Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 43

MUZIEK ZONDER GRENZEN

Kan muziek verzoenen?

Muziek kan mensen bij elkaar brengen, kijk maar eens bij concerten. Muziek kan mensen uit elkaar drijven, zo weten alle ouders met puberende kinderen. Maar kan muziek in post-conflictsituaties een rol spelen in het verzoeningsproces? Kan muziek bijvoorbeeld Servische en Kosovaarse jongeren samen laten genieten? Utrechts Debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 19 oktober een debat in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegang vrij. Aanvang 20.00 uur. Info & reserveren: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

In debat, onder leiding van Kees Blase, trainer: Laura Hassler, oprichtster Musicians Without Borders, Henk Koorn, zanger Hallo Venray, Kaz de Jong, mental health adviser Artsen zonder Grenzen, en Ria Frowijn, lector muziekeducatie HKU. Als inleiding wordt een compilatie van de documentaire 'Whose is this song' van de Bulgaarse filmmaakster Adela Peeva vertoond.

De afgelopen jaren zien we hoe verschillende organisaties muziek als middel in verzoeningsprocessen gebruiken. Is het niet door compilatie-cd's uit te brengen dan wel door het uitzenden van Nederlandse popartiesten naar conflictregio's. Zulke acties zijn sympathiek en we ondersteunen ze dan ook graag.
Het is de vraag in hoeverre ze ook zicht bieden op een structurele verbetering in de leefsituatie van mensen daar. Kan muziek wezenlijk iets toevoegen aan een verzoeningsproces? Aan welke voorwaarden moet een muzikaal project dan voldoen? En is muziek alleen wel genoeg, of moet je samenwerken met derden, psychologen bijvoorbeeld? En wat te doen als een liedje ineens door een bepaalde groep geclaimd wordt? Staan de anderen dan meteen weer buitenspel? In dit debat komen direct betrokkenen aan het woord.

TUMULT & Musicians without Borders & Cordaid