Gemeente Roggel en Neer

19/10/2004
Hoezo buurtpreventie

Een kleine twee jaar is buurtpreventie actief in de gemeente Roggel en Neer. Roggel was vanaf het begin bij de plannen betrokken en Neer volgde enige tijd later. In dit artikel informeert de gemeente u over wat er in de twee jaar gedaan is in het kader van buurtpreventie. Uiteraard wordt er ook even stilgestaan bij de huidige stand van zaken en zal de toekomst van buurtpreventie belicht worden. Aan het woord komen: buurtcoördinator Peter Gatzen, gebiedsmentor van de politie, Piet de Wit en de gemeente.

Het begin
Bij buurtpreventie zijn grofweg drie partijen betrokken: de politie, de gemeente en de buurtcoördinatoren. Deze coördinatoren dienen als spreekbuis vanuit de burger naar de politie en gemeente. Het project is opgezet mede naar aanleiding van de uitkomst van een in 2002 onder de burgers gehouden onderzoek naar veiligheid en het veiligheidsgevoel. De uitslag van dit onderzoek was ondermeer dat de burgers meer blauw op straat wilden. De gemeente vertaalde dit verzoek naar het project buurtpreventie. De politie werd gevraagd hier een ondersteunende rol in te vervullen. Vrijwel gelijktijdig aan het onderzoek kwam vanuit de buurtverenigingen in Roggel het verzoek om iets in het leven te roepen dat het directe contact tussen burger en gemeente zou vergroten. Dit miste men namelijk. Neer had reeds een dorpsraad en Heibloem een gemeenschapsraad. Dit verzoek werd ook gekoppeld aan het buurtpreventieproject. Om de informatiestroom vanuit de burgers naar de gemeente en de politie te concentreren werden er voor elke buurt zogenaamde buurtcoördinatoren aangewezen. Deze verzamelen de vragen en klachten die in de buurt leven en brengen deze vervolgens over aan politie en gemeente. Dit gaat door middel van een kaart die elke inwoner in huis heeft.
Peter Gatzen, buurtcoördinator van buurt Olympia in Roggel is zeer te spreken over de opzet van buurtpreventie. Omdat alle partijen verzameld zijn, weet hij uit ervaring dat er sneller iets geregeld wordt. Piet de Wit, gebiedsmentor van de politie voor de gemeente Roggel en Neer onderstreept dit nogmaals. "De perfecte samenwerking tussen alle betrokken partijen werkt zeer positief".

Bereikte doelen
buurtpreventie De gemeente kan infrastructurele problemen aanpakken die in een bepaalde buurt zijn gesignaleerd en de politie kan overlast aanpakken waaraan de burger zich ergert. Er is in de afgelopen twee jaar het nodige gebeurd in het kader van buurtpreventie. Zo is onder andere in Roggel op de Baetserveldsingel de stoep op enkele plaatsen verlaagd om het trottoir toegankelijker te maken voor wandelwagens en rolstoelen. Verder is een losliggende oprit aan de Klaproosstraat / Flaviahofje gerepareerd door een nieuwe asfaltlaag aan te brengen. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Peter vult hierop aan dat bepaalde struiken in de gemeentelijke plantsoenen wel erg groot werden. "Een telefoontje naar de gemeente en binnen korte tijd waren ze gesnoeid, mooi toch". In Neer is na een inventarisatie van de verkeersveiligheid, door de buurtcoördinatoren, meetapparatuur aangeschaft om de verkeersintensiteit op bepaalde trajecten te kunnen meten. Zo kunnen gevoelens van burgers worden omgezet in harde cijfers. Er kan bij de burger wel het gevoel zijn dat een bepaalde straat drukker is dan voorheen, met behulp van de meetapparatuur kunnen deze gevoelens concreet worden gemaakt zodat er ook daadwerkelijk actie ondernomen kan worden. Verder zijn er bijvoorbeeld op enkele plekken in het dorp borden geplaatst om de veiligheid van overstekende kinderen te vergroten. Bij dit alles is de rol van de buurtcoördinator van groot belang: voor het signaleren van problemen en het ondernemen van actie om deze problemen opgelost te krijgen.

Stand van zaken
Buurtpreventie heeft voor de toekomst uiteraard alleen kans van slagen wanneer het project door alle partijen gedragen wordt. De grootste input moet echter vanuit de buurt komen. Peter Gatzen heeft zijn buurt mee opgericht en heeft naar verhouding nog maar weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in contact te komen met gemeente en politie. "Dit is ook helemaal niet nodig want het is een rustige buurt. Wanneer er echter iets is, krijg ik ook direct gehoor en wordt er waar mogelijk op korte termijn iets aan gedaan." Er zijn natuurlijk zaken die altijd een probleem zullen blijven. Volgens Peter is de hondenpoep zo'n voorbeeld: "Je kunt mensen hierop blijven wijzen maar het schijnt toch niet echt door te dringen om er ook daadwerkelijk iets aan te doen." Over het draagvlak vanuit de kernen heeft Piet de Wit nog te melden dat hij graag zou zien dat alle buurten in Roggel mee gaan doen met buurtpreventie. In Neer is dit reeds het geval. Bij deze dan ook een oproep voor de buurten die nog niet vertegenwoordigd zijn in het buurtpreventieproject om zich aan te melden, Dit kan via mevrouw I. Verhaeg, coördinator buurtpreventie binnen de gemeente op telefoonnummer 0475 - 499512.

Hoe verder?
Voor de toekomst zitten er nog enkele zaken in het vat. Piet verwacht in de toekomst een betere samenwerking te zullen zien door middel van projecten die gedragen gaan worden door de buurtcoördinatoren. Zo start in het najaar van 2004 het project "Zij pikken het, wij niet". Een project dat alle vormen van auto-inbraak wil bestrijden door een goede voorlichting te geven. Hierover leest u meer op de gemeentelijke infopagina in een toekomstige uitgave van de streekbode. Op dit moment zitten een aantal zaken nog in een ontwikkelingsfase. Piet de Wit ziet dit graag naar een daadwerkelijke uitvoeringsfase gaan. Piet vult nog aan het heel belangrijk te vinden dat mensen weten wat en waarom de politie iets doet op de manier waarop het gedaan wordt. Bijvoorbeeld, waarom er niet binnen 15 minuten een agent aan de deur staat als er naar 0900-8844 gebeld wordt. Telefoontjes die bij112 binnenkomen hebben de hoogte prioriteit. "Om dit soort zaken aan de burger duidelijk te maken organiseert politie en gemeente verschillende activiteiten voor de buurtcoördinatoren. Zo is bijvoorbeeld onlangs een bezoek gebracht aan de meldkamer in Venlo. Op deze manier zien de buurtcoördinatoren hoe het er hier aan toegaat en ziet men ook waarom de politie bepaalde beslissingen neemt. De buurtcoördinator kan op zijn beurt dit weer aan de buurtgenoten overbrengen die hier vragen over hebben.

Buurtcoördinatoren Neer

Brumholt
W. Jeurninck
Brumholt 29
6086 PV Neer
Tel. 0475 - 492040 P.Pijls
Brumholt 7
6086 PV Neer
Tel. 0475 - 491578 Bergerstraat
E.van Lier
Bergerstraat 10A
6086 BM Neer
Tel. 0475 - 592201
Driesprong
P. Versteegen
Esdoornstraat 18
6086 CK Neer
Tel. 0475 - 594933 Hanssum
P. Dirkx
Hanssum 13
6086 BS Neer
Tel. 0475 - 592950 Keizerbosch
T. Frenken - Cremers
Vlaas 10
6086 PR Neer
Tel. 0475 - 491067
De Rotonde
S. Frenken - Strijbos
Gerhegge 4
6086 PC Neer
Tel. 0475 - 591390 Steeg - Goot - Baand
R. Heber
Baand 15
6086 CC Neer
Tel. 0475 - 594035 Visseberg
H. Verhaeg
Winterstraat 32
6086 EH Neer
Tel. 0475 - 591566
De Witte Brug
L. Teepen
Kruisstraat 3
6086 AR Neer
Tel. 593858 Maasvaaren
J. Janssen
Ulensvaaren 16
6086 GA Neer
Tel. 0475 - 594098 Overige
St. Dorpsraad Neer
Esdoornstraat 18
6086 CK Neer
Tel. 0475 - 594933

Buurtcoördinatoren Roggel

De Zuidhoek
J. Hermanns
Klapvaren 41
6088 BW Roggel
Tel. 06 - 53650442 Olympia
P. Gatzen
Jan Mennenstraat 35
6088 HX Roggel
Tel. 0475 - 492345 Ophoven
S. van Leipzig
Ophoven 7
6088 AC Roggel
0475 - 491271
Blero
G. Litjens
Blenkert 9A
6088 NH Roggel
Tel. 0475 - 491336 Molenweg
N. Seuren
Molenweg 54
6088 AS Roggel
Tel. 0475 - 491997