Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 14/10/2004


---

2004-10-19

Vrije Universiteit wordt 124 jaar
Jeugd en justitie centraal op dies natalis VU

Embargo tot dinsdag 2004-10-19, 15.00 uur

De Vrije Universiteit viert woensdag 20 oktober haar 124ste stichtingsdag. Justitiële jongeren en de zorg voor deze groep staan deze keer centraal. "s Morgens is er een symposium over dit onderwerp, waarvoor journalisten zich kunnen aanmelden. "s Middags, tijdens de openbare viering, houdt hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie Theo Doreleijers de diesrede, getiteld Te gek voor woorden, een biopsychosociale benadering van jeugddelinquentie.

Doreleijers spreekt in zijn lezing over jongeren die zich schuldig maken aan tasjesroof, gewapend geweld, aanranding en verkrachting van leeftijdsgenoten of kleine kinderen, maar ook over jongeren die geen misdrijf hebben gepleegd, maar toch met Justitie in aanraking komen. Dit omdat ze wegens gedragsstoornissen onder de kinderbescherming vallen en steeds vaker terecht komen in justitiële inrichtingen. Die inrichtingen kunnen niet genoeg inspelen op de stoornissen die deze kinderen hebben; sommigen krijgen er als het ware een criminaliteitstraining. Doreleijers legt in zijn lezing aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek en eigen expertise uit hoe de maatschappij met gedragsstoornissen om zou moeten gaan. Hij doet een helder voorstel voor hoe het anders en beter kan.

Op het symposium over jeugdmisdaad, voorafgaand aan de openbare diesviering, spreekt onder andere de vermaarde Amerikaanse hoogleraar Forensische jeugdpsychiatrie prof. Linda Teplin. Zij heeft aangetoond dat onder jeugdige gevangenen enorm veel ernstige psychische afwijkingen voorkomen. Hoe het er in Nederland voor staat met het behandelen van criminele jongeren met gedragsproblemen, vertelt de directeur behandelzaken van de Justitiële Jeugdinrichting Rentray in Zutphen: drs. Henny Lodewijks. Kinder- en jeugdpsychiater prof. dr. Robert Vermeiren van het VUmc vertelt over het wetenschappelijk onderzoek in de forensische jeugdpsychiatrie, zowel in theorie als praktijk. Ten slotte belicht mr. Peter Levenkamp, directeur Justitiële Jeugdzorg van het Ministerie van Justitie, het beleid van de overheid: werkelijkheid en wensen.

Wetenschapscommunicatieprijs

Tijdens de openbare viering van de dies natalis reikt de VU voor het eerst de Wetenschapscommunicatieprijs uit. Hij gaat naar de onderzoeker die het meest toegankelijk en veelzijdig heeft gecommuniceerd over zijn of haar wetenschappelijke werk. De prijs is bedoeld om wetenschappers te stimuleren naar buiten te treden met hun onderzoek. De universiteit wil immers kritisch en betrokken in de samenleving staan. De winnaar krijgt 5000 euro en een kunstwerk van glas.

Lustrumjaar: op naar 125 jaar VU

Het bovenstaande sluit aan op het thema van het lustrumjaar dat ingaat op deze dies natalis en duurt tot de volgende, waarop de VU 125 jaar bestaat: VU in de samenleving. Allerlei activiteiten vinden plaats in dat kader, op www.125jaar.vu.nl staat actuele informatie.

Eredoctoraten

De VU maakt op de dies natalis bekend welke vijf mensen volgend jaar bij het 125-jarig bestaan een eredoctoraat krijgen. Meer informatie hierover volgt.