Persbericht
20 oktober 2004
Lastenverlichting biotechnologische bedrijven en onderzoeksinstellingen
Bedrijven en onderzoeksinstellingen die met biotechnologie werken, zullen minder tijd kwijt zijn aan vergunningaanvragen en administratie. Dat schrijft staatssecretaris Van Geel mede namens de bewindslieden van VWS, LNV, OCW, Justitie en EZ in de notitie 'vereenvoudiging regelgeving biotechnologie' aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil de kansen in de biotechnologie beter benutten, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid, transparantie, keuzevrijheid en ethische aanvaardbaarheid.
De vereenvoudiging leidt tot tijdwinst en lastenverlichting. Om dit te bereiken heeft het kabinet niet alleen de regels, maar met name ook de procedures rondom biotechnologie eens tegen het licht gehouden. Onderzoekers en bedrijven gaven namelijk aan dat niet zozeer de wet- en regelgeving leidt tot hoge kosten en tijdverlies, maar de uitvoering ervan. Procedures duurden lang, overheidsinstanties voerden onvoldoende overleg en de communicatie met bedrijven liet soms te wensen over.
De betrokken bewindslieden willen niet dat biotechnologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg, landbouw, industrie en het milieu worden gehinderd door onduidelijkheid of onnodig lange procedures. Vanzelfsprekend moeten veiligheid, transparantie, keuzevrijheid en ethische aanvaardbaarheid gewaarborgd blijven, maar waar mogelijk zijn de procedures verkort of gestroomlijnd. Op die manier ontstaat bij vergunningaanvragen sneller duidelijkheid en besparen bedrijven en onderzoeksinstellingen op de administratieve lasten.
Eén loket
Voor de aanvraag van gentherapievergunningen zijn de verschillende procedures beter op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld door één aanvraagformulier te hanteren. Ook komt er één loket. Deze instantie draagt bij aan een betere communicatie tussen de aanvrager en de verschillende instanties. In Nederland wordt bovendien bekeken of toelatingsdossiers voor de Europese markt eveneens bij één centrale instantie kunnen worden ingediend.
Daarnaast zal een flinke verbetering optreden door het gebruik van een nieuw automatiseringssysteem. Door het nieuwe systeem is alle informatie snel toegankelijk en zijn de dossiers via internet te raadplegen. Dit nieuwe systeem zorgt er mede voor dat Nederland aan een nieuwe Europese richtlijn kan voldoen, die voorschrijft dat vergunningaanvragen voor veldproeven voortaan maximaal 120 dagen in beslag mogen nemen en niet langer 180 dagen.
Het beleid biotechnologie bij dieren wordt geëvalueerd. Een van de aspecten die in de evaluatie de aandacht krijgt, is de doeltreffendheid van de procedure voor het verkrijgen van een vergunning biotechnologie bij dieren. De communicatie tussen de vergunningaanvragers en de commissie Biotechnologie bij dieren is versterkt. De ministers van LNV en VWS hebben daarnaast besloten dat er geen nieuwe ethische toets komt voor geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren. Een nieuwe toets heeft geen meerwaarde en zou leiden tot aanzienlijk hogere administratieve kosten. Bovendien werkt de Europese Commissie aan de herziening van de dierproefrichtlijn. Een aantal lidstaten (waaronder Nederland) en het Europees Parlement hebben gevraagd om een ethische toets in de herziene richtlijn op te nemen.
Tijdens de rondetafel-bijeenkomst over de 'Europese strategie voor life sciences en biotechnologie' in november zal EZ de knelpunten bij wet- en regelgeving en financiering op dit gebied in Europees verband aan de orde stellen. Staatssecretaris Van Geel rapporteert volgend jaar aan de Tweede Kamer hoe de maatregelen in de praktijk uitpakken en of aanvullende maatregelen genomen worden.
Meer info:
Dossier Biotechnologie (achtergrondinfo over biotechnologie en het overheidsbeleid)
Download de notitie en de Kamerbrief (in dossier Biotechnologie)
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18687 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer