Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

scholing bij reïntegratie

Eerste Kamer deelt kritiek CG-Raad over arbeidsgehandicapte werklozen

De CG-Raad is zeer verheugd over het feit dat de Eerste Kamer fundamentele kritiek heeft geuit op het op één lijn stellen van arbeidsgehandicapte werklozen en 'gewone' werklozen.

In het wetsvoorstel "Wijziging van enkele socialeverzekeringswetten en enige andere wetten in verband met het aanbrengen van enige vereenvoudiging" wordt het onderscheid tussen niet-arbeidsgehandicapte en arbeidsgehandicapte werklozen opgeheven.
Nu nog hebben arbeidsgehandicapte werklozen recht op een reïntegratieuitkering tijdens het volgen van een omscholing of tijdens een proefplaatsing. Deze reïntegratieuitkering voorkomt dat arbeidsgehandicapten tijdens het volgen van de scholing of de proefplaatsing hun WW-uitkering verliezen (en een beroep op de bijstand moeten doen). In het verleden is dit onderscheid doelbewust aangebracht omdat arbeidsgehandicapte werklozen vaak een veel ingrijpender her- en omscholingstraject moeten volgen dan niet gehandicapte werklozen.

De fractie van CDA en PvdA in de Eerste Kamer hebben op het opheffen van dit onderscheid fundamentele kritiek geuit (Zie het voorlopig verslag van het debat). Kamerbreed werd ook geconstateerd dat er inhoudelijke wijzigingen worden voorgesteld onder het mom van technische vereenvoudigingen. De CG-Raad had de Eerste Kamerleden hierom gevraagd (Zie het bericht van 5 augustus 2004).
De CG-Raad is blij met deze duidelijke stellingname van de Eerste Kamer.

(Geplaatst: 21 oktober 2004)
---