Stadsdeel Amsterdam-Noord

Werken aan sociale opgaven en economische impulsen

Begroting 2005

Stadsdeel Amsterdam-Noord staat in 2005 voor grote opgaven. Enerzijds zijn er grote sociale opgaven, anderzijds moeten de nieuwe economische kansen van Amsterdam-Noord verdere impulsen krijgen. Deze opgaven krijgen de hoogste prioriteit in de voorstellen voor de begroting 2005 die het dagelijks bestuur aan de raad presenteert. Het stadsdeelbestuur verwacht de komende jaren een verdere teruggang in financiële middelen. De raad heeft om deze reden besloten de komende jaren 2,4 miljoen extra te bezuinigen.

Investeren in de wijken

Zoals bekend gaat het niet in alle wijken en buurten van Amsterdam-Noord even goed. Het stadsdeel wil segregatie tussen en binnen wijken tegengaan door te investeren in sociale en economische kansen voor bewoners en de fysieke aanpak van de wijk. In de herstructureringsgebieden Banne en Nieuwendam maar ook in Midden-Noord en andere gebieden van ons stadsdeel worden middelen beschikbaar gesteld voor het bevorderen van de leefbaarheid.

De voor 2005 en volgende jaren te verwachten teruggang van GSB- en ISV-ontwikkelingsmiddelen levert een zorgelijk beeld op voor de uitvoering van de plannen van aanpak. Het is echter gelukt om voor deze gebieden aanvullende middelen beschikbaar te stellen.

Impuls voor economische kansen

De economische kansen van Amsterdam-Noord krijgen een impuls door projecten die de komende tijd op stapel staan. Hierbij gaat het natuurlijk om de ontwikkeling van het Shellterrein, Centrum Amsterdam-Noord en de Bongerd, maar ook om de komst van bijvoorbeeld het filmmuseum. Ook wordt geïnvesteerd in de realisatie van projecten als de Dome en de komst van SS Norway waarbij het de kunst is om de verwachte positieve spin-off op de economische ontwikkeling van Noord ook daadwerkelijk te realiseren.

Het stadsdeel hecht er aan bij het creëren en zoeken van nieuwe economische kansen een proactieve houding aan te nemen. Dit betekent dat ontwikkelingen die zich voordoen, zoals de komst van mediabedrijven naar Noord aanleiding kunnen zijn contact te leggen met dit soort initiatieven en te onderzoeken of er door de verschillende partijen hieruit profijt te trekken is. Het gaat daarbij ook om de kansen die nieuwe economische ontwikkelingen bieden voor scholing en werkgelegenheid.

Het Dagelijks Bestuur wil de plannen voor de begroting 2005 realiseren in nauwe samenspraak met de bewoners, vertaald in wijkgericht en vraaggestuurd werken. Belangrijk daarbij is, dat er aansturing en afstemming is tussen vragen en signalen uit een wijk of buurt en het te realiseren voorzieningenniveau.

Regiefunctie

De complexiteit van de huidige samenleving maakt dat de overheid de problemen niet alleen kan oplossen. Het stadsdeel neemt daarin een sturende rol op zich, zoals die onder meer te zien is binnen de ketenregie, de regiegroep jeugdbeleid maar ook ten aanzien van veiligheid.

Slimmer werken

Om dit alles te realiseren binnen de beperktere financiële kaders van de komende periode is een forse inzet van het ambtelijke apparaat nodig. Er moet gewerkt worden aan een innovatie van werkprocessen, of anders en slimmer werken om meer service aan de burger te verlenen met minder financiële middelen. Tegelijk moet, om alle grote projecten met minder middelen te realiseren, geïnvesteerd worden in de versterking van het projectmatig werken door de hele organisatie heen.

Prioriteiten

Voor nieuw beleid is in 2005 ruim 6,3 miljoen beschikbaar, waarvan 5,2 incidenteel. Hiermee kunnen de afspraken met de raad voor de prioriteiten in 2005 uitgevoerd worden.

Belangrijke voorstellen voor nieuw beleid in 2005 betreffen het verbeteren van de veiligheid in de wijk en werkgelegenheidsprojecten. Ook is budget beschikbaar voor achterstallig onderhoud van scholen, voor extra onderhoud van de openbare ruimte o.a. voor het verbeteren fietspaden en de bruggen in Noord, voor extra onderhoud aan speeltuinen en sportvoorzieningen. Ook kunnen volgens de begrotingsvoorstellen sportprojecten voor de samenhang tussen sport, onderwijs en buurt gerealiseerd worden en de actiepunten uit het klimaatplan.

Stedelijke vernieuwing

Het bestuur kent hoge prioriteit toe aan de stedelijke vernieuwing door 1,2 miljoen te reserveren voor de Banne, Nieuwendam-Noord en Oud Noord. Daarnaast zullen de ID-banen in 2005 zoveel mogelijk behouden blijven in Noord.

Extra bezuinigen

Het stadsdeelbestuur verwacht de komende jaren een verdere teruggang in financiële middelen. De raad heeft om deze reden besloten de komende jaren 2,4 miljoen extra te bezuinigen. Het dagelijks bestuur stelt voor om dit gefaseerd in 3 jaar te realiseren.

Het dagelijks bestuur wil de extra bezuiniging realiseren via een efficiencyoperatie door aanpassing en digitalisering van bestaande werkwijzen en processen en slim toepassen van ICT. Dit moet 1,2 miljoen opleveren. Daarnaast wil het dagelijks bestuur 1,2 bezuinigen door een herbezinning op taken van de overheid en via het herijken van bestaand beleid. Deze herbezinning kan leiden tot andere keuzes en het afschaffen van bestaand beleid.

In 2005 moet 0,8 miljoen incidenteel bespaard worden. Een concreet voorstel voor de invulling daarvan zal later dit jaar aan de raad worden voorgelegd.

Procedure

De begrotingsvoorstellen worden in november besproken in de verschillende raadscommissies. Op 1 en 2 december is de raadsbehandeling.