Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 20 oktober 2004

Behandeld


- Tessa Terpstra


Kenmerk


- DAM-572/04

Telefoon


- 070 348 5808


Blad


- 1/3

Fax


- 070 348 6639


Bijlage(n)


- - tessa.terpstra@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Koendersover de veiligheidssituatie in Irak

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid Koenders - over - de veiligheidssituatie in Irak. Deze vragen werden ingezonden op 21 september met kenmerk - 2040500040.


- De minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister vanBuitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het kamerlid Koenders (PvdA) over de veiligheidssituatie in Irak.

Vraag 1

Hoe beoordeelt u het bericht dat de Amerikaanse president Bush een pessimistischrapport van Amerikaanse inlichtingendiensten over de toekomstige veiligheid en stabiliteit in Irak heeft ontvangen waarbij volgens het somberste scenario de toestand in Irak zelfs in een burgeroorlog zou kunnen ontaarden? Kunt u uw antwoord zo nauwkeurig mogelijk specificeren?

Antwoord

Van het persbericht dat de Amerikaanse president Bush een vertrouwelijk rapport van Amerikaanse inlichtingendiensten over de toekomstige veiligheid en stabiliteit in Irak heeft ontvangen is kennis genomen. De regering beschikt niet over de tekst van het rapport en acht zich dan ook niet in de positie daarover een oordeel te geven.

Vraag 2

Heeft de Nederlandse regering dergelijke scenario-rapporten uit de Verenigde Staten ontvangen en/of eigen scenario-rapporten opgesteld? Zo ja, wat is daarvan de inhoud?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft geen scenario-rapporten over Irak uit de Verenigde Staten ontvangen. Het Ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken delen geregeld hun analyse van de ontwikkelingen in Irak met het parlement in de zogenaamde "stand van zaken" brieven.

Vraag 3

Hoe realistisch acht u de verkiezingsdatum in Irak, mede gezien de uitlatingen van de secretaris-generaal van de VN terzake en welke conclusie trekt u daaruit? Op welke wijze en met welke inhoud is de realiteit van de verkiezingsdatum in uw gesprekken met premier Allawi aan de orde geweest?

Antwoord

Zoals reeds geantwoord op vragen van het lid Koenders over de opvatting van VN Secretaris-Generaal Kofi Annan dat de oorlog in Irak als illegaal moet worden beschouwd (kenmerk 2030421580) is het houden van verkiezingen in januari 2005 onverminderd het uitgangspunt. Dit is onlangs bevestigd door drie leden van de Iraakse Interim Regering, te weten president Al-Yawar, premier Allawi en minister van Buitenlandse Zaken Zebari.

Vraag 4

Waarom is er nog geen bescherming voor de VN in Irak geregeld, hetzij door een speciaal contingent, hetzij door de Multinational Force, zoals u de Kamer eerder heeft bericht? 2)

Antwoord

De VN maakt thans een inventarisatie van de financiële en materiële bijdragen die verschillende landen hebben aangeboden ten behoeve van de bescherming van de VN in Irak. Totdat een separate entiteit voor de bescherming van de VN is gecreëerd, zal de VN worden beschermd door de multinationale troepenmacht (MNF).

Vraag 5

Hoe beoordeelt u de kracht van de Sadr-beweging in het Zuiden van Irak en in Sadr-city? Welke strategie lijkt u daarbij het meest geëigend en acht u het huidige aantal daarbij gevallen burgerslachtoffers proportioneel?

Antwoord

De 'sticks and carrots'-strategie die de Iraakse interim-regering heeft gekozen om Muqtada al-Sadr te benaderen, lijkt na een eerste succes in Najaf thans vruchten af te werpen.

Op 9 oktober jl. sloten Al-Sadr en de Iraakse interim-regering een akkoord, waarbij werd overeengekomen dat Al-Sadr's Mehi-militie in Sadr City de wapens zou inleveren in ruil voor vrijlating van niet-criminele Sadr-aanhangers. Bij de beëindiging van de crisis rondom Najaf werd Al-Sadr reeds deelname aan het politieke proces in het vooruitzicht gesteld. De situatie in het zuiden van Irak is thans relatief rustig, na eerdere gewelddadige incidenten die toegeschreven werden aan de aanhang van Al-Sadr.

===