Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Autolampen steeds moeilijker te vervangen

Automobilisten zijn steeds minder in staat om koplampjes van hun voertuigen te vervangen. Bij al meer dan 30 % van de automodellen is een lampje niet binnen korte tijd langs de kant van de weg door de gebruiker zelf te vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. Ervaringen van de Wegenwacht bevestigen de resultaten van het onderzoek.

De bond vindt dit een onwenselijke situatie. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid en wetgeving moet een automobilist zelf een lampje kunnen vervangen.

Volgens de wet mag een voertuig met een kapot lampje niet aan het verkeer deelnemen op straffe van een boete van ¤65. Een defect lampje moet direct vervangen kunnen worden. In de praktijk is de politie coulant als de bestuurder zelf het lampje vervangt. In toenemende mate moet de wegenwacht te hulp schieten voor dit soort problemen.

De ANWB heeft 55 van de best verkochte modellen in Nederland aan een nader onderzoek (bij daglicht) onderworpen. Ze vertegenwoordigen ruim 70 % van de in 2004 verkochte personenauto's.

Dat bij ruim 30 % van hedendaagse auto's de lampen niet eenvoudig te vervangen zijn wordt veroorzaakt door een gecompliceerde constructie, of omdat veel onderdelen uitgebouwd moeten worden om bij de lamp te kunnen. Daarnaast heeft de ANWB bij autofabrikanten informatie opgevraagd. Ook uit die gegevens blijkt dat bij een aanzienlijk deel van de gangbare auto's een koplampje niet binnen 15 minuten vervangen kan worden.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Femke Wouters/Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)


---
Disclaimer

E-mail wordt door ANWB niet gebruikt voor het aangaan van externe verplichtingen. Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde(n). Indien deze e-mail onverhoopt niet voor u is bestemd dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met de afzender en daarna het bericht te vernietigen. Deze e-mail mag niet worden doorgestuurd, openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden zonder de toestemming van de afzender.
ANWB betracht grote zorgvuldigheid bij het verzenden van e-mails. ANWB kan echter niet garanderen dat deze e-mail juist, volledig, tijdig en virusvrij wordt overgebracht. In een dergelijk geval is ANWB op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige schade, direct dan wel indirect, in welke vorm dan ook.

ANWB B.V.

---