Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Betekenis van nieuwe Wet Kinderopvang voor de bouw

22 oktober 2004- Op 1 januari 2005 treedt de nieuwe Wet Kinderopvang in werking. Werkende ouders moeten vanaf januari zelf de opvang van hun kind(eren) regelen. Daarvoor kunnen ze een bijdrage van de overheid krijgen, een werkgeversbijdrage is niet verplicht. Over de nieuwe regels voor kinderopvang bestaan veel vragen. Hieronder vindt u een uitvoerig artikel over de oude en de nieuwe situatie en over de manier waarop met deze kwestie moet worden omgegaan nu er nog geen nieuwe CAOs zijn.

De Wet Kinderopvang regelt de kwaliteit en de financiering van kinderopvang. Ouders staan centraal in de wet: zij kiezen het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of het gastouderbureau, sluiten zelf de overeenkomst af en betalen zelf de factuur. Ouders moeten ook zelf de bijdragen van overheid en werkgever zelf aanvragen en ontvangen de bijdragen rechtstreeks.
In het verleden waren het inkomen van de ouders en, voor de vaststelling van de werkgeversbijdrage in de bouw, de aard van het dienstverband (voltijds of deeltijds) van cruciaal belang bij het bepalen van de ouderlijke bijdrage. In de nieuwe Wet Kinderopvang staan de kosten van kinderopvang centraal. Uitgangspunt bij de financiering van kinderopvangkosten is dat overheid, werkgevers en ouders alledrie meebetalen. Inkomen speelt nog wel een rol bij het vaststellen van de overheidsbijdrage.
Financiering door de overheid

De overheid verstrekt de ouders een tegemoetkoming. Die tegemoetkoming moeten
ouders zelf aanvragen bij de belastingdienst en wordt maandelijks uitgekeerd. Kosten
voor kinderopvang zijn niet langer een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. De hoogte
van de tegemoetkoming is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen, het aantal uren
opvang, het uurtarief van de opvang, het aantal kinderen en het soort opvang.

Financiering door de werkgever
De overheid gaat ervan uit dat de beide werkgevers meebetalen. Een werkgever is
daartoe echter niet verplicht. Wanneer een werkgever voor een werknemer tot een
zesde deel van de totale opvangkosten vergoedt, dan beschouwt de fiscus dit als een
belastingvrije vergoeding. (Vanaf 1 januari a.s. is de bijdrage aan kinderopvang niet meer
aftrekbaar voor de fiscus.) Betaalt de werkgever van de andere ouder niet mee, dan mag
een werkgever tot maximaal een derde deel van de kosten belastingvrij vergoeden. Eén
werkgever neemt in dat geval de totale werkgeversbijdrage voor zijn rekening. Over dat deel van de vergoeding dat een derde deel van kosten te boven gaat, moeten belasting en premies worden afgedragen.

Financiering door de ouders
Het restant van de kosten, na aftrek van de overheids- en werkgeversbijdrage wordt door de ouders zelf betaald. Extra financiering door de overheid

Wanneer geen van beide ouders een bijdrage in de kosten ontvangt van hun werkgever zouden de ouders het gehele bedrag zelf moeten betalen. Om te voorkomen dat de kosten van kinderopvang voor ouders opeens te hoog worden, voorziet de overheid in een compensatie. Deze compensatieregeling wordt gefaseerd afgebouwd. Vanaf 2009 geldt alleen nog een compensatieregeling voor gezinnen met een jaarinkomen tot circa 45.000 euro.
Huidige situatie in de bouw

Zowel in de Bouw- als in de UTA-CAO (die tot 31 maart 2004 golden) is een vergoedingsregeling voor kinderopvang opgenomen. Werkgevers dragen een percentage van de loonsom af aan het O&O-fonds. De uitvoering van de regeling is door CAO-partijen opgedragen aan Kintent, als intermediaire organisatie. De geïnde premies worden door het O&O-fonds aan Kintent ter beschikking gesteld om de kinderopvangregeling te financieren (maximaal 2042,01 euro per jaar per kind, dat is 170,17 euro per maand bij een voltijds dienstverband, bij een deeltijddienstverband wordt de maximale bijdrage naar rato aangepast). Kintent sluit de overeenkomst met het kinderdagverblijf of gastouderbureau (buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar wordt op grond van de Bouw- of UTA CAO niet vergoed) en betaalt de facturen. De ouderbijdrage wordt door de ouders aan Kintent betaald. De Wet Kinderopvang in de bouw

Na 1 januari 2005 sluit Kintent geen overeenkomsten meer met kinderopvanginstanties en betaalt het ook de facturen niet meer. Sterker nog: Kintent zegt alle bestaande overeenkomsten op. Ouders moeten zelf een nieuwe overeenkomst sluiten met de instantie die de kinderopvang verzorgt. Doen ouders dit niet, dan staat hun kind vanaf
1 januari a.s. op straat! Ouders moeten ook zelf de facturen betalen en eventuele tegemoetkomingen van de overheid en de werkgevers aanvragen.
De werkgeversbijdrage in de Bouw

Hoe zit het met de werkgeversbijdrage in de Bouw? Dat is een lastige vraag, omdat er op dit moment in de Bouw geen CAOs zijn. Strikt formeel kunnen werknemers die u op 31 maart 2004 al in dienst had, op basis van de zogenaamde nawerking wel aanspraak maken op de (huidige) kinderopvangregeling in de bouw. Indien er op 1 januari geen nieuwe CAO-afspraken hierover zijn, is de huidige regeling in 2005 onuitvoerbaar voor Kintent. Met Kintent is door CAO-partijen immers afgesproken dat zij de kinderopvangovereenkomsten afsluiten en zorgdragen voor betaling van de facturen van de kinderopvanginstanties en de ouders factureren voor de ouderbijdrage. Onder de nieuwe Wet Kinderopvang is dit niet meer mogelijk. Ouders dienen dat allemaal zelf te doen. Gesteld dat de overeenkomst met Kintent wordt voortgezet onder een nieuwe CAO en onder de nieuwe wet, dan betaalt Kintent slechts de werkgeversbijdrage uit aan de ouders. Hoe nu verder?

Op dit moment is de situatie nog onduidelijk. Nu de huidige regeling niet uitgevoerd kan worden, zullen CAO-partijen eerst nieuwe afspraken moeten maken gebaseerd op de nieuwe Wet Kinderopvang. Het AVBB hanteert daarbij als uitgangspunt dat de werkgeversbijdrage niet meer mag bedragen dan de maximale werkgeversbijdrage ter hoogte van een zesde deel van de totale kosten van de kinderopvang. Werkgevers in de Bouw hoeven er niet voor op te draaien als andere werkgevers geen vergoeding voor kinderopvang willen geven!
In de komende weken moeten afspraken met vakbonden worden gemaakt over de inhoud en uitvoering van de kinderopvangregeling in de Bouw en UTA-CAO. Ook moeten afspraken worden gemaakt over de premies voor de kinderopvangregeling aan het O&O-fonds. In het verleden was de werkgeversbijdrage voor kinderopvang fiscaal aftrekbaar. Onder de nieuwe Wet Kinderopvang is dat niet meer het geval. Zodra hierover meer bekend is, zullen wij hierover opnieuw via onze media berichten.

F.J. Lamaker
Tel. 0182 - 567515

Bron
AVBB