DUTCH STATE TREASURY AGENCY
Run op nieuwe 5-jarige lening via DDA
Documentnummer : 2004-29, datum : 20-10-04
Een bedrag van 5½ miljard euro is uitgegeven in een nieuwe 5-jarige benchmark lening via de Dutch Direct Auction. Ongeveer 5 miljard werd direct geplaatst bij eindbeleggers. De lening loopt af op 15 januari 2010 (lange eerste coupon) en heeft een coupon van 3,00%.
De inmiddels derde DDA was een overweldigend succes. Het Agentschap introduceerde de nieuwe veilingmethode vorig jaar met als doel staatsleningen direct bij eindbeleggers te plaatsen. Ook de eerste twee veilingen (juni 2003 en maart 2004) waren succesvol. Desalniettemin zijn in het proces enkele wijzigingen doorgevoerd met als doel het waarborgen van een voldoende hoog toewijzingspercentage en liquiditeit in de secundaire markt. Tevens is de duur van de veiling beperkt tot één dag en had het Agentschap de mogelijkheid het boek eerder te sluiten ten behoeve van een aanvaardbare toewijzing. In reactie op het grote aantal en kwalitatief hoge biedingen, besloot het Agentschap het boek inderdaad ruim drie uur eerder te sluiten.
De initiële indicatie van de spread was 7 tot 10 basispunten ten opzichte van de Duitse OBL145, die afloopt in oktober 2009. Vanaf 10.00u konden eindbeleggers hun biedingen inleggen via de Primary Dealers. De opening van het boek was spectaculair: biedingen volgden elkaar in hoog tempo op. De spread werd verkleind naar 7,5 tot 8,5 basispunten rond 12.30u. Een uur later bedroeg het totale bedrag aan biedingen maar liefst 20 miljard euro, waarop het boek om 13.30u werd gesloten.
Vanochtend werd 90% van de totale uitgifte toegewezen aan eindbeleggers (real money accounts). Beleggers die agressief hadden ingelegd (bestens of op 7,5) werden beloond met een allocatie van 100% op de uniforme prijs van 8 basispunten ten opzichte van de referentielening. Eindbeleggers die hadden ingeschreven op de cut-off spread van 8 kregen 32,5% van hun biedingen toegewezen. Trading accounts op bestens of op 7,5 ontvingen 100%; aan hen werd niets toegewezen op de spread van 8. In totaal werd 10% van de totale uitgifte toegewezen aan trading accounts. Het Agentschap had zich het recht voorbehouden om de allocatie te verhogen naar 20%, om te voorkomen dat trading accounts op de onderkant van de spread niet aan bod zouden komen. Van het recht werd geen gebruik gemaakt omdat trading accounts voldoende ruimte hadden scherpere biedingen in te leggen om een grotere toewijzing te krijgen.
De uitgifte was ook ditmaal goed gespreid, zowel over het type belegger als geografisch. De toewijzing aan verzekeraars en ALM desks is gestegen. Zowel het aandeel van Frankrijk als van België nam toe. Ook Aziatische beleggers namen een aanzienlijk deel van de allocatie voor hun rekening.