Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 18 oktober 2004 p098

Verborgen Verleden, Bouwhistorie in Nijmegen

Op 23 oktober wordt het boek 'Verborgen Verleden. Bouwhistorie in Nijmegen' gepresenteerd tijdens de jaarlijkse donateursdag van de Stichting Bouwhistorie Nederland. Tien stadse thema's, van stadskastelen tot cityvorming passeren de revue. Het boek wordt rond 10.15 uur aangeboden aan P. Depla, wethouder Ruimte, Wonen en Sport, F. Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Th. Peters, gedeputeerde van de Provincie Gelderland.

'Verborgen Verleden. Bouwhistorie in Nijmegen' is gemaakt in het kader van 'Het Geheugen van de Stad'. Er is een grootscheeps bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd in Nijmegen waarbij circa driehonderd panden in de binnenstad waren betrokken. Het onderzoek wees uit dat achter sommige gevels zich een casco bevond niet ouder dan de gevel zelf, achter anderen kwam een gelaagde geschiedenis van vele eeuwen tevoorschijn.

Vanuit die inventarisatie dienden zich 10 onderwerpen en thema's aan voor de publicatie. Soms betreft het de geschiedenis van een afzonderlijk pand of de uitwerking van een eerder bouwhistorisch onderzoek, een andere keer is het een thema dat betrekking heeft op de stedenbouw of de voorgeschiedenis van de stad. Zo zag stadsarcheoloog Jan Thijssen kans een vijftigtal vondsten van middeleeuwse huizen op een rijtje te zetten. Daarnaast komen de veertiende- eeuwse 'stadskastelen' in de nabijheid van Het Valkhof, de voor Nijmegen zo typerende hoogteverschillen en de gevolgen daarvan voor de huizenbouw tot en met de 'cityvorming' in de Molenstraat aan het eind van de negentiende eeuw aan de orde.

Verborgen Verleden. Bouwhistorie in Nijmegen, onder eindredactie van Hettie Peterse, 22x 28 cm., 160 blz., genaaid gebrocheerd met flappen ISBN 905345255 9, rijk geïllustreerd in kleur en zwart wit, EUR 17.95. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel. 'Verborgen Verleden. Bouwhistorie in Nijmegen' is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en uitgeverij Matrijs, Utrecht.

het boek in de stad Ter gelegenheid van het boek is een tentoonstelling gemaakt over bouwhistorie in Nijmegen. De tentoonstelling is niet op een plek opgezet, maar verspreid over de stad te vinden. Dankzij de medewerking van diverse eigenaren en beheerders zijn op 10 plekken in de stad, 10 panelen over de 10 hoofdstukken van het boek verspreid. De panelen hangen in etalages, zijn vastgemaakt aan hekwerken en aan gevels. Zo hangt hoofdstuk één bij het oude stadhuis, is hoofdstuk vier te zien in de etalage van het Kruidvat in de Burchtstraat en bevat de etalage van wijnhandel 'de schat' aan de Lage Markt hoofdstuk 7. De tentoonstelling is vanaf 23 oktober tot 13 november in de stad te bezichtigen.

Hoofdstuk Titel Locatie
---
1 Romeins puin voor middeleeuws Nijmegen, een stevige basis Stadhuis, Burchtstraat 2 De ontwikkeling van de huizenbouw tussen 1200 en 1875 St. Anthoniusplaats, Cellenbroederenhuis 3 Een groot middeleeuws dwarshuis aan de Lange Hezelstraat Lange Hezelstraat 54 4 'Stadskastelen', grote stenen huizen voor de elite Kruidvat, Burchtstraat 5 Het Domus Pannorum of ghewanthuys, de Nijmeegse lakenhal Grote Markt 25 6 Nijmegen, een stad van hoogteverschillen Stikke Hezelstraat 2

7 Huizen als stadsmuur tuusen de Lage Markt en Waalkade Opslag van restaurant De Schat, Lage Markt 8 Huize Bethlehem, een bewogen bouwgeschiedenis St. Anthonisplaats, huize Bethlehem 9 Het oude postkantoor aan de Lange Hezelstraat Spar, Lange Hezelstraat 10 Een schoolvoorbeeld van de cityvorming in de Molenstraat locatie nog nader te bepalen


---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht