ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Cultuurfonds en Balans presenteren biografie Anton Philips

Amsterdam, 12 oktober 2004. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Uitgeverij Balans presenteren op 18 oktober de biografie Ze zullen weten wie ze voor zich hebben. Anton Philips 1874-1951 door Marcel Metze. Op vrijdag 15 oktober promoveert de auteur op Anton Philips bij professor Hans Blom. De publicatie verschijnt bij Uitgeverij Balans in de serie biografieën van bekende Nederlanders, die op initiatief en met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds totstandkomt. Met de tiendelige serie beoogt het Cultuurfonds het genre van de biografie als vorm van geschiedschrijving te stimuleren.

In 1895 trok de 21-jarige Anton Philips, na drie jaar HBS en een stage op de Amsterdamse en Londense beursvloer, naar het provinciestadje Eindhoven om zijn oudere broer Gerard te helpen met het verkopen van gloeilampen. Dankzij zijn enorme geldingsdrang, charme, ondernemersbloed, strategisch talent, en werklust groeide hij in twee decennia uit tot een ondernemer van wereldformaat. Hij loodste het bedrijf door de Eerste Wereldoorlog, de krach van 1929, de recessie van de jaren dertig én de Tweede Wereldoorlog, en bouwde het en passant uit tot een wereldwijd opererende elektronica-multinational. Op basis van nog ongepubliceerde documenten en brieven uit archieven van Philips Electronics en de familie Philips schreef onderzoeksjournalist Marcel Metze de biografie. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van Philips, ir. G.J. Kleisterlee.

In de serie biografieën van bekende Nederlanders verschenen eerder biografieën over o.a. Henriette Roland Holst, koningin Wilhelmina, Willem Drees, Menno ter Braak, Hendrikus Colijn en D.G. van Beuningen.