CDA

CDA
21-10-04
CDA Europees Parlement stelt vragen over stopzetten Nederlandse wegverbredingsprojecten

De plannen van de Nederlandse regering om rijkswegen te verbreden dreigen te worden gedwarsboomd door een uitspraak van de Raad van State. Minister Peijs wil knelpunten aanpakken door bestaande rijkswegen te verbreden. Door een uitspraak van Raad van State kunnen deze projecten niet worden uitgevoerd omdat ze in strijd zouden zijn met Europese regelgeving over luchtkwaliteit. Als deze uitspraak maatgevend wordt lopen we het risico dat Nederland op slot gaat en kunnen ook belangrijke ruimtelijke ordeningsprojecten geen doorgang vinden. Om dat te voorkomen heeft CDA-Europarlementariër Corien Wortmann (transport) hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Wortmann: "Er bestaan Europese regels die bepalen hoeveel vervuiling een rijksweg mag veroorzaken. Het spreekt voor zich dat de mate van vervuiling in relatie moet staan met het gebied waar de rijksweg is gelegen. De Raad van State kiest echter voor een te enge interpretatie, waardoor bijvoorbeeld voor wegverbredingsprojecten in landelijke gebieden de meest strenge normen moeten gelden. De Raad van State heeft echter uit het oog verloren dat volgens de strekking van de richtlijn de grenswaarden in een dunbevolkt gebied, waar het hier om gaat, een stuk minder streng zijn dan in de zogenaamde ´gevoelige gebieden´ met een hoge bevolkingsdichtheid."

Wortmann wil van de Europese Commissie weten of deze aanpak van de Raad van State juist is. Zij vragen om een snelle evaluatie en indien nodig herziening van de Europese regels omdat in Nederland maar ook in andere lidstaten infrastructuur- en ruimtelijke ordeningsprojecten op deze manier geen doorgang kunnen vinden. De door de Commissie verplicht uit te voeren evaluatie van de richtlijn die eigenlijk al eind 2003 gereed had moeten zijn, is juist bedoeld om haalbaarheidsproblemen in kaart te brengen en naar aanleiding daarvan besluiten te nemen over aanpassing van de richtlijn. Bij de besluitvorming over de richtlijn was namelijk al voorzien dat er op dit punt mogelijk problemen zouden ontstaan.

Wortmann: "Bovenstaande laat natuurlijk onverlet dat het belangrijk is dat er op Europees niveau wordt gewerkt aan normen voor luchtkwaliteit. Maar voor landen als Nederland is het echter van groot belang dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de normen voor grenswaarden van luchtkwaliteit in dichtbevolkte en dunbevolkte gebieden, dat was in principe ook het doel van de richtlijn."