Diepvriesvlees in warm Brazilië
Karbonades, filetlapjes en varkenshaasjes worden maar weinig door de
Brazilianen gekocht.
Brazilië heeft op dit moment ruim 2,5 miljoen zeugen. Op jaarbasis
worden 34,5 miljoen vleesvarkens geslacht. Tot vier jaar geleden waren
deze getallen heel anders. Het aantal zeugen was misschien iets lager
(2,2 miljoen), maar het aantal slachtingen was behoorlijk lager (iets
meer dan 20 miljoen). Dit betekent dus dat de Braziliaanse
varkenshouderij de afgelopen jaren sterk ontwikkeld is, zowel qua
aantallen als qua productiviteit. En naar eigen zeggen is de top nog
niet gehaald. Zowel op de interne markt als de export heeft Brazilië
ambities. De Europese Unie staat daarbij sterk in de belangstelling
(als opstapje naar Japan).
De gemiddelde Braziliaan eet maar weinig varkensvlees. Slechts 12,4 kg
(ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander eet ruim 42 kg per
persoon). Het overgrote deel van deze consumptie bestaat uit verder
verwerkte producten zoals worstjes en vleeswaren. Karbonades,
filetlapjes en varkenshaasjes worden maar weinig door de Brazilianen
gekocht. En als ze het al kopen, dan is het niet vers maar
diepgevroren! De Braziliaanse "PVV" heeft aspiraties om de consumptie
van vers en bevroren vlees te stimuleren, maar geeft aan dat daarvoor
eerst nog werk verzet moet worden met betrekking tot de kwaliteit van
vlees.
Van oudsher vindt de varkensproductie in de Zuidelijke staten plaats.
De laatste paar jaar worden, door met name de grotere integraties
(Sadía en Perdigão) en coöperaties (Aurora), in het Centrale Westen
van Brazilië grote bedrijven opgezet. De voordelen van deze regio zijn
de nabijheid van goedkoop voer zoals maïs en soja en de aanwezigheid
van veel en goedkope arbeid. Het nadeel van deze regio is de afstand
tot de consument en de havens/vliegvelden en daarmee samenhangend de
hogere transportkosten. De voordelen wegen echter ruimschoots op tegen
dit nadeel.
---
© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst
bijgewerkt: 20-10-2004 09:26.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar:
webmaster.po.asg@wur.nl
Praktijkonderzoek Veehouderij