Ingezonden persbericht


===== PERSBERICHT =====

Is er op hameren nu echt voldoende?

Norman Ibas durft de uitdaging wél aan te gaan!

Norman Ibas, een van de meest vooraanstaande en ervaren bedrijven op het gebied van data recovery, oftewel het terughalen van informatie uit computers die beschadigd zijn, spreekt zijn bezorgdheid uit over de eenzijdige informatiestroom die is losgekomen in de media betreffende de maatregelen die iemand moet nemen om er voor te zorgen dat op geen enkele manier meer informatie uit een computer kan worden gehaald.

Directe aanleiding voor de aandacht voor data recovery is het veelbesproken incident van voormalig officier van Justitie Tonino, waarbij hij een computer bij het grofvuil zette, die nog veel vertrouwelijke informatie bevatte. Een taxichauffeur, die de computer vond en eerder tevergeefs aanbood bij AT5, gaf deze computer vervolgens aan de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. De gevolgen zijn bekend.

In Nieuwslicht, het programma van de VARA dat wordt gepresenteerd door Paul Witteman, werd afgelopen vrijdag uit de doeken gedaan hoe gemakkelijk het is om data van een harde schijf af te halen waarover een auto is gereden en die is bewerkt met een snijbrander. Vervolgens werd getoond hoe een computer onder een wals werd geplet en van een kraan werd af gegooid. In een volgende scène zag het publiek een bedenkelijk kijkende expert die niet wist of het nog zou lukken om data te halen van de onder handen genomen harde schijf.

Tot slot kwam de expert aan het woord: volgens hem, en hiermee sluit hij zich aan bij minister van Justitie Donner, is het voldoende met een hamer in te slaan op de harde schijf, waarna deze voorgoed onleesbaar zal worden.

De reactie van Robbert Brans, data recovery expert van Norman Ibas, is kort en duidelijk: "dit is absoluut onvoldoende. Hoeveel keer en hoe hard moet je bijvoorbeeld met een hamer slaan op een harde schijf voordat deze voorgoed onleesbaar is? Niemand die het weet."

Brans vervolgt: "wat ik zeker niet uitsluit is dat een incident zoals dat zich nu heeft voorgedaan met de heer Tonino, en mogelijk ook met het Openbaar Ministerie in Haarlem, in de toekomst nogmaals zal gebeuren als men deze aanbevelingen aanneemt. Een nieuw schandaal is dan weer geboren."

Norman Ibas beschikt over een clean room waar dagelijks experts in de weer zijn met beschadigde harde schijven. Dergelijke zaken dienen letterlijk met de uiterste zorg omringd en met handschoenen te worden aangepakt en niet, zoals te zien in Nieuwslicht, met blote handen in een kantoorruimte. Brans: "de enige voorwaarde die wij stellen aan het recoveren van harde schijven is dat de media plaat in de hard drive zelf nog heel moeten zijn. Van een kraan afgooien heeft dus bijvoorbeeld niet zoveel zin als deze heel, rond dus, blijft. We kunnen zelfs nog data halen van een harde schijf die enkele maanden op de bodem van de zee heeft gelegen. Wil men écht voorkomen dat er nog data van een harde schijf wordt afgehaald, dan moet men speciale wissoftware gebruiken."

Norman Ibas adviseert u derhalve niet uit te gaan van de aanname dat er op hameren voldoende is om gegevens van een harde schijf definitief onleesbaar te maken. Neemt u alstublieft de juiste maatregelen om er voor te zorgen dat úw gegevens niet op straat komen te liggen. Voor vragen zijn wij altijd bereikbaar, 24 uur per dag.

Tevens maakt Norman Ibas gebruik van de gelegenheid de redactie van Nieuwslicht van harte uit te nodigen in het laboratorium te Noorwegen, om opnieuw een aantal harde schijven op de zogenaamde "Donner" methode onklaar te maken en om deze vervolgens door de specialisten onder handen te laten nemen.

Profiel
Norman Ibas is met haar 25 jaar ervaring en uitstekend geoutilleerde laboratorium bij uitstek de betrouwbare partner voor de ingewikkelde problematiek betreffende data recovery. Wereldwijd haalt Norman Ibas voor uiteenlopende organisaties gegevens terug die veelal als verloren worden beschouwd. Dankzij haar ruime ervaring presteert Norman Ibas dit binnen een kort tijdsbestek volgens een uitgekiende werkwijze. Norman is een van de toonaangevende organisaties ter wereld op het gebied van gegevensbeveiliging. Met producten als antivirus, personal firewall, antispam, encryptie, data recovery en gecertificeerde data verwijdering, speelt het bedrijf een belangrijke rol in de computergegevens industrie. Norman heeft meer dan 250 werknemers en is vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, Europa, Azië en Australië.