Collegebesluiten van 19 oktober 2004
B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Verzoek om inzage geheime stukken afgewezen (2004/12542)
RTV-Utrecht heeft op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) een aantal verslagen van geheime gedeelten van de raadscommissie Binnenstad opgevraagd. Deze verslagen zijn geheim vanwege de economische en financiële belangen bij de onderhandelingen rond het project Binnenstad. RTV-Utrecht was van mening dat er een procedurefout was gemaakt en dat de betreffende verslagen daarom openbaar zijn. Het college heeft de zaak bekeken en geconstateerd dat er geen procedurefout is gemaakt. De geheimhouding blijft gehandhaafd totdat de raadscommissie deze zelf opheft, en dat is niet gebeurd. Daarom heeft het college besloten het verzoek om inzage af te wijzen. Daarmee blijven de verslagen geheim. RTV-Utrecht is hierover met een brief geïnformeerd. RTV-Utrecht kan nog bezwaar maken tegen dit besluit.
Nota terrassenbeleid definitief (2004/13129)
Het college heeft naar aanleiding van de inspraak de nota terrassenbeleid Nieuwegein aangepast en definitief vastgesteld. Hiermee is het met ingang van 2005 voor ondernemers helder met welke beleidsregels ze te maken krijgen bij een aanvraag voor het plaatsen van een terras. Bij de inspraakreacties kwam diverse malen het verzoek om gedurende de warenmarkt in Vreeswijk op donderdag ook terrassen toe te laten. Het college heeft dit verzoek gehonoreerd. Daarnaast heeft het college het advies van de monumentencommissie zorgvuldig afgewogen en gemeend om de nota terrassenbeleid eind 2007 te evalueren. Tenslotte mag terrasmeubilair buiten het terrasseizoen niet meer op de openbare ruimte worden opgeslagen en moet dat dus inpandig gebeuren.
Portefeuille van wethouder Carla Breuer
College honoreert subsidieaanvraag Stichting Beeldspraak(2004/11852)
De Stichting Beeldspraak heeft een subsidieaanvraag gedaan voor het TAAL MUZIKAAL festival dat op zondagmiddag 21 november a.s. wordt gehouden in de bibliotheek, Cityplaza en theater De Kom. Aan het literaire festival werken mee professionele en amateur organisaties, scholen voor voortgezet onderwijs en enkele bedrijven uit Nieuwegein. Het programma omvat o.a. performances van dichters, een 'versroute' door Cityplaza, muzikale optredens van cursisten De Kom, de TAAL MUZIKAAL AWARD, een optreden van Spinvis en de uitreiking van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2004. Het college van B&W heeft besloten de subsidieaanvraag van ¤ 8.400 te honoreren.
Sociale Zaken en Arbeid voldoet aan rechtmatigheidseisen 2004/13856
Het verslag over de uitvoering van de Abw, IOAW; IOAZ en WIW 2003 laat zien dat de afdeling Sociale Zaken en Arbeid volledig voldoet aan de rechtmatigheidseisen van bovengenoemde regelingen.
College neemt kennis van subsidieaanvraag project " Sturen op succes" (2004/13846)
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de subsidieaanvraag aan het ministerie van Sociale Zaken voor het project "Sturen op succes". Dit project is een initiatief van de gemeente Nieuwegein. Het CWI en de gemeente Lopik zijn bij het project betrokken. Het project is opgezet in het kader van het Innovatieprogramma Werk en Bijstand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is het ontwikkelen van een werkwijze gericht op verbetering van de afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door het werken met arbeidsmarktgerelateerde klantprofielen. De kern van de beoogde werkwijze is dat de begeleiding van mensen, die rechten hebben op basis van de Wet Werk en Bijstand, afgestemd wordt op de concrete mogelijkheden die zij hebben op de regionale arbeidsmarkt.
Het project kent drie onderdelen: een onderzoeksfase, een testfase en wanneer de testfase succesvol is: een implementatiefase.
Of het project doorgaat is afhankelijk van de toekenning van subsidie. Dit wordt in december 2004 bekend. Na toekenning start het project begin 2005.
College stelt handhavingverordening WWB vast (2004/13852)
In de Wet werk en bijstand is vastgelegd dat de Raad regels moet stellen voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. De gemeente moet dus eigen regels opstellen over handhaving. De verordening voorziet hierin en sluit zoveel mogelijk aan op de huidige WWB en het bestaande gemeentelijke beleid, zoals is vastgelegd in het concept Hoogwaardig handhaven en het Controle 0p maat plan.
Portefeuille van wethouder Evert van Linge
Beantwoording inspraakreacties voorontwerp-bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot (2004/11012)
In het kader van de inspraak en het vooroverleg met instanties over het voorontwerpbestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot zijn diverse reacties ingediend. Het college stemt in met de beantwoording op de ingediende reacties. Het voorontwerp zal naar aanleiding van de reacties worden aangepast. De belangrijkste aanpassing betreft een gewijzigde bedrijvenregeling, waarbij de bedrijven die nu nog op bijlage 3 van de "Lijst van aanwezige bedrijven" zijn geplaatst positief (specifiek) zullen worden bestemd. Op dit moment worden de wijzigingen aangebracht in het bestemmingsplan. Het aangepaste plan zal vervolgens besproken worden in de commissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu (RIM) van 16 november 2004. Na behandeling in deze commissie ontvangen de indieners van inspraakreacties en de instanties die in het kader van het vooroverleg hebben gereageerd, de beantwoording op de door hun ingediende reacties. De opmerkingen van de commissie kunnen consequenties hebben voor de antwoorden op de inspraakreacties. Daarom worden die pas nà bespreking in de commissie toegestuurd aan de indieners van een reactie.
Bedrijvenregeling in voorontwerp-bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot (2004/11016)
In het voorontwerpbestemmingsplan was een bedrijvenregeling opgenomen waarbij een aantal bedrijven op de "Lijst van aanwezige bedrijven" was geplaatst (bijlage 3 van de voorschriften). Dit hield in dat deze bedrijfsactiviteiten niet voortgezet zouden kunnen worden indien het aanwezige bedrijf vertrekt. Tijdens het inspraaktraject zijn hierover diverse reacties ingediend. Daarom is deze regeling opnieuw bekeken. Dit heeft geleid tot een aanpassing, waarbij de bedrijven die eerder op bijlage 3 van de "Lijst van aanwezige bedrijven" waren geplaatst nu positief (specifiek) worden bestemd, waardoor de bedrijfsactiviteiten van het aanwezige bedrijf na vertrek van dit bedrijf worden voortgezet. Dit biedt meer zekerheid aan met name bedrijven die geen eigen rechtspersoon zijn. Het college heeft besloten om deze gewijzigde regeling in het voorontwerp bestemmingsplan op te nemen. Dat wordt nu aangepast naar aanleiding van het inspraaktraject. Het aangepaste bestemmingsplan met de gewijzigde bedrijvenregeling wordt vervolgens besproken in de commissie RIM van 16 november 2004. De opmerkingen van de commissie kunnen consequenties hebben voor de antwoorden op de inspraakreacties. Daarom worden die pas nà bespreking in de commissie toegestuurd aan de indieners van een reactie.
Bezwaren Siam City ongegrond verklaard (2004/10083)
In mei 2004 is Siam City met bestuursdwang aangeschreven om de (erotische) massages in het pand Liesbosch 4c te staken. Siam City heeft daartegen bezwaar gemaakt. Aangevoerd wordt dat de verkeerde rechtspersoon is aangeschreven, de overtreding niet gepleegd is, de belangafweging niet correct is en andere dienstverleners op het bedrijventerrein ongemoeid worden gelaten. Door Siam City is tussentijds de rechtbank om een voorlopige voorziening gevraagd. Dit verzoek werd door de Voorzieningenrechter toegewezen, zodat de aanschrijving is geschorst tot 6 weken na de beslissing op bezwaar. De rechter geeft op de meeste punten de gemeente gelijk, maar oordeelt dat de gemeente beter moet uitleggen waarom het gelijkheidsbeginsel in deze zaak niet opgaat. Het college heeft nu de bezwaren van Siam City ongegrond verklaard. Daarbij heeft het college het gelijkheidsbeginsel niet van toepassing verklaard bij Siam City omdat Siam City de enige onderneming is op de Liesbosch waartegen een handhavingsverzoek is ingediend. Dit handhavingsverzoek is ingediend door de legale eigenaar van de legale seksinrichting. Juist dit handhavingsverzoek onderscheidt de situatie van Siam City van de andere dienstverleners op het bedrijventerrein. Hiermee is aan de uitspraak van de rechtbank gevolg gegeven.
Principeverzoek om vrijstelling voor 140 cellen aan Ravenswade (2004/11186)
De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) van het Ministerie van Justitie heeft een principeverzoek om een artikel 19 vrijstelling van het bestemmingsplan gedaan, om in totaal 140 cellen te kunnen realiseren in het pand aan de Ravenswade 150. Het betreft hier een bevoegdheid van de gemeenteraad, die zij echter kan delegeren aan het college bij een formele bouwvraag. Het college heeft besloten in principe medewerking te willen verlenen aan het verzoek. Uitbreiding van celcapaciteit zal een positieve impuls geven aan de maatschappelijke veiligheidsgevoelens en handhaving van de rechtsorde. Om de procedure daadwerkelijk op te kunnen starten zal de aanvrager eerst een formele bouwaanvraag moeten indienen. Wanneer dit gebeurt wordt dat gepubliceerd in de Molenkruier.
Voorstel nieuw voorbereidingsbesluit (2004/13853)
In september 2004 heeft de gemeenteraad besloten de artikel 19 vrijstellings-procedure op te starten voor een uitbreiding van het Schoenencentrum, hotel Mercure en de bouw van een parkeergarage. Omdat het bestemmingsplan "Poort van Nieuwegein" ouder is dan tien jaar, is er een voorbereidingsbesluit nodig om deze vrijstelling te kunnen verlenen. Het huidige voorbereidingsbesluit loopt tot en met december 2004. De vrijstellingsprocedure is dan nog niet afgerond. Daarom is een nieuw voorbereidingsbesluit noodzakelijk. Het college stelt de gemeenteraad voor om dit voorbereidingsbesluit te nemen. Het door de raad te nemen besluit is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. De gemeenteraad neemt namelijk het uiteindelijke besluit. Het voorstel wordt behandeld in de commissie RIM van 16 november 2004 en de raadsvergadering van 14 december 2004.
Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
Ontwerpmilieuvergunning voor Home Boxx (2004/12096)
Het college heeft ingestemd met de ontwerpmilieuvergunning voor Home Boxx Exhibition Center. Deze vergunning is nodig omdat het bedrijf beurzen en evenementen gaat organiseren. De beurzen en evenementen bestaan o.a. uit congressen, dealerdagen, consumentenmarkten en vakbeurzen. Tenslotte wordt maximaal twaalf keer per jaar een muziek- en/of dansevenement georganiseerd. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 20 oktober tot en met 17 november 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 20 oktober 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.
Portefeuille wethouder Martin Monrooij
Invoeringsdatum parkeerregulering Doorslag (2004/12814)
De oorspronkelijke invoeringsdatum voor de parkeerregulering in Doorslag was gepland op 1 oktober 2004. In verband met de afronding van het referendumverzoek is het uitsturen van aanvraagformulieren voor een parkeervergunning uitgesteld. Dit vindt plaats na de vaststelling van de parkeerverordening in de gemeenteraad van 23 september 2004. De invoeringsdatum is nu vastgesteld op 29 november 2004. De maand december wordt een "gewenningsmaand". Ter introductie wordt in de maand december aan de bezoekers van de bewoners het laagst mogelijke parkeertarief van ¤ O,10/uur geheven mits ze gebruik maken van de bezoekerskaart.
Artikel 42 brief D66 over fietsoversteek Cals College/ Vreeswijksestraatweg (2004/12854)
Het college is akkoord met de beantwoording van de brief aan D66 over de fietsoversteek. Zij twijfelden aan de veiligheid van de oversteek en vroegen zich af of de leerlingen wel goed geïnformeerd waren. Tot slot wilden zij weten of er overleg gevoerd is met 3VO, de fietsersbond en het Cals College. Dat laatste is het geval. Daarin is besloten dat het college zelf de voorlichting aan de leerlingen verzorgt; om de veiligheid te vergroten zal de gemeente aan de linkerweghelft ook een bord plaatsen.
Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/13851)
Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier
(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.
(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)
Invoerdatum 25-10-2004
Gemeente Nieuwegein