Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Aasted Madsen-van Stiphout over wachtlijsten MFC's

1.
Heeft u kennisgenomen van de tv-uitzending over wachtlijsten voor verstandelijk gehandicapte kinderen met een bijkomend psychiatrisch probleem?1

1.
Ja, ik heb kennisgenomen van genoemde tv-uitzending.

2.
Hoeveel van de onder vraag 1 genoemde kinderen staan op dit moment op de wachtlijst voor een behandeling in een Multi Functioneel Centrum (MFC)? Hoeveel van deze kinderen krijgen op dit moment helemaal geen zorgaanbod? Wat is uw verwachtig ten aanzien van de wachtlijstprognoses in de komende jaren?

2.
Om de schotten tussen de AWBZ-sectoren te laten vervallen is er binnen de Modernisering van de AWBZ gekozen om binnen de AWBZ-keten van functies uit te gaan in plaats van zorgvoorzieningen. De AWBZ-brede zorgregistratie (AZR) sluit aan op deze ontwikkeling. Bij deze zorgregistratie worden cliënten bij de indicatiestelling ingedeeld aan de hand van type beperkingen, zodat een onderscheid naar doelgroep mogelijk is. Maximaal zijn twee type beperkingen vast te leggen: een eerste (en belangrijkste) beperking, aangevuld met eventueel een tweede type beperking. Vervolgens krijgen cliënten een indicatie in functie/klassen en niet meer in de vorm van een `traditionele' zorgvoorziening. Cliënten die in aanmerking komen voor een MFC-plaats hebben vaak op meerdere terreinen (verstandelijke handicap en ggz-problematiek) beperkingen en zij zijn op deze manier uit het AZR te traceren. Voorjaar 2005 komen deze gegevens beschikbaar. Overigens is het aan de cliënt om op basis van zijn/haar indicatie aan te geven of deze specifiek in een MFC dan wel in een andere voorziening terecht wil komen. Specifieke wachtlijsten voor MFC's zijn daarom niet uit het AZR leverbaar.

Ten aanzien van de Multifunctionele centra kan ik nu geen inzicht geven in de exacte wachtlijsten en ­tijden. Wel kan ik u verzekeren dat er fors is geïnvesteerd in de MFC capaciteit.

In 2001 is er een behoefteraming MFC gedaan ter verbetering van de zorg voor (licht) verstandelijk gehandicapte jeugdigen. In deze raming wordt uitgegaan van een behoefte aan 250/300 plaatsen in 10/12 te vormen MFC's. Ook werd 1,2 miljoen ( 554.536,-) beschikbaar gesteld, voor ambulante hulpverlening. De ambulante zorg is nu structureel ingebed.

De benodigde klinische plaatsen zijn via de reguliere kaders en de wachtlijstmiddelen gerealiseerd. Er zijn sinds 1999 voor 168 klinische plaatsen in het kader van de Wet ziekenhuisvoorzieningen verklaringen afgegeven. Ook zijn 98 reguliere plaatsen omgezet naar MFC plaatsen waar direct gestart kon worden. Daarnaast zijn er nog eens 24 plaatsen in voorbereiding. Totaal komt het aantal plaatsen daarmee op 288 binnen 12 MFC's. Dit sluit goed aan bij de raming.

Voor de realisatie van capaciteit ten behoeve van MFC's is echter tijd nodig. Doordat nog niet alles is gerealiseerd, is nog niet in alle regio's vraag en aanbod volledig op elkaar afgestemd. Zorgkantoren en zorgaanbieders hebben de verantwoordelijkheid om dit te

1 Netwerk, 16 september jl.

realiseren. Ik ga er van uit dat de zorgaanbieders en zorgkantoren in de tussentijd wel zorgdragen voor voldoende overbruggingszorg.

3
Welke resultaten verwacht u met de uitbreiding van het aantal Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG)-plaatsen te bereiken?2

3.
Dat er (nog) meer zorgaanbod komt voor kinderen met een licht verstandelijke handicap.

4
Wanneer wilt u de wachtlijstproblematiek voor verstandelijk gehandicapte kinderen met bijkomende stoornissen opgelost hebben?

4.
Zie het antwoord onder 2. Het is de taak van de zorgkantoren om specifiek te monitoren op de zorgvragen die zij krijgen en de zorginkoop en capaciteit hierop af te stemmen. Dat geldt ook voor deze specifieke groep.

2 Brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer inzake knelpunten AWBZ d.d. 15 september 2004.


---- --