Artsen zonder Grenzen


Mensen met psychische problemen ontberen medische zorg in Armenië donderdag 21 oktober 2004

Uit een recent onderzoek van Artsen zonder Grenzen is gebleken dat mensen met psychische problemen in Armenië (in het zuiden van de Kaukasus) door de gemeenschap worden buitengesloten. Als gevolg van deze stigmatisering krijgen duizenden mensen met psychische stoornissen geen erkenning voor hun ziekte. Zij worden aan hun lot overgelaten, zonder passende medische zorg.

Het onderzoek werd in het voorjaar van 2004 uitgevoerd in vier regios rond het Sevanmeer, in het oosten van het land. Uit angst voor stigmatisering proberen veel mensen hun psychische problemen te verbergen of ontkennen en weigeren zij professionele hulp te zoeken , vertelt Luk Van Baelen, die in het gezondheidsproject van Artsen zonder Grenzen in Armenië werkzaam is als specialist op het gebied van informatie, onderwijs en communicatie.

Het exacte aantal hulpbehoevende mensen is onbekend, want officiële cijfers zijn zelden beschikbaar en vaak onbetrouwbaar, maar de nood is hoog. In Armenië komen ernstige psychische stoornissen niet vaker voor dan in andere landen. Maar door de slechte sociaal-economische situatie en de toestroom van vluchtelingen na de oorlog met buurland Azerbeidzjan is het aantal psychische problemen, zoals depressie en angstaanvallen, gestegen, vertelt Dr. Olivier Fenichiu, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Armenië. Voor deze minder ernstige gevallen biedt het Armeense zorgstelsel, dat zich bijna uitsluitend richt op mensen met ernstige psychische stoornissen, geen alternatieve behandelingen.

Voor diegenen die medische hulp zoeken zijn er bijna geen toereikende behandelingen voor psychische problemen. Bovendien is er een tekort aan betaalbare medicijnen. Psychiatrische ziekenhuizen en inrichtingen zijn overbevolkt, het lokale medische personeel wordt onderbetaald en is niet voldoende gekwalificeerd, en er is geen specialistische zorg voor kinderen. Voor minder ernstig getroffen of stabiele patiënten met psychische problemen is de situatie na een ziekenhuisopname verder verslechterd. Deze patiënten kunnen vaak niet worden ontslagen uit psychiatrische ziekenhuizen omdat hun familie hen niet meer accepteert en er geen andere faciliteiten zijn waar zij terecht kunnen.

Met het oog op deze situatie is Artsen zonder Grenzen sinds 2002 bezig met de ontwikkeling van een project in Gegharkunik Marz, één van de armste regios van Armenië. Artsen zonder Grenzen heeft naast het psychiatrische ziekenhuis in Sevan een centrum voor psychische zorg opgezet. In vier dagcentra in verschillende dorpen in de provincie kunnen patiënten terecht voor consulten, behandelingen en nazorg, maar ook voor ergotherapie, gezinscounseling en informatie over psychische stoornissen. Deze diensten, inclusief gratis medicatie, worden verzorgd door in totaal 65 internationale en lokale medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

Dit gezondheidsproject, dat 400 patiënten voorziet van medische zorg, is nu door de Armeense autoriteiten erkend als een nationaal pilotproject. Het is zeker een stap in de goede richting, maar om het taboe rond psychische problemen te doorbreken moeten lokale gemeenschappen en autoriteiten beter worden geïnformeerd, zegt Dr. Fenichiu. Er is behoefte aan toereikende, makkelijk toegankelijke medische zorg, in combinatie met een uitgebreide informatiecampagne om de sociale stigmatisering terug te dringen. Het moeilijkst is om patiënten met psychische problemen zo ver te krijgen dat zij zich laten behandelen en een beroep willen doen op geestelijke gezondheidswerkers.

Lees ook: Dossier psycho-sociale zog

---