Erasmus MC


Mechanismen van progressie van androgeen-onafhankelijke prostaatkanker. Langs welke weg?

Op donderdag 21 oktober 2004 promoveert Josien Oosterhoff (Woudestein, Senaatszaal, 16.00 uur) op haar proefschrift Mechanismen van progressie van androgeen-onafhankelijke prostaatkanker. Langs welke weg?

Prostaatkanker komt veel voor in de westerse wereld. Helaas wordt bij eenderde van de gevallen de ziekte te laat ontdekt en is er sprake van uitgezaaide prostaatkanker. Deze patiënten worden dan, naast dat hun prostaat verwijderd wordt, behandeld met een zogenaamde androgeen-depletietherapie. Deze therapie is erop gebaseerd dat de prostaatcellen en ook prostaatkankercellen androgenen (mannelijke hormonen, zoals testosteron) nodig hebben om te overleven. Als de androgenen kunstmatig laag worden gehouden door androgeen-depletietherapie gaan die cellen dood. Helaas kunnen prostaatkankercellen na een bepaalde periode zonder androgenen ook overleven en worden ze resistent tegen de androgeen-depletietherapie, wat uiteindelijk de dood van de patiënt tot gevolg heeft. Oosterhoff onderzocht deze omslag van androgeen-afhankelijkheid naar androgeen-onafhankelijkheid.
Zij beschrijft voornamelijk het onderzoek naar de invloed van EGF (epidermale groeifactor) op de progressie van prostaatkanker. De resultaten leiden tot de hypothese dat afname van REPS2-expressie tijdens de ontwikkeling van androgeen-onafhankelijke prostaatkanker bijdraagt aan het androgeen-onafhankelijke karakter, door verlies van controle op EGF-internalisatie en daardoor op het EGF werkingsmechanisme. Oosterhoff stelt de noodzaak voor aanwezigheid van androgenen als voornaamste groeistimulatoren wordt gereduceerd, omdat genen betrokken bij groei al gestimuleerd worden, signaaltransductieroutes constitutief geactiveerd zijn en omdat EGF-signaaltransductie voor een groot deel overlapt met androgeen-signaaltransductie.

Promotor: prof.dr. J.A. Grootegoed, Biochemische endocrinologie