Ingezonden persbericht


Utrecht, 25 oktober 2004

PERSBERICHT

Onderzoek gevolgen gemeentelijke bezuinigingen

Kaalslag op welzijn dreigt

Eenderde van de organisaties in de branche Welzijn wordt dit jaar geconfronteerd met gemeentelijke bezuinigingen. In 2005 stijgt dat aantal tot bijna de helft (42%) . Dat blijkt uit een onderzoek dat de Maatschappelijk Ondernemers Groep heeft gehouden onder haar leden van de branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening.

Het belang van welzijn voor de samenleving wordt steeds groter. Uit recent onderzoek van het Sociaal Planbureau blijkt dat één op de tien volwassenen te maken heeft met sociale uitsluiting. Staatssecretaris Ross legt de verantwoordelijkheid voor zorg- welzijnstaken bij de gemeenten. Maar uit de steekproef van de MOgroep blijkt dat er bij de gemeenten een forse kaalslag plaatsvindt op het welzijnswerk. Ross verdedigt dinsdag en woensdag haar beleid in de Tweede Kamer. Sluiting van buurthuizen, peuterspeelzalen en hogere bijdragen voor activiteiten staan haaks op het overheidsbeleid dat gemeenschapszin en maatschappelijke participatie centraal stelt, zoals ook in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt aangegeven. Laagdrempelige welzijnsvoorzieningen hebben hierin een cruciale schakelrol.

Gevolgen bezuinigingen
De welzijnsorganisaties geven aan dat de bezuinigingen in het welzijnswerk ten koste gaan van de dienstverlening aan burgers. Een aantal accommodaties, zoals buurthuizen, wijkcentra en peuterspeelzalen, moet sluiten. Ook wordt bezuinigd op jongerenwerk, opbouwwerk en wijkactiviteiten. Sommige activiteiten worden volledig geschrapt. Met name het ouderenwerk en peuterspeelzaalwerk gaan een (hogere) eigen bijdrage vragen voor hun diensten. Ondernemers in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening vrezen voor kwaliteitsverlies en ontslag van medewerkers als gevolg van de gemeentelijke bezuinigingen. Door het duurder worden van welzijnsactiviteiten dreigen mensen met een laag inkomen sociaal buiten de boot te vallen omdat ze geen gebruik meer kunnen maken van de activiteiten.

De representatieve steekproef richtte zich op de gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingen in 2004 en 2005. De omvang van de bezuinigingen groeit flink in 2005: gemiddeld leveren welzijnsorganisaties in 2005 11,8% in op het budget, tegen 9,2% in 2004. Perscontacten:
Gemma Lenders, telefoon 030 - 298 34 42 of 06 - 533 23 759 Bijlage: samenvatting van het onderzoek