Vereniging Milieudefensie

Dinosaurus protesteert tegen extra asfalt

Amsterdam, 18 oktober 2004 --- Milieudefensie zet woensdag een negen meter hoge dinosaurus neer voor de ingang van de EU-conferentie 'Energy in Motion' in Amsterdam. Onder het voorzitterschap van Nederland vergaderen de EU-lidstaten daar onder meer over het energiezuiniger maken van auto's. Milieudefensie protesteert met de dinosaurus, die symbool staat voor het fossiele brandstoffentijdperk, tegen het mobiliteitsbeleid van het kabinet.

Dit beleid is gebaseerd op de aanleg van kilometers extra asfalt om de groei van het autoverkeer met tientallen procenten te faciliteren, gekoppeld aan een heilig geloof in technologische vooruitgang om de milieuproblemen aan te pakken. Ondertussen loopt Nederland vol met asfalt en auto's. Joris Wijnhoven, campagne-leider verkeer van Milieudefensie: 'Wij zijn natuurlijk óók voor techniek, maar het is hypocriet om te stellen dat je het daarmee redt. Zoveel auto's kun je echt niet groen wassen. Minister Peijs steekt in de Nota Mobiliteit haar kop in het zand voor het klimaatprobleem. Bovendien wint Van Geels pleidooi in Europa om strengere eisen aan auto's te stellen niet aan geloofwaardigheid als je tegelijkertijd niets doet aan het aantal auto's in Nederland. We hebben pas op de satellietfoto voor stikstofdioxide kunnen zien waar dat toe leidt'.

Het totale verkeer (inclusief vliegtuigen en de zeescheepvaart) draagt eenderde bij van de uitstoot van alle Nederlandse broeikasgassen. Dat aandeel blijft stijgen, Van Geels inzet om tot dertig procent CO2-reductie te komen in 2020 ten spijt. Volgens wetenschappers moet de uitstoot van broeikas-gassen met tachtig procent omlaag om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken.

Vaak wordt waterstoftechnologie gepresenteerd als hét panacee tegen de uitstoot van broeikas-gassen. Maar het Energieonderzoek Centrum Nederland stelt, dat indien het hele Nederlandse wagen-park overschakelt op waterstof met aardgas als energiebron, slechts 45 procent reductie van de broeikas-gassen door wegverkeer mogelijk is. Volgens een recent Brits onderzoek zou de gehele Britse kustlijn tien kilometer breed voorzien moeten worden van windmolens om het gehele Britse vervoer op waterstof met windenergie als bron te laten rijden. Wijnhoven: `De praktijk is weerbarstig. Waterstof is geen wondermiddel. Het is een energiedrager, geen energiebron. Bovendien zijn we aan de futuristische waterstoftechnologie nog lang niet toe. In de praktijk rijden auto's in Nederland ondanks alle techniek sinds jaar en dag nog steeds gemiddeld één op dertien.

Wie:
Milieudefensie
Wat:
Grote dino tegen extra asfalt en auto's bij EU-congres Energy in Motion Waar:
Westergasfabriek, Haarlemmerweg te Amsterdam Wanneer:
Woensdag 20 oktober vanaf 12.30 uur

De opblaasbare dinosaurus is een protestsymbool, opgebouwd uit notoire klimaataantasters als auto's, vliegtuigen, snelwegen en olieboortorens. De dinosaurus bezocht al vijftig andere Europese steden. Op de conferentie zijn ook ministers Peijs, Brinkhorst en staatssecretaris Van Geel aanwezig.

Meer informatie:
Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333 of ter plekke 06 2959 3872

Kijk voor een foto van de dinosaurus op de website van Friends of the Earth Europe: http://www.foeeurope.org/dinosaur/gallery/metz/dino_5835.jpg