Gemeente Someren

Blijvend thuis in eigen huis:
Woonadvies bij woningaanpassingen

De meeste ouderen willen zo lang mogelijk in hun eigen huis en hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Deze woningen blijken echter vaak niet zo geschikt om er tot op hoge leeftijd zelfstandig te kunnen blijven wonen. In de loop der jaren gaan allerlei obstakels leiden tot onveilige situaties of tot hinder bij het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden. Bij dergelijke obstakels kunt u bijvoorbeeld denken aan hoge drempels, een hoge instap naar douche of bad of slaapkamers die alleen via een trap te bereiken zijn. Wanneer u overweegt om de woning aan te passen, maar u weet niet precies hoe, dan kunt u zich wenden tot de woonadviseurs.

Woonverbeteradvies
In samenwerking met de ouderenbonden in de kerkdorpen en de Stichting Welzijn Ouderen Asten-Someren is de gemeente enkele jaren geleden gestart met het project Blijvend Thuis in Eigen Huis. Aan alle huiseigenaren van 55 jaar of ouder werd een vragenlijst toegestuurd. Zij, die deze vragenlijst terugstuurden, kregen een schriftelijk woonverbeteradvies. Hierin werden, afgestemd op de persoonlijke situatie, adviezen gegeven over eventuele verbeterpunten in en rond de woning.
Door deelname aan het project hebben de genoemde huiseigenaren een beter beeld gekregen van de woning, de woonsituatie en de woonwensen in de toekomst.
Er kunnen zich echter nog allerlei vragen voordoen. Mede omdat niet iedereen even goed op de hoogte is van de bouwwereld, kan het advies onduidelijkheden bevatten. Ook kan het zo zijn, dat men de woning wel wil gaan aanpassen, maar geen idee heeft waar te beginnen. Wanneer dergelijke vragen zich voordoen, dan kunt u terecht bij de woonadviseurs.

Woonadviseurs
Someren kent twee woonadviseurs, waar u gratis en vrijblijvend een beroep op kunt doen. Dit zijn vrijwillige deskundigen met kennis van zaken op het gebied van technische en bouwkundige zaken. Ook hebben zij ervaring met het aanbrengen van comfort- en veiligheidsverhogende voorzieningen in de woning. Zij kunnen daarom adviezen geven, ideeën aanreiken of fungeren als wegwijzer bij het uitwerken van woonverbeterplannen.
Nadrukkelijk moet worden gesteld, dat de taak van de woonadviseur beperkt blijft tot het adviseren over de aanpassingen zelf. De woonadviseur zal geen advies geven over financiering van de aanpassing, prijzen, aannemers, en dergelijke.
Het beter geschikt maken van de woning aan de hand van de woonverbeteradviezen is een verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning.

Wanneer u meer wilt weten over de diensten van de woonadviseurs of gebruik wilt maken van hun diensten, dan kunt u contact opnemen met Lokaal Loket "De Wijzer". Dit kan uiteraard ook als u niet heeft deelgenomen aan het project Blijvend thuis in eigen huis.

Lokaal Loket "De Wijzer" Sociaal Cultureel Centrum De Ruchte Laan ten Roode 71d
5711 GB Someren
Logo Lokaal Loket "De Wijzer" tel.: 0493-441158
e-mail: lokaalloket@deruchte.nl

Openingstijden:
maandag en donderdag: 15.00 tot 17.00 uur dinsdag, woensdag en vrijdag: 09.00 tot 11.00 uur

Op 544 adressen in Someren:
Vervolgonderzoek naar zinkassen

In opdracht van het Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK) gaan de adviesbureaus Witteveen & Bos en Arcadis in oktober vervolgonderzoeken uitvoeren naar zinkassen op particuliere terreinen.

Ruim 500 particuliere terreinen verdacht van zinkassen In Someren liggen zinkassen op zeker 110 adressen, op 44 adressen lagen vroeger zinkassen en op nog eens 390 adressen zijn er mogelijk zinkassen aanwezig. Dit maakte het Projectbureau ABdK in juli j.l. bekend op basis van hun inventarisatie naar zinkassen op particuliere terreinen.

Vervolgonderzoeken in oktober
Naar aanleiding van de uitkomst van de inventarisatie heeft ABdK het adviesbureau Witteveen en Bos opdracht gegeven om de 110 locaties te bezoeken waarvan de bewoners hebben aangegeven dat er zinkassen zijn. Deze bezoeken zijn in september afgerond. Witteveen en Bos gaat nu concreet bodemonderzoek uitvoeren.

Ook in opdracht van ABdK gaat het adviesbureau Arcadis in oktober de 390 adressen benaderen waar mógelijk zinkassen liggen. Dit gebeurt in eerste instantie telefonisch. Doel daarvan is een duidelijker beeld te krijgen of het wel of niet om zinkassen gaat. Vervolgens brengt Arcadis een bezoek aan die adressen waar het vermoedelijk inderdaad om zinkassen gaat. Na dit locatieonderzoek vindt op de adressen waar zinkassen worden geconstateerd vervolgens een bodemonderzoek plaats. Ook de 44 adressen waar vroeger zinkassen lagen worden door Arcadis benaderd voor een locatiebezoek.

Terug naar boven

Film 60 jaar bevrijding

Van de viering van 60 jaar bevrijding is een film gemaakt.

De prijs voor een VHS-band bedraagt 15,00 en voor een DVD 12,50.

Belangstellenden kunnen een exemplaar bestellen via Marit Smulders, tel. 0493 493845.

Terug naar boven

Inzameling bladafval

De herfst is weer aangebroken, de bladeren vallen weer van de bomen. Zoals andere jaren helpt de gemeente u met het opruimen van het bladafval. Op de volgende manieren wordt het bladafval ingezameld:
1. vegen van wegen en goten door de veegwagen;
2. inzet van de zuigwagen om het blad op te zuigen;
3. u kunt bladafval gratis aanbieden op de milieustraat.


1. Veegwagen
In onderstaand schema kunt u zien wanneer de veegwagen bij u langs komt. Normaal gebeurt dit op maandag, mits de weersomstandigheden dit toelaten. Mochten de omstandigheden het niet toelaten, dan wordt de route op een andere dag in de week geveegd. Het zou fijn zijn als u geen autos naast de kant van de weg parkeert op de dag dat de veegwagen in uw straat komt.
Als u het blad in de goot veegt, kan de veegwagen dit meenemen. Blad op hopen kan de veegwagen niet meenemen.

De veegwagen heeft één hoofdroute: Speelheuvelstraat, Speelheuvelplein, Vaarselstraat, Floreffestraat, Postelstraat, Tuinstraat.
De hoofdroute wordt iedere week geveegd. Hiernaast wordt iedere keer een ander deel van Someren en/of de kerkdorpen meegenomen in de veegroute.
Routenummer Traject Datum
Route 1 Hoofdroute en tussenliggende straten, Kanaalstraat tot Witvrouwenbergweg, wijk De Loove tussen de straten Floreffestraat, Beusakker, Loovebaan en Postelplein
11 oktober,
8 november,
6 december
Route 2 Hoofdroute, Kanaalstraat tot Witvrouwenbergweg , de wijk Waterdael en het gedeelte tussen Wilhelminaplein, Keizerstraat, Zandstraat, Kommerstraat, Postelstraat 18 oktober,
15 november,
13 december
Route 3 Hoofdroute, Kanaalstraat tot Witvrouwenbergweg, Someren-Noord, Industrieterrein SluisXI en Muldersweg
27 oktober,
22 november,
20 december
Route 4 Hoofdroute, Kanaalstraat tot Witvrouwenbergweg, Someren-Heide, Lierop en Someren-Eind 1 november,
29 november,
27 december


2. Inzet zuigwagen
Naast de inzet van de veegwagen komt er op de dinsdagen en donderdagen een zuigwagen op plaatsen waar uit ervaring bekend is dat er veel blad van bomen vrijkomt.


3. Aanbieden van blad
In de kerkdorpen kunt u op de zaterdagen (de eerste keer op zaterdag 16 oktober) tot en met zaterdag 11 december 2004, bladafval inleveren op de volgende inzamelplaatsen:

* Lierop: kerkplein van 10.00-11.00 uur

* Someren-Heide: kerkplein van 11.30-12.30 uur
* Someren-Eind: kerkplein van 13.00-14.00 uur Het bladafval kunt u vanaf 16 oktober a.s. tot en met 11 december 2004 gratis brengen op de Milieustraat gedurende de openingstijden. Let op!
Alleen bladafval kunt u gratis inleveren.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Gemeentewerken, tel. 0493-494888.