Ministerie van Justitie

Persbericht

Rapport Nederlandse drugsmarkt naar Tweede Kamer gestuurd. 25 oktober 2004

Nederland is in Europa voor heroïne, cocaïne en cannabis een belangrijk doorvoer- en distributieland. Voor synthetische drugs is Nederland primair een productieland. Voor wat betreft cannabis, is Nederland zowel een productie- als doorvoerland. Dit blijkt uit het rapport: De Nederlandse drugsmarkt. Het rapport sluit aan bij het beeld dat in algemene zin over dit onderwerp bekend is. Dit herkenbare beeld is ook aanleiding geweest voor de intensivering van de aanpak van de drugscriminaliteit. Het rapport De Nederlandse drugsmarkt dat is opgesteld door de Dienst Nationale Recherche informatie van het KLPD (Korps landelijke politiediensten), is vandaag door Minister Donner van Justitie naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het rapport is aangekondigd in de aanbiedingsbrief bij de vijfde Voortgangsrapportage drugssmokkel Schiphol. Aanleiding voor het maken van het rapport was om helderheid te krijgen over de rol van Nederland in de internationale drugsmarkt. Daarnaast is het rapport een aanzet voor een actueel samenhangend beeld van de drugscriminaliteit. Met het rapport is geprobeerd om de gehele keten van import, export, productie en consumptie in beeld te brengen. Zowel voor drugs van buitenlandse herkomst die in Nederland worden aangetroffen als voor drugs die in Nederland worden geproduceerd.

In het rapport worden geen harde cijfers genoemd of absolute uitspraken gedaan. Oorzaak is dat het rapport is gebaseerd op schattingen, indicatoren, hypotheses en aannames die zoveel mogelijk gebaseerd zijn op onderzoeken van gespecialiseerde Nederlandse en buitenlandse instanties. Aan het rapport kan geen absolute waarde worden toegekend. Daarnaast is de drugsmarkt een illegale markt die logischerwijs moeilijk in kaart te brengen is.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een verbetering nodig is in de informatievoorziening op het terrein van drugsgerelateerde criminaliteit. Een eerste stap is daartoe inmiddels gezet met opnemen van het justitiehoofdstuk in de Nationale Drugsmonitor. Ook is van belang dat de registratie door de politie van drugsvangsten wordt verbeterd.

De studie biedt geen directe aanknopingspunten voor nieuwe specifieke veranderingen in de huidige aanpak. Het rapport sluit aan bij het beeld dat bekend is, ook bij de operationele diensten aan wie het rapport is voorgelegd. De bevindingen met betrekking tot de drugscriminaliteit in
het recent gepubliceerde Nationale Dreigingsbeeld zware of georganiseerde criminaliteit sluiten hier op aan. Het beeld is al aanleiding geweest voor de intensivering van de aanpak van drugscriminaliteit, die de afgelopen jaren al in gang is gezet. Bijvoorbeeld de aanpak van de XTC criminaliteit, de aanpak van de cocaïnesmokkel op Schiphol, de uitvoering van de Cannabisbrief die het Kabinet in april dit jaar naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, de intensievere samenwerking in Europees verband en tot slot is de internationale drugshandel een specifiek aandachtsgebied van de Nationale recherche en krijgt een vervolg bij de uitwerking van het Nationaal Dreigings Beeld.