Gemeente Tilburg

21-10-2004
Aanscherping maatregelen sociale veiligheid in Veiligheidsprogramma 2005
Gemeente neemt meer regie; ontwikkelingen van 2004 voortgezet

In 2005 worden veelplegers hard aangepakt; of ze gaan een resocialisatietraject in of ze verliezen hun plaats in de maatschappij. Om te voorkomen dat zogenaamde risicojongeren dreigen af te glijden naar de criminaliteit moeten ze worden opgevangen in een school voor risicojeugd. Verder zullen er nieuwe gebieden of thema's worden aangewezen die extra aandacht op veiligheidsgebied vragen. Een aangescherpte Algemene Politieverordening geeft mogelijkheden om overlast snel en efficiënt aan te pakken

Maatregelen als een verblijfsverbod of samenscholingsverbod worden wanneer nodig zonder twijfel toegepast. Ook gaat de gemeente foute horeca en foute coffeeshops hard aanpakken.
Dit zijn enkele maatregelen uit Tilburg Veilig, het Veiligheidsprogramma voor 2005 dat het college op 19 oktober 2004 voor inspraak heeft vrijgegeven. Eind november wordt de nota besproken in de commissie Modern Bestuur.

Veel reeds in gang gezet
Het sociale veiligheidsbeleid voor de stad Tilburg krijgt daarmee steeds meer vorm en inhoud. Prioriteiten liggen bij de aanpak van veelplegers en risicojeugd, het aanwijzen van (nieuwe) urgentiegebieden en versterking van de buurtregie en de aanpak van delicten zoals geweld, straatroof, wapenbezit, drugsgebruik dat tot overlast leidt en heling. Samenwerking tussen partners is essentieel. De stand van zaken met maatregelen uit 2004 laat zien dat er al heel veel in gang is gezet; niet alleen door gemeente, politie en Openbaar Ministerie, maar ook door andere instellingen in de stad. Samenhang is echter noodzakelijk. De gemeente heeft hier een belangrijke regierol in.

Al eerder heeft burgemeester Vreeman duidelijk gemaakt dat hij een helder beleid ten aanzien van overlast, criminaliteit en ongewenst gedrag in Tilburg voor ogen heeft. Geen flauwekul, stevig aanpakken. De harde aanpak van horeca-instellingen in de afgelopen maanden is daar de uitwerking van.

Stedelijk beleid breed gedragen
Tilburg Veilig, het concept Veiligheidsprogramma 2005, wordt voorgelegd aan partners in de stad; aan hen wordt gevraagd zich over de gemeentelijke voornemens uit te spreken en aanvullingen aan te reiken. Het sociaal veiligheidsbeleid in Tilburg moet een breed gedragen beleid worden. Het moet worden ingevuld en uitgevoerd door alle instellingen en instanties in de stad die een verantwoordelijkheid hebben op dit terrein.
Het college is op 19 oktober ook akkoord gegaan met de instelling en samenstelling van de zogeheten Kleine en Grote Veiligheidscommissie en heeft kennis genomen van de Stand van Zaken 2004. De Stand van Zaken betreft de maatregelen voortkomend uit de aanbevelingen van de commissie Fijnaut, die in 2004 werden of nog worden uitgevoerd. Eerder dit jaar is toegezegd dat hierover elk half jaar gerapporteerd zou worden.

Preventie en repressie
Waar in 2005 veel aandacht naar toe gaat is het vinden van een evenwicht in de preventieve en repressieve aanpak. De preventieve aanpak is vaak minder zichtbaar maar daarom niet minder belangrijk. Een goed preventief beleid kan de sociale veiligheid in Tilburg vergroten. Een stevig repressief beleid is en blijft absolute noodzaak. Er zijn in Tilburg veel instellingen en instanties met het preventieve beleid belast. In 2005 moeten de activiteiten van hen en van de repressieve partners, zoals politie, justitie, beter op elkaar worden aangesloten. Bovendien moeten de informatiestromen beter verlopen.

Organisatie
Om verbetering in de samenwerking te realiseren zijn wordt een aantal organisatorische wijzigingen doorgevoerd, voorkomend uit de commissie Fijnaut. Een daar van is dat de gemeente de regie in handen neemt. Om dit waar te kunnen maken is er bij de gemeente een programmamanager veiligheid aangesteld en een programmabureau Veiligheid opgericht (juni 2004). De organisatorische maatregelen betreffen verder de oprichting van een Kleine Veiligheidscommissie en een Grote Veiligheidscommissie). Beide commissies zijn op 19 oktober door het college ingesteld.
De Kleine Veiligheidscommissie (KVC) wordt gevormd door de burgemeester, districtschef politie en gebiedsofficier van justitie aangevuld met de programmamanager veiligheid en de gemeentesecretaris. Ook de Tilburgse wethouders zullen voor de KVC worden uitgenodigd op momenten dat onderwerpen uit hun portefeuille hiervoor actueel zijn. De KVC heeft tot taak het veiligheidsprogramma te maken, uit te voeren en te evalueren.

Partners in de stad
De Grote Veiligheidscommissie (GVC) bestaat uit instellingen en instanties in de stad die niet primair verantwoordelijk zijn voor het sociaal veiligheidsbeleid maar die vanuit hun taak en functie daar wel mee te maken hebben. Zij kunnen met name aan de preventieve kant belangrijke bijdragen leveren. Voorbeelden zijn instellingen op het terrein van onderwijs, minderheden, gezondheid, daklozenopvang, drugsverslaafden, reclassering, jeugd enzovoort. De taken van de GVC (die enkele malen per jaar bijeen zal komen) zijn het daadwerkelijk uitvoeren van beleid, input leveren voor het veiligheidsprogramma, informeren van de KVC over problemen die zij tegenkomen en de oplossingen die zij daarvoor bedenken. Hen wordt gevraagd zich te conformeren aan het veiligheidsbeleid.

Het sociaal veiligheidsbeleid voor Tilburg omvat inmiddels meer dan alleen navolging en uitvoering van de maatregelen Fijnaut. Het ontwikkelt zich de komende jaren van de aanbevelingen van Fijnaut tot een breed stedelijk veiligheidsbeleid.