TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

19 oktober 2004

Meerderheid Hoeksche Waard tegen komst grootschalig bedrijventerrein1

In de Hoeksche Waard, dat de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, 's-Gravendeel, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen omvat, zijn plannen voor de aanleg van een grootschalig bedrijventerrein. Het terrein, ten behoeve van de Rotterdamse haven, zou aan de noordrand van de Hoeksche Waard moeten verrijzen.

Wel of geen bedrijventerrein aan noordrand Hoeksche Waard Bijna de helft van de inwoners van de Hoeksche Waard (47%) is van mening dat er helemaal geen nieuwe ruimte aan bedrijven moet worden gegeven. Ouderen zijn hierin beduidend stelliger dan jongeren en personen van middelbare leeftijd (53% tegenover resp. 42% en 45%). Bovendien zijn vrouwen in meerderheid van mening dat er geen nieuwe ruimte beschikbaar mag komen (52% tegenover 41% van de mannen). Het milieu-argument lijkt derhalve vooral in goede aarde te vallen bij vrouwen.

Het economische argument - een nieuw bedrijventerrein kan de lokale en regionale economie ten goede komen - gaat voor iets meer dan de helft van de ondervraagden op. 42 procent wil een bedrijventerrein voor bedrijven die nu reeds in de Hoeksche Waard zijn gevestigd en tien procent wil daarnaast ruimte voor groei van de Rotterdamse haven. Dit argument vindt vooral draagvlak onder mannen.

Zo is 43 procent van de mannen van mening dat er op het bedrijventerrein alleen ruimte moet worden gegeven aan bedrijven die nu reeds in de Hoeksche Waard gevestigd zijn (tegenover 40 procent van de vrouwen) en is veertien procent de mening toegedaan dat er - daarnaast - ook ruimte moet worden geboden aan de groei van de haven van Rotterdam (tegenover zes procent van de vrouwen). Ook voor jongeren lijkt het economische argument belangrijker dan het milieu-argument, alhoewel de verschillen niet significant zijn.

Gemeenteraad, college of regering?
De gemeenteraden zijn van mening dat er aan de noordrand van de Hoeksche Waard een nieuw bedrijventerrein van 90 hectare moet verrijzen voor bedrijven uit de regio. De colleges van B & W van de verschillende gemeenten hebben zich voorstander getoond van een groter bedrijventerrein (260 hectare, verbonden met de Rotterdamse haven), terwijl de Nederlandse regering het bedrijventerrein graag nog iets groter ziet (300 hectare). Op veel steun kunnen de colleges en de regering niet rekenen. Een ruime meerderheid (83%) is van mening dat de gemeenteraden vast moeten houden aan hun standpunt en niet moeten zwichten voor andere standpunten. Ongeveer één op de tien inwoners van de Hoeksche Waard (9%) vindt dat de gemeenteraden moeten instemmen met de plannen van de diverse colleges van B & W, terwijl vier procent vindt dat de raden akkoord moeten gaan met de wensen van de Nederlandse regering.
Er doen zich geen opvallende verschillen voor tussen mannen en vrouwen, noch tussen jongeren en ouderen.

De Hoeksche Waard als nationaal landschap
Ongeveer vier op de vijf inwoners van de Hoeksche Waard (81%) vinden dat de regio - naar het voorbeeld van het Groene Hart - een nationaal landschap moet worden. Hierin moet extra bescherming wordt gegeven aan natuur en landschap en er moeten striktere voorwaarden worden gesteld aan uitbreiding van bebouwing in het buitengebied. Zeventien procent van de inwoners is geen voorstander van het idee. Er doen zich geen noemenswaardige verschillen voor tussen mannen en vrouwen enerzijds en jongeren en ouderen anderzijds.

1 In de vragenlijst zijn vragen aan bod gekomen waarmee men het eens of oneens kan zijn. De introducties bij de vragen zijn grotendeels verstrekt door Milieudefensie zelf. TNS NIPO laat zich niet uit over de inhoudelijke juistheid van de introducties.

B8089 | TNS NIPObase (CATI) | TNS NIPO voerde het onderzoek uit in opdracht van Milieudefensie & Vereniging Hoeksche Waards Landschap. In totaal zijn 406 inwoners van de Hoeksche Waard geïnterviewd. Het veldwerk van het onderzoek heeft plaatsgevonden in week 42 van 2004. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht en leeftijd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).