ruim 1600 bezoekers.
Het Kolff Festival 2004 duurt van 26 t/m 29 oktober. Het programma is iets bescheidener van opzet dan in 2003, rekening houdende met de hoge leeftijd van professor Kolff die het merendeel van de programmaonderdelen persoonlijk zal bijwonen.

Kolff Symposium
Het festival wordt geopend op dinsdag 26 oktober met het Kolff Symposium (13.30 t/m 18.00 uur) waarbij 'Kunstmatig Zien' centraal staat. Hoe kun je met behulp van moderne (biomedische en elektronische) technieken mensen een gezichtsvermogen teruggeven die blind of slechtziend zijn of door oogziektes binnenkort blind dreigen te worden? Diverse Europese en Amerikaanse deskundigen geven in de Stadsgehoorzaal in Kampen een overzicht van de wereldwijde stand van zaken op dit fascinerende onderzoeksgebied. Het symposium is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft voor dit onderwerp, van patiënt tot arts, van studenten tot ingenieurs. Toegangsprijs is 15 euro. Artsen betalen 55 euro. Graag vooraf aanmelden via info@willemkolffstichting.nl.

Kolff Prijzen
Tijdens het symposium worden tevens drie prijzen uitgereikt die de Willem Kolff Stichting heeft ingesteld: de Kolff Prijs (sinds 1998), de Zuster Ter Welle Prijs (sinds 2003) en het Van Noordwijk Stipendium (sinds 2004). De internationale prijzen worden uitgereikt aan personen die baanbrekend werk hebben verricht op het gebied van technische innovaties in de gezondheidszorg of zich hebben onderscheiden in de zorg voor en het verbeteren van het lot van patiënten. De namen van de prijswinnaars worden kort voor de dag van de uitreiking (onder embargo) bekendgemaakt.

Kolff Museum
Op de tweede dag van het festival, woensdag 27 oktober (10.30-12.30 uur), wordt het Kolff Infocentrum in Kampen officieel geopend door dokter Kolff zelf. Het infocentrum, sinds juni gevestigd in 't Huys der Kunsten aan de Voorstraat 20, is de voorloper van het toekomstige Kolff Museum voor Kunstmatige Organen dat de WKS in Kampen wil vestigen. Onder de titel 'In de voetsporen van dokter Kolff' is een expositie te zien met foto's en objecten uit het leven van Kolff, evenals een replica van de eerste kunstnier uit 1943. In de opbouw van het Kolff Museum voor Kunstmatige Organen Museum werkt de WKS samen met diverse nationale en internationale organisaties. Uit een haalbaarheidsstudie die de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel in opdracht van de WKS heeft gedaan, blijkt dat een Kolff Museum in Kampen 35.000 tot 40.000 bezoekers per jaar zou kunnen trekken.

Kolff Wandeling
De Willem Kolff Stichting presenteert bij de opening van het infocentrum op 27 oktober tevens een gloednieuwe toeristische wandelroute: de Kolff Wandeling. Deze route brengt u langs zeventien plekken in en rond de oude binnenstad van Kampen die een rol hebben gespeeld in het leven van Willem Kolff in de periode dat hij als internist in het Stadsziekenhuis de kunstnier in Kampen ontwikkelde (1941-1950). De route is gebaseerd op gebeurtenissen die beschreven zijn in het boek 'Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren', de Nederlandstalige Kolff-biografie van journalist en WKS-directeur Herman Broers die in december 2003 is verschenen (240 pag., geïllustreerd, ISBN 905330374, Mets & Schilt Uitgevers Amsterdam, winkelprijs EUR 25,-).

Patiëntendag: Kolff ontmoet nierpatiënten
Op vrijdag 29 oktober is de beurt aan Nederlandse nierpatiënten om professor Kolff te ontmoeten. Evenals vorig jaar, toen 250 nierpatiënten naar Kampen kwamen, kunnen nierpatiënten de grondlegger van de hemodialyse ontmoeten op de plek waar hij ruim zestig jaar geleden de basis legde voor deze levensreddende techniek. Vorig jaar was de ontmoeting in Kolffs oude werkkamer in het voormalige Stadsziekenhuisgebouw, dit jaar vindt de ontmoeting plaats in het Kolff Infocentrum. De patiëntendag wordt georganiseerd in samenwerking met de afdeling Zwolle van de nierpatiëntenvereniging NVN. Patiënten die zich willen aanmelden voor een ontmoeting met Kolff, kunnen zich hiervoor inschrijven via de website van de WKS: www.willemkolffstichting.nl. Daar is ook aanvullende informatie te vinden over deze bijzondere dag.

Sponsors en partners
Het Kolff Festival 2004 wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors en partners: Fresenius Medical Care, Membrana, Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Hogeschool Windesheim, Stichting Werk in Uitvoering, Nierpatiëntenvereniging NVN, provincie Overijssel, Hotel Van Dijk, Horeca Stadsgehoorzaal en alle dialysecentra van Nederland.

Wie is 'Dokter Kolff'?
Prof. dr. Willem Johan Kolff (Leiden, 1911) ontwikkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog als internist in het Kamper stadsziekenhuis de eerste bruikbare kunstnier ter wereld. Deze uitvinding was het begin van het wereldwijde gebruik van kunstmatige organen in de medische wetenschap, een ontwikkeling die tot op de dag van vandaag meer dan 30 miljoen mensen het leven redde, verbeterde of menswaardig heeft verlengd. Kolff emigreerde in 1950 met vrouw en vijf kinderen naar Amerika, waar hij zich tot op de dag van vandaag bezighoudt met het maken en verbeteren van kunstorganen. Naast de kunstnier (1943) was Kolff onder andere verantwoordelijk voor de introductie van de eerste bloedbank op het vasteland van Europa (1940), een hart-longmachine (1956) en de eerste succesvolle implantatie van een door zijn team ontwikkeld kunsthart in een mens (1982). Kolff kreeg in zijn carrière meer dan 120 internationale onderscheidingen en 12 eredoctoraten van universiteiten over de hele wereld. Kolff werd in 1970 benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en is ereburger van de stad Kampen. In december 2003 verscheen de biografie 'Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren' (auteur: Herman Broers), de eerste Nederlandse biografie over het leven van Kolff. Onlangs werd Kolff gekozen op de 47ste plaats in de publieksverkiezing De Grootste Nederlander Aller Tijden.

Einde persbericht
Mededeling voor de redactie:
Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met de Willem Kolff Stichting, tel: 038-3370955 of
06-23366394, e-mail: info@willemkolffstichting.nl Voor een volledig programma-overzicht, aanmelding en informatie, kijk op www.willemkolffstichting.nl.
In verband met zijn hoge leeftijd en het drukke programma is de ruimte voor professor Kolff voor het geven van interviews zeer beperkt. Toch wil de Willem Kolff Stichting proberen media die een gesprek met Kolff willen zoveel mogelijk tegemoet te komen. Voor interviewaanvragen met Kolff kunt u derhalve contact opnemen met WKS-directeur Herman Broers,
038-3370955 of 06-23366394.

15 okt 04 11:50