Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA roept op tot Vlaamse vingerknip voor een financieel gezonde gezondheidszorg (25/10/04)

Volgens Minister van Volksgezondheid Demotte (PS) is er geen vuiltje aan de lucht: de gezondheidszorg is financieel gezond. Marc Justaert (CM), SP.A-ministers Frank Vandenbroucke en Johan Vandelanotte, de ambtenaren van het RIZIV, allen beweren ze het tegendeel. Federaal minister Vandelanotte heeft nu blijkbaar het ei van Columbus gevonden: maximumprijzen voor de geneeskundige ingrepen. Inderdaad er moet dringend ingegrepen worden. De N-VA kan Vandelanotte volgen in zijn redenering dat het niet kan dat de ene operatie in ziekenhuis X meer kost dan in ziekenhuis Y. Zeker wanneer Vandelanotte concreet verwijst naar het verschil in kosten wat de behandeling van appendicitis betreft. De N-VA wil Vandelanotte echter wijzen op het RIZIV-studiewerk. Dat leert dat een gemiddeld bedrag van 27 euro volstaat voor preoperatieve labo-onderzoeken bij patiënten opgenomen voor appendicitis. Laat men de gecompliceerde gevallen buiten beschouwing, dan blijkt in werkelijkheid dat Wallonië en Brussel respectievelijk 47 euro en 56 euro uitgeven en Vlaanderen slechts 29 euro.

Vandelanotte zou dus beter de excessen in Wallonië aanpakken. De N-VA stelt concreet voor met een Eliaanse vingerknip volgende maatregelen door te voeren om het tekort op zeer korte termijn bij te sturen:
* De reductie van het aantal dure PET-scanners in Franstalig België van 14 naar 4 (in Vlaanderen zijn er 5).

* Eenzijdig besparen in de radiologie aan Franstalige zijde: er wordt 20.3% meer uitgegeven aan beeldvorming is het Zuiden van het land.

* Eenzijdig besparen in de dringendheidhonoraria aan Franstalige zijde van het land: de uitgaven zijn 28.5% hoger in Wallonië dan in Vlaanderen.

* Eenzijdig besparen in de klinische biologie aan Waalse zijde: + 20% meer wordt er uit gegeven.

* Eenzijdig besparen in de Verloskunde aan Franstalige zijde: + 23.7% wordt er meer uitgegeven (de vroedvrouw wordt in Wallonië beter verloont dan de gynaecoloog).

* Eenzijdig besparen in de consumptie van geneesmiddelen (en niet in het minst antibiotica) aan Franstalige zijde (+ 18.3%).
* Eenzijdige besparingen in de inwendige geneeskunde aan Franstalige zijde (+ 26.5%).

*

Marc Justaert zal een deel van de cijfers wel herkennen: ze komen uit zijn CM-studie.

Een eventuele meerkost van de gezondheidszorg in Franstalig België moet gebaseerd zijn op objectieve gegevens. Voor de N-VA kan solidariteit alleen op basis van een open boekhouding waar doelmatigheid primeert.
Ondertussen kunnen medici en paramedici in Vlaanderen rustig verder werken in Vlaanderen. Zonder besparingen! Vlaanderen moet niet opnieuw het gelag betalen voor het spilzieke Wallonië. De N-VA is klaar voor een Vlaamse Gezondheidszorg en wil werk maken van een goede gezonde gezondheidszorg. De N-VA wil meer jobs voor de sector welzijn, een herwaardering van de huisarts, een opwaardering van de intellectuele act, meer preventie en een gezonde technische geneeskunde zoals de meeste Vlaamse specialisten ze uitvoeren (in schril contrast tot hun Franstalige collegas).
Daarom roept de N-VA alle Vlaamse actoren in de gezondheidszorg op tot de Vlaamse Vingerknip als antwoord op PS-voorzitter Di Rupo!

Auteur:
Bart De Wever, algemeen voorzitter N-VA
Louis ide, arts en partijraadslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger, directeur N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: www.n-va.be