Persbericht Wageningen UR, nr 095wu, 15 oktober 2004
Wetenschappers, kunstenaars, bestuurders en architecten in Atelier Boudaries of Space
MEER BURGERS EN MINDER OVERHEID BIJ ONTWIKKELING VAN OPENBARE RUIMTE
Als de overheid zich verder terugtrekt uit de ruimtelijke ordening, mogen dan de burgers zelf het voortouw nemen? Mogen hangjongeren meedenken over de inrichting van pleinen, parken en andere recreatieplekken? Mogen groepen burgers hun eigen hekwerkwijk bouwen en mogen immigranten in hun volkstuintje allerlei exotische gewassen telen?
Die vragen en andere staan centraal op donderdag 21 oktober tijdens het Atelier 'Boundaries of Space', een initiatief van Wageningen Universiteit, waar wetenschappers, bekende en onbekende kunstenaars, politici, bestuurders, planners en architecten samen actuele ontwikkelingen in de openbare ruimte onderzoeken.
UITNODIGING VOOR DE MEDIA
De Atelierbijeenkomst is op:
donderdag 21 oktober 2004, van 9.30 tot 16.30 uur
op het Landgoed Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, Hoofdstraat 8, Driebergen-Rijsenburg.
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd.
'Boundaries of Space' wordt voorgezeten door cabaretier en programmamaker Ivo de Wijs en staat in het teken van de vraag welke kennis nodig is als de liberalisering van de ruimtelijke ordening voortschrijdt en als de overheid de inrichting van de ruimte meer aan de markt en het particulier initiatief overlaat.
In het atelier geven een Marokkaanse beheerder van een eco-volkstuin, een Irakese kunstenaar en dichter en een Tanzaniaanse kokkin, allen wonend in Nederland, hun visie op Nederlandse eigenaardigheden die tot uitdrukking komen in de inrichting van de openbare ruimte. Schrijver en columnist Kader Abdollah zal reflecteren op wat naar voren komt.
Oud-minister Bram Peper gaat in discussie met wetenschapper Gijs van Oenen (Erasmus Universiteit) over de rol van de overheid rond de publieke ruimte. Van Oenen is groot voorstander van het gedoogbeleid als tegemoetkoming aan zichzelf regulerende burgers, maar Peper ziet hier grote bezwaren omdat daarmee zowel de macht als de bijbehorende verantwoordelijkheid voor de gang van zaken lijken te verdwijnen. Dirk Bogaert (Hogeschool Gent) zal ingaan op ervaringen uit Vlaanderen .
En natuurlijk zal de nieuwe Nota Ruimte ter discussie worden gesteld en op sterke en zwakke punten worden beoordeeld. Medewerkers van het Ruimtelijk Planbureau, politici, beleidsmakers van het ministerie van VROM en LNV, provinciale bestuurders, bestuurders uit België, maar ook kritische wetenschappers zullen elkaar hierover aan de tand voelen.
Op het programma staan ondermeer een inleiding van Wim Derksen, directeur van het Ruimtelijk Planbureau en parallelsessies over onderwerpen als: "Anders denken over ruimte', 'Wereldsteden en wereldburgers', 'Grensverleggende kunst' en 'Ruimtelijke ordening in de uitverkoop'. Tijdens het atelier werpt cabaretier Dolf Jansen een blik in de ruimte.
MEER INFORMATIE
Bijgaand treft u een uitgebreid programma aan van het Atelier.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Noëlle Aarts, Communicatie- en Innovatiestudies Wageningen Universiteit, tel. 0317-484904, e-mail: noelle.aarts@wur.nl, Roel During, Alterra Wageningen UR, tel. 0317 474383, e-mail roel.during@wur.nl, of met Pat van der Jagt, Alterra Wageningen UR, tel. 0317-474652, e-mail: pat.vanderjagt@wur.nl.
U kunt ook contact opnemen met Bouke de Vos, persvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 480 180, e-mail: bouke.devos@wur.nl.
Wageningen Universiteit