Wereld Natuur Fonds Nederland

Oproep Wereld Natuur Fonds: maak van negatieve voetafdruk positieve handdruk

Het Wereld Natuur Fonds roept overheden en bedrijven op vaart te maken met investeren in duurzaamheid. Het Living Planet Report, een publicatie van het internationale WWF die de impact van de menselijke activiteit op aarde in kaart brengt, wordt tweejaarlijks opgesteld. Het rapport dat vandaag uitkomt laat zien dat de ecologische voetafdruk van de mens op dit moment 20% groter is dan de biologische draagkracht van de aarde en dat populaties van diverse soorten planten en dieren gemiddeld met 40% in aantal zijn afgenomen tussen 1970 en 2000.

"We gebruiken de natuurlijke rijkdom sneller dan herstel mogelijk is", zegt Niek van Heijst, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. "Zo bouwen we een ecologische schuld op die niet af te betalen is, tenzij overheden en het internationale bedrijfsleven erin slagen de balans tussen consumptie en productie van natuurlijke rijkdom te herstellen."

Dreigende klimaatverandering
Zo is ons energiegebruik in de afgelopen veertig jaar met maar liefst 700% gestegen. Dit wordt veroorzaakt door het toenemende gebruik van brandstoffen als kolen, gas en olie. De overexploitatie van deze brandstoffen kan dramatische gevolgen voor het klimaat hebben.Volgens het Wereld Natuur Fonds wordt het steeds belangrijker dat overheden, bedrijven en particulieren overstappen op duurzame energie - technologische innovaties kunnen hierbij zowel economie als ecologie een dienst bewijzen.

Borneo
Een ander voorbeeld van de toenemende druk op aarde is schrijnend zichtbaar op Borneo (Zuid-Oost Azië). Op dit eiland komen nu nog grote ongerepte stukken regenwoud voor. Ze behoren tot de rijkste natuurgebieden ter wereld, waar veel soorten planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zijn te vinden. Soorten die vaak alleen daar voor komen. Borneo behoort echter ook tot de gebieden op aarde waar onze gezamenlijke voetafdruk het grootst is. Bossen worden in hoog tempo gekapt - voor het kostbare hout, maar ook om plaats te maken voor palmolieplantages. De situatie op Borneo vormt voor het Wereld Natuur Fonds aanleiding om in 2005, middels een grote campagne, een dringende oproep te doen aan de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en het grote publiek om het eiland extra te steunen bij de bescherming en het duurzame beheer van de kostbare natuur. Ook hier zijn oplossingen voor. Duurzaam toerisme, duurzame houtkap en ook een omslag naar duurzame productie van palmolie zijn niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk.