ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Cultuurfonds-theateropdrachten 2004 verstrekt

Amsterdam, 18 oktober 2004. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft theateropdrachten verstrekt aan Madeleen Bloemendaal, Gienke Deuten, Dorus van der Meer, Inari Salmivaara en Giselle Vegter. Zij krijgen elk een bedrag van 18.500 euro voor het maken van een eigen theaterproductie. De uitreiking vindt plaats op 22 oktober tijdens het Festival Cement in 's Hertogenbosch. De jury die de opdrachten toekende bestond uit Marcel Bogers, Dorine Cremers, Amy Gale, Rob Ligthert, Dennis Meyer, Leo Spreksel en Maarten Verhoef.

Madeleen Bloemendaal (Rotterdam, 1982) uit Rotterdam volgde de opleiding Theatermaken aan de Toneelacademie in Maastricht, waar zij de diploma's Theatermaken en docent Drama behaalde. Tijdens haar studie maakte zij verschillende voorstellingen, waarin prikkelende beelden en verhalen steeds terugkomen. Ze schreef en regisseerde bijvoorbeeld de jeugdtheatervoorstelling 'De stille prins' bij jeugdtheaterhuis de Berenkuil in Utrecht en regisseerde 'Een kwestie van twee' van Matin van Veldhuizen. Voor de professionele regie van 'Paradise calls' bij productiehuis Het Huis van Bourgondië, kreeg zij een eervolle vermelding bij de Ton Lutz prijs.

Gienke Deuten (1976) uit Amsterdam volgde de opleiding Drama therapie en Dramatische vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Aan de Theaterschool Amsterdam volgde zij de regieopleiding. Samen met Bram de Goei maakte ze 'Zomer in Zeeland', een voorstelling die werd uitgenodigd voor het Theater aan Zee festival in Oostende. Ze wonnen er de jonge makers prijs mee en maakten het jaar daarop met het bedrag 'Deze mannen zijn liever alleen'. In het laatste jaar van haar regieopleiding maakte Gienke Deuten indruk met 'Zij die gaan zitten'. Met deze beeldende voorstelling die zich afspeelt in de lounge van een wonderlijk hotel, rondde zij haar opleiding af. In het voorjaar van 2005 treedt Gienke Deuten op als coregisseur bij de nieuwe voorstelling van Rieks Swarte.

Dorus van der Meer (Amsterdam, 1975) uit Amsterdam volgde de acteursopleiding bij Het Collectief Amsterdam en studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, richting drama. Hij speelde o.a. in 'De bekende Nederlander' van Gees Linnenbank en repeteert op dit moment voor 'Penicilline', een nieuwe voorstelling van Alex d'Electrique. Ook is hij te zien in 'Mortuarium', een productie in samenwerking Willem Weemhoff en Peer van den Berg. Bij De Nederlandse Opera figureerde hij in onder andere L'Incoronazione di Popea, Don Giovanni en Rigoletto. In 2003 richtte Dorus van der Meer met Willem Weemhoff, Marike Fischer en Vincent Lodder de Theatergroep Kalasnikov op.

Inaari Salmivaara (Rauma (Finland), 1978) uit Amsterdam studeerde dans aan het Conservatorium van Turku (Finland) en aan de Rotterdamse Dans Academie. In 2004 studeerde ze aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam af als choreograaf. Tijdens haar studie maakte zij drie choreografieën, waarvan de meest recente 'Something not wrong with 3' werd uitgevoerd in theater De Melkweg en tijdens het ITS Festival in Amsterdam. Zij volgde workshops bij o.a. Hooman Shariffi, Robert Steijn en Katie Duck. Sinds mei 2003 danst Inari Salmivaara bij RAZ/Hans Tuerlings.

Giselle Vegter (Laag-Soeren, 1976) uit Amsterdam studeerde af als theaterwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Daarna volgde zij de regieopleiding aan de Theaterschool Amsterdam. Al tijdens haar studie Theaterwetenschap regisseerde zij een dans/video voorstelling en speelde zij in verscheidene studentenproducties waaronder 'Drukproef' van toneelgroep Basalt. Bij Toneelgezelschap Keesen&Co was zij productieleider voor de voorstelling 'Schijnt bedriegt' van Thomas Bernhard. In het laatste jaar van haar regieopleiding regisseerde zij drie voorstellingen, waarvan 'Overgewicht, onbelangrijk, vormeloos' van Werner Schwab de belangrijkste was. In november 2005 gaat haar Gasthuisproductie 'Embedded' in première en voor 2005 staan een studioproject bij 't Lab van de Berenkuil en een voorstelling bij Generale Oost gepland.

Met zijn opdrachten aan eindexaminandi van theateropleidingen wil het Cultuurfonds jonge theatermakers stimuleren en steunen bij hun stap van opleiding naar beroepspraktijk.