DUTCH STATE TREASURY AGENCY
Nieuwe 5-jarige staatslening via DDA
Documentnummer : 2004-27, datum : 18-10-04
Morgen introduceert het Agentschap van het ministerie van Financiën een nieuwe 5-jarige benchmark lening via de Dutch Direct Auction (DDA). Het doel van deze veilingmethode is om de lening direct bij eindbeleggers te plaatsen. Het Agentschap beoogt op deze manier 5 miljard euro in een keer te plaatsen. De nieuwe 5-jarige benchmark lening heeft een coupon van 3% en loopt af op 15 januari 2010 (lange eerste coupon).
De DDA begint morgenochtend om 10.00u met de initiële spread guidance van 7-10 basispunten. De 5-jarige staatslening zal worden geprijsd ten opzic htevandeDuitseOBL145dieaflooptinoktober2009.Vanaf10.00ukunnenbeleggersbiedingeninleggenviaeenPrimaryDealervanhunkeuze.Deelnamevanindividuelebeleggersisvertrouwelijk,aangezienalleenhetAgentschapinzageheeftinhetveilingboek.GedurendededagkandespreadguidancedoorhetAgentschaptotuiterlijk15.00uwordenaangepast.Opdatmomentwordtdedefinitievespreadguidancevastgesteld.Deveilingduurttotuiterlijk17.00u.HetAgentschapkandebeslissingnemenomhetboekeerdertesluiten,indienditnodigisomhettoewijzingspercentagebetertereguleren.HetAgentschapbehoudtzichhetrechtvoorombiedingentelimiterenop5%vandetotaleuitgifteindiensprakeisvanoverduidelijkmajoreren.
Nadat het boek gesloten is wordt de cut-off spread bepaald. De DDA is een uniforme prijsveiling, hetgeen inhoudt dat alle beleggers dezelfde prijs betalen. Real money accountskrijgen voorrang boven zogenoemde trading accountszoals banken, hedge funds etc. Om liquiditeit in de secundaire markt te waarborgen behoudt het Agentschap zich het recht voor om 20% van de uitgifte toe te wijzen aan trading accounts. De toewijzing vindt plaats op basis van vooraf bekendgemaakte regels, teneinde een volledig transparant veilingproces te garanderen.
De DDA werd in 2003 voor het eerst gebruikt bij de uitgifte van een 5-jarige lening en in maart van dit jaar werd een 10-jarige lening geplaatst. Beide veilingen waren succesvol; bij de laatste DDA werd respectievelijk 93% van de totale uitgifte geplaatst bij real money accounts, zoals vermogensbeheerders, verzekeraars en pensioenfondsen.