Ingezonden persbericht


Persbericht, 13 oktober 2004

Open Dag natuuronderzoek:

hoe slim zijn planten, dieren en bacteriën?

HETEREN (Gld.) - Planten hebben geen hersens, maar kunnen toch heel slim zijn. Zo kunnen ze bodyguards inroepen, te zien bij de cursus zelfverdediging voor planten. Ook koolmezen en bacteriën zijn niet voor één gat te vangen. Onderzoek het zelf op zaterdag 23 oktober bij de Open Dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Heteren! En neem een blad mee van je kamer- of tuinplant: dan kun je kijken hoe slim je eigen plant is.

In het hele land ben je welkom bij allerlei activiteiten over wetenschap en techniek tijdens de WetenWeek. Dit jaar is het thema 'Gebruik je hersens'. Op 23 oktober begint het meteen goed. Burgemeester mevrouw E. Tuijnman van de gemeente Overbetuwe zal om 11.00 uur op ludieke wijze deze 'slimme' Open Dag openen. Jong en oud is vervolgens tot 17.00 uur welkom op de Boterhoeksestraat 48 in Heteren om zelf een dagje onderzoeker te zijn.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzoekt de natuur. Hoe zit die in elkaar? Deze kennis is ook heel nuttig: bijvoorbeeld voor natuurbeheer en het restaureren van natuur, het opbouwen van een duurzame samenleving of de bescherming van gewassen. Het instituut doet al 50 jaar natuuronderzoek! In 1954 werd namelijk de voorloper, het IOO, opgericht in Arnhem.

Krijg alvast de smaak te pakken met wat voorproefjes van de Open Dag. Kom zelf proeven hoe een plant zich verdedigt tegen rupsen. Of maak een reis door het DNA, met daarin de erfelijke eigenschappen van ieder levend wezen. In dit geval gaat het om het DNA van een schimmelvreter: een nieuw soort bacterie die pas ontdekt is door het instituut. Onderzoekers houden lezingen over bijvoorbeeld het effect van klimaatverandering op de natuur en over 'biologische invasies': planten of dieren die op een ander continent terechtkomen en daar een plaag veroorzaken. Stap daarna in de tijdmachine om de klimaatverandering zelf te voelen!

Voor kinderen is er de speurtocht, met aan het eind het diploma voor 'Jonge Onderzoeker'. Maar ook bezoekers van andere leeftijden kunnen hun hersens laten kraken, als ze mee doen aan het onderzoek. Korte films brengen het NIOO-onderzoek in bos, duin en water in beeld. Ook blijken koolmezen met een stoer karakter anders te leren dan verlegen koolmezen. En hoe zit het met het IQ van een plant of de piepkleine sluipwesp?

De Nederlandse Ringcentrale maakt onderdeel uit van het instituut. Voorheen gevestigd in Arnhem staat het ook bekend als Vogeltrekstation Arnhem: dat staat namelijk op de vogelringen die in het hele land gebruikt worden door onderzoekers. En die ringen worden tot in Afrika en Azië teruggezien. Alleen al voor Nederland gaat het om zo'n 65.000 terugmeldingen per jaar. De unieke informatie is erg nuttig voor biologen en komt van pas bij de bescherming van vogels. Op de Open Dag van 23 oktober krijg je uitleg over het ringen.

Vergeet niet een blad mee te nemen van je kamer- of tuinplant!

Meer informatie is te vinden op www.nioo.knaw.nl/opendag. Je kunt ook bellen naar 026-4791111 of mailen naar f.rienks@nioo.knaw.nl.

Het NIOO is het onderzoeksinstituut voor ecologie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het bestaat uit drie centra: voor ecologie van kust en zee, van het zoete water en van het land. Bij het NIOO werken ongeveer 250 mensen. Op het NIOO-Centrum voor Terrestrische Ecologie in Heteren richten de onderzoekers zich op het leven op het land.