Ingezonden persbericht


Enerpac lanceert nieuwe ZU4 hydraulische pomp

Voortborduren op iets dat werkt of beginnen met een schone lei? Bij het ontwerpen van nieuwe producten hebben beide benaderingen voor- en nadelen. De ingenieurs van Enerpac zijn er bij het ontwerp van de nieuwe ZU4 hydraulische pomp echter in geslaagd om het bekende met het innovatieve te combineren.

De uitdaging was om een nieuwe tweetraps draagbare elektrische hydraulische pomp te ontwerpen die zijn tijd ver vooruit is en die gebruikt kan worden in de bouwwereld. De pomp moest worden ingezet voor taken als reparatie van de fundering, naspannen en de aandrijving van grote cilinders en hydraulisch gereedschap. Het doel was meer gebruikgemak, verbeterde bedieningsmogelijkheden, een langere levensduur en onderhoudsvriendelijkheid. De nieuwe Enerpac-pomp uit de ZU4-serie
Gebruiksgemak en verbeterde bediening
Gereedschap dat op locatie wordt gebruikt, moet echt draagbaar zijn. De nieuwe pomp is compact, lichtgewicht en heeft een thermisch geïsoleerde handgreep. De optionele stalen glijbeugel zorgt voor extra stabiliteit en hierdoor kunnen kleinere modellen door twee personen worden gedragen terwijl de grotere modellen inclusief extra grote zijgrepen zijn.

Gereedschap dat wordt aangedreven door een motor wordt niet alleen draagbaar door de juiste grootte en het juiste gewicht. Het ontwerpteam combineerde de gunstige kracht-gewichtsverhouding van een universelemotor met verbeteringen aan het hydraulische circuit en de aandrijving om de hydraulische prestaties te maximaliseren en tegelijkertijd het stroomverbruik te minimaliseren. De ZU4 verbruikt 18% minder stroom dan vergelijkbare pompen.

De elektrische pomp uit de ZU4-serie van Enerpac wordt gebruikt voor straktrekken van kabels met behulp van een trekcilinder. De universele motor biedt op locatie nog twee andere belangrijke voordelen. Een daarvan is het lage stroomverbruik waardoor tijdens de start de stroomonderbreking minder snel geactiveerd wordt. De andere is een grote tolerantie voor lage netspanning. Een grotere, zware inductiemotor verdraagt nauwelijks onderspanning en raakt snel oververhit. De universele motor is zeer geschikt voor gebruik op locatie, kan gemakkelijk worden gebruikt met een verlengkabel of een draagbare generator.

Werken in de felle zon kan een forse impact hebben op een hydraulische krachtbron. Het zeer efficiënte ontwerp van de ZU4 met een lage bedrijfstemperatuur gecombineerd met de sterke behuizing van FRP-composietmateriaal geeft bescherming tegen zowel de zon als de regen. Een optionele warmtewisselaar houdt bij een omgevingstemperatuur van 21 graden de olietemperatuur op maximaal 54 graden Celsius. Hierdoor kan in direct zonlicht worden gewerkt zonder dat er gevaar van oververhitting optreedt. Daarnaast wordt de handgreep van de pomp niet heet en is ook nog eens veilig omdat deze van een niet-geleidend materiaal is gemaakt. Ook de afstandbediening is veilig en beschermd tegen weersinvloeden, deze is afgedicht en werkt op een gelijkstroom van slechts 15V.

Dit zijn slechts een aantal van de innovaties van de ZU4. Heel bijzonder is de optionele verlichte LCD-display. Op de display is informatie af te lezen over pompgebruik (uitgedrukt in uren en in cycli), drukuitlezing (met optionele drukopnemer) en zelftest en diagnostische functies, allemaal in zes talen.

Wanneer het gaat over de output kan de ZU4-pomp worden voorzien van handmatige of elektromagnetische ventielen in zeven configuraties. Deze zijn allemaal uitgerust met meerdere manometerpoorten en handmatige pompdrukventielen waarmee de operator voor iedere klus afzonderlijk de werkdruk kan instellen. Verlicht LCD-display
Langere levensduur
Het ontwerpteam van de ZU4 heeft de levensduur van de pomp verlengd door aandacht te besteden aan de volgende zaken:
* Aantal bewegende delen teruggebracht waardoor de betrouwbaarheid groter is geworden;
* De lagere interne temperatuur verlengt de levensduur, vooral van onderdelen en gereedschappen uit polymeer:
* De extra grote, zware lagers verlengen de levensduur van de pomp;
* Ondergedompelde oliebedsmering verlengt de levensduur van de pomp;
* De draaiende onderdelen zijn tijdens de productie al uitgebalanceerd om de trilling te verminderen;
* De duurzame behuizing uit FRP-composietmateriaal beschermt tegen vuil uit en beschadiging door de omgeving;
* Het nieuwe motorontwerp met koolborstels zorgt voor een viervoudige verlenging van de levensduur van de koolborstels. OnderhoudsvriendelijkAls de koolborstels van de ZU4 motor uiteindelijk toch verslijten, wordt de motor door een automatische stopfunctie uitgeschakeld om een kostbare beschadiging aan de collector te voorkomen. Als een "auto-stop" plaatsvindt, kunnen de gemakkelijk te vervangen koolborstels ter plaatse snel worden verwisseld. Wat u bovendien zelden zult tegenkomen zijn de vervangbare vergrendelingsventielen en de hogedrukpomp met radiaalzuigers.

Ten slotte
Ontwerpers kunnen naar hoge kwaliteit, gebruiksgemak, duurzaamheid en onderhoudvriendelijkheid streven maar werkelijk bewijs wordt pas geleverd tijdens het testen. En hoe vaker getest wordt, hoe beter. De ZU4-pomp is zeker niet van vandaag op morgen ontstaan. Na een jarenlang proces van ontwerpen, ontwikkelen, testen en praktijkproeven bij een scala aan toepassingsgebieden is een product ontstaan dat de belofte van gebruiksgemak in een robuuste en betrouwbare set helemaal waarmaakt.

De belangrijkste specificatie van de ZU4 zijn:

* Maximale werkdruk van 700 bar en een olieopbrengst van 1,0 l/min bij 700 bar: 4, 8, 10, 20 en 40 liter.
* Modellen beschikbaar voor zowel 115V als 230V. De ZU4 is ontwikkeld door Enerpac, onderdeel van de Amerikaanse Actuant-groep. Enerpac heeft een jarenlange ervaring in het maken van alle soorten hydraulische hogedrukapparatuur en -systemen voor industriële toepassingen en voor de bouwsector. Onze ervaring gaat terug tot begin 1900 toen het bedrijf waterpompen maakte voor de legendarische T-Ford. Later maakte het bedrijf ook hydraulische kriks. Vandaag de dag is Enerpac wereldleider op de markt van de hogedrukhydraulica.

De tekst en de geplaatste foto's in dit artikel zijn te downloaden via: www.enerpac.com/imagebank/ZClass/ZU4/NL/Download.html

Plaatst u dit persbericht, dan stellen we het op prijs om een exemplaar van uw publicatie met het betreffende artikel te ontvangen. Neem voor meer informatie a.u.b. contact op met:

Enerpac BV
Irene Kremer
P.O. Box 269
3900 AG Veenendaal
The Netherlands

Phone: +31 318 535911
E-mail: Irene.kremer@enerpac.com

© 2004 Enerpac. All rights reserved