Openbaar Ministerie

Persberichten
Rotterdam, 21 oktober 2004

Latijns-Amerika 2002-2003: Grotere internationale samenwerking criminele netwerken

Cocktailzendingen, cocaïnelaboratoria, smokkel met zeiljachten en vormen van transnational crime. Dat zijn - samengevat - enkele trends en ontwikkelingen in de drugshandel vanuit Latijns-Amerika naar Nederland. Deze veranderingen worden opgemerkt in de Criminaliteitsbeeldanalyse Latijns-Amerika 2003-2003 (CBA) van de Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het rapport is opgesteld in opdracht van het Landelijk Parket.

De CBA geeft inzicht in de georganiseerde misdaad en organisatiecriminaliteit vanuit Latijns-Amerika naar Europa die zijn impact heeft in Nederland. Latijns-Amerika is een van de aandachtsgebieden van de Nationale Recherche.
In de CBA wordt beschreven hoe verschillende soorten drugs in een transport worden verborgen en gesmokkeld. Opvallend is dat vele van dergelijke cocktailzendingen in het Verenigd koninkrijk worden onderschept. Deze samengestelde transporten zijn bijzonder vanwege de geografische spreiding van de bronlanden, de uiteenlopende productiemethoden en de zeer diverse consumentenmarkten. Er is volgens de Nationale Recherche nog onvoldoende informatie beschikbaar om te zeggen dat criminele netwerken hun handelswaar op een logistiek punt samenbrengen.
Cocaïnelaboratoria zijn er altijd geweest, maar de laatste twee jaar zijn er toch zo op het oog meerdere meldingen in Nederland gedaan van ontmantelde laboratoria. Zo ontmantelde de politie op 31 oktober 2003 een professioneel laboratorium op een industrieterrein in Groningen. Hier werd cocaïne teruggewonnen uit andere stoffen, zoals snoepgoed en specerijen.
In de afgelopen jaren zijn verschillende cocaïnevangsten gedaan op zeiljachten, ook door de kustwacht van de Nederlandse Antillen. De zeiljachten met cocaïne zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het Caribische gebied en Venezuela. Meestal is Spanje het land van bestemming van honderden kilos cocaïne per zending.

Russen met Colombianen
Transnational crime is een van de belangrijkste trends van de afgelopen jaren. Criminele netwerken uit verschillende landen doen steeds meer zaken met elkaar: Russen met Colombianen, Colombianen met Mexicanen, Russen met Nederlanders, Nederlanders met Surinamers, Russen met Japanners, Russen met Italianen. Alle combinaties zijn vastgesteld. Ook ondernemen dit soort netwerken verschillende soorten georganiseerde misdaad: drugshandel, wapenhandel, fraude, mensensmokkel, noem maar op. Ze maken in verschillende landen gebruik van corrupte overheidsdienaren, politici en bedrijven in de bovenwereld.

Overproductie
Hoewel er volgens de autoriteiten in het belangrijkste bronland Colombia en ook volgens de Verenigde Naties sprake zou zijn van een afnemende cocateelt is daar niet veel van te merken. De groothandelsprijs van cocaïne is nog nooit zo laag geweest en er worden met de regelmaat partijen van enkele duizenden kilos in beslag genomen. Waarschijnlijk zijn de laatste jaren vanwege de overproductie op strategische punten grote voorraden cocaïne aangelegd. Over het hele jaar 2003 is in Nederland door opsporings- en controlediensten een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen, meer dan 17.000 kilo. Naar schatting is de werkelijke hoeveelheid ingevoerde cocaïne vele malen groter.

Vrijwel de hele wereldproductie van cocaïne heeft plaats in Colombia Bolivia en Peru. Wereldwijd zijn er drie grote afzetmarkten: de Verenigde Staten, Latijns-Amerika zelf en Europa. Voor de cocaïnehandel is Nederland na Spanje de tweede toegangspoort tot Europa. Colombiaanse handelaren hebben een flinke greep op de smokkelroutes in het Caribische gebied en domineren de importmarkten in de Verenigde Staten en Europa. In het transport van cocaïne naar Nederland werken Colombiaanse drugshandelaren voornamelijk samen met Surinaamse en Antilliaanse criminele netwerken. Daarom staan Suriname en de Nederlandse Antillen permanent in de aandacht van de Nationale Recherche. Er zijn verschillende cocaïneroutes en methoden over zee en door de lucht naar de afzetmarkten in Europa. Zo vertrekken vanuit de Nederlandse Antillen dagelijks vliegtuigen met drugskoeriers naar Nederland. De meeste bolletjesslikkers, bodypackers en kofferkoeriers worden op Schiphol onderschept. Over zee is transport via containers de meest geliefde methode.

Volgens de Nationale Recherche is (inter)nationale samenwerking in de strijd tegen de georganiseerde cocaïnehandel het meest effectieve wapen. Daarmee kunnen de hele keten van export naar import en daarbij de verantwoordelijke criminele netwerken in kaart worden gebracht.
---

Voor informatie: Desirée Leppens