Ingezonden persbericht


Leiden, 21 oktober 2004

Terugdringen voortijdig schoolverlaten en bestrijden jeugdwerkloosheid gaan hand in hand

Nieuw Jongerenloket voor voortijdige schoolverlaters in de Leidse regio

Jongeren in de Leidse regio die buiten de boot dreigen te vallen, krijgen meer hulp bij het zoeken naar een opleiding en/of het vinden van een geschikte baan. Het gaat om jongeren tot 23 jaar met weinig opleiding en geringe kansen op de arbeidsmarkt. De organisaties die zich met het zogenaamde voortijdig schoolverlaten (VSV) bezighouden, hebben hun krachten gebundeld in een VSV-Jongerenloket. Het Jongerenloket voor de Leidse regio gaat dinsdag 26 oktober officieel van start.

Er zijn diverse redenen waarom jongeren vroegtijdig een punt zetten achter hun schoolcarrière. Voor sommige jongeren is het een gebrek aan motivatie of een verkeerde studiekeuze. Anderen kampen met aanpassingsproblemen, psychosociale problemen of verslaving. De ervaring leert dat deze jongeren een grote kans hebben werkloos te worden of te blijven. Het terugdringen van voortijdig schoolverlaten en het bestrijden van jeugdwerkloosheid gaan dan ook hand in hand. Het streven van de samenwerkende organisaties is dat zo veel mogelijk jongeren minimaal een diploma op mbo 2-niveau halen. Jongeren voor wie dit te hoog gegrepen is, moeten kunnen doorstromen naar een leerwerksituatie met uitzicht op een baan.

In het Jongerenloket werken onder meer de volgende organisaties samen: het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) Leiden, het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Leiden, het ROC ID College en het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) Zuid-Holland Noord. Verder zijn naast de gemeente Leiden de gemeenten Alkemade, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude bij het Jongerenloket betrokken.

Door middel van het uitwisselen van gegevens willen de organisaties dubbel werk en blinde vlekken voorkomen. Een sluitende aanpak van voortijdig schoolverlaten staat voorop. Het belangrijkste doel van het Jongerenloket is jongeren zonder een startkwalificatie beter te helpen bij het zoeken naar een opleiding of het vinden van een baan. Daarnaast willen de organisaties meer inzicht krijgen in de populatie en de problematiek van voortijdige schoolverlaters, een methode ontwikkelen voor trajectbegeleiding en de uitval terugdringen.

Het Jongerenloket richt zich met zijn activiteiten op de Leidse regio. In de regio Duin- en Bollenstreek gaat vanaf 2005 eveneens een Jongerenloket van start. De coördinatie van beide loketten is in handen van het RBL Zuid-Holland Noord.

Het project Jongerenloket is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.

============================================

Noot voor de redactie,